PayPal als bank,… maar dan anders.

PayPal is een online betaalsysteem. Een intermediar tussen personen onderling, online verkopers en webwinkels; en is vooral bekend om haar gebruiksgemak en veiligheid.

PayPal en Elon Musk

Het bedrijf werd in 1998 geboren als Confinity. De oprichters waren Peter Thiel, Luke Nosek en Max Levchin. Het hoofdkwartier vind je in San Jose (Californië). De PayPal-dienst introduceerden ze in 1999. Een jaar later fuseerde Confinity met X.com, opgericht door Elon Musk. Musk besloot toen om zich volledig toe te leggen op PayPal waarbij alle andere activiteiten werden stopgezet. Nog een jaar later was het geen verrassing dat het bedrijf haar naam wijzigde van X.com naar PayPal. 

pp-app-activity-1

PayPal bleek een schot in de roos. Online betalingen via PayPal lopen makkelijk en veilig, mede daarom is  de dienst erg populair bij gebruikers van online veilingsites als eBay. Datzelfde eBay besloot in 2002 om PayPal op te kopen (1,5 miljard USD). Zowat de helft van de eBay-gebruikers verkoos immers PayPal boven eBays eigen BillPoint.

Met PayPal kun je betalingen uitvoeren vanaf een gewone bankrekening, een kredietkaart of vanuit een PayPal-rekening. Je hebt niet meer nodig dan je e-mailadres en je PayPal-wachtwoord.

Als je online iets koopt, dan wil je geen “gedoe”.

Het moet makkelijk, overzichtelijk,veilig gebeuren. Uw bankkaart erbij halen? Een kredietkaart? Rekeningnummers opgeven? En ook nog wat codes inkloppen? Pfff… gedoe. Dat had PayPal goed begrepen want met hun account verzamel je al je online-betaalmethodes in één plek.

Je moet bij hen maar eenmaal je betaalgegevens invullen en een koppeling maken tussen uw betaalkaart(en) en de PayPal-account. Doe je een online aankoop, dan hoef je bij betaling alleen nog maar de betaalmethode te kiezen en de betaling te bevestigen. Zelf geld ontvangen op uw PayPal-account? Dan kun je dat overschrijven naar uw bankrekening.

Je wil natuurlijk niet alleen gemak, maar ook veiligheid. Ze hechten hierbij veel belang aan privacy. Een zeldzaam goed. De onderneming die van jou geld ontvangt, zal nooit uw bank- of kredietkaartgegevens te zien krijgen. Uw gegevens staan in de PayPal-account, wat maakt dat je die ook nergens anders hoeft in te voeren. Daarnaast scannen ze uw transacties continu op verdachte activiteiten en zijn alle aankopen beschermd met PayPal Aankoopbescherming.

Tijdens onze online testen van diverse antivirussen, was een betaling onbedoeld uitgevoerd naar een antivirus-provider, ten nadele van #WhatsNext. Een misverstand dat de betrokken provider graag wou rechtzetten, maar nog voor het kon opgelost worden, had PayPal – na één mailtje van ons – het geld al aan ons teruggestort. 

Het bedrijf richtte zich bij haar ontstaan initieel op applicaties voor PDA’s. PDA staat voor Personal Digital Assistant. Denk hierbij aan een palmtop, zakcomputer of handpalmcomputer. PDA’s zijn verouderd en overbodig geworden door de opkomst van de smartphone. PayPal bleek destijds vooruitziend genoeg om zich te heroriënteren, breder dan de PDA-markt.

Een volgende evolutie kondigt zich nu aan, richting een meer traditionele bank. Ze gaan hiertoe samenwerken met enkele kleinere banken. De voorbije maanden hebben ze  enkele nieuwe toepassingen staan testen en in het eerste semester van 2018 zouden we het nodige  actief moeten zien.

Een bankkaart

Denk je aan een traditionele bank, denk je aan een debetkaart. PayPal-gebruikers zullen inderdaad een debetkaart kunnen aanvragen, onder meer geschikt om geld af te halen bij cashautomaten. Een klassieke cheque op de rekening storten is ook mogelijk. Hoe? Je kan niet even een PayPal-bankkantoor binnenlopen, want die bestaan niet. Een foto van de cheque nemen blijkt daarbij de digitale oplossing. Via de partnerbanken zullen ook persoonlijke leningen en kleine zakelijke kredieten mogelijk zijn.

Value for money

Voor het gebruik van de PayPal-bankdiensten betaal je een kleine vergoeding.
Geldafhalingen bij automaten die niet tot het PayPal’s MoneyPass netwerk behoren, zal je moeten betalen. Het laten storten van een cheque via foto, zal 1% kosten. De kosten lijken hierbij dus gekoppeld aan het gebruik, en niet standaard of forfaitair maandelijkse aangerekend, noch is er een minimumbedrag.

We zien wel vaker nieuwe spelers het speelveld van de banken betreden. Naast Fintechs heb je ook nog de kanjers. Amazon kwam recent naar buiten met mogelijk een eigen bankrekening.

Lees hier: Amazon komt met eigen zichtrekening

Net als Paypal kiest Amazon samen te werken met bestaande banken. Amazon biedt nu al met  JPMorgan gezamenlijk een kredietkaart aan. En Orange, de Franse telecomoperator, lanceerde een eigen bank.

Orange Bank

Orange Bank verwachten we ten vroegste in 2019 in België maar is nu al actief in Frankrijk en zegt tegen een derde van de kostprijs van traditionele banken te kunnen werken. Daardoor kunnen ze hun basisdiensten vrijwel gratis aanbieden.

PayPal Bank

Binnenkort zien we dus mogelijk PayPal-bank ten tonele verschijnen. Ze hebben nochtans al eerder een poging gedaan, met de PayPal Cash Card en de PayPal prepaid MasterCard, kaarten gelinkt aan het PayPal-account.

De komst van een PayPal-bank is vooral handig voor zij die (nog) geen bankrekening hebben. Gebruik je vandaag al PayPal en heb je een eigen bankrekening, ga je niet meteen een verschil merken. Maar de trend van innovatieve nieuwe spelers zet zich steeds sneller voort. Traditionele banken zien links en rechts uitdagers verschijnen.

We schreven eerder al over PSD2 en de battle of the screens maar het is in feite een battle of the apps, een battle voor gebruiksgemak, eenvoud en innovatie.

Klassieke banken staan ook niet stil natuurlijk. Denk hierbij aan ItsMe en de fusie (aangekondigd maart 2018) van Bancontact Company met Payconiq Belgium. De realisatie van de fusie staat gepland voor einde tweede kwartaal van dit jaar.

Het wordt steeds interessanter dus let the games begin!

Meer weten? Lees alvast:

Steven Dupont 

Op de hoogte blijven van #WhatsNext? Volg ons op:

3 reacties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: