Hello bank! gaat voor Open Banking

Wanneer je bij je telecomprovider een bankrekening kunt openen of lening aangaan en bij het grootwarenhuis een kredietkaart vragen en zichtrekening openen… dan is de logische vraag: wat is vandaag nog een bank? Hoe ziet de bank van de toekomst er uit?

We zien steeds vaker niet-banken uitpakken met bancaire diensten. Paypal is dan misschien een logische, maar ook Amazon gaat het veld op, Apple en Google zetten alles in stelling en Orange is naast telecombedrijf al een heuse bank.

PSD2, Open Banking en Hello bank!

In België zien we de grootbanken creatief uit de hoek komen om hun klanten te dienen en een antwoord te bieden op de nieuwe spelers, en tegelijk ook klaar te staan voor de PSD2-uitdaging.

PSD2 verplicht banken klantenrekeningen open te stellen voor derde partijen die daardoor betalingen kunnen uitvoeren, betalingsdata ophalen en saldi checken. Plots staat de markt van het betalingsverkeer open voor winkelketens (cfr. Amazon), FinTechs en anderen.

illus-cards_NL

BNP Paribas Fortis startte vijf jaar (05/2013) geleden met de online-jongerenbank Hello bank!

Hello bank! gaat voor een nieuwe relatie tussen de bank en haar gebruikers. Een relatie waarin de klant autonoom werkt, maar op elk moment kan rekenen op hulp en advies. Ze mikken op de generatie die altijd online is, van her naar der zwerft, druk bezig is, weinig tijd heeft en toch superveilig en mobiel wilt bankieren.

Een volledig online bank was destijds vrij nieuw maar tegenwoordig volstrekt logisch. De volgende stap is Open Banking, waarbij banken met extra features, gebruiksgemak en niet-financiële diensten voor de ultieme bankenapp gaan.

Hello bank! is meer geworden dan een jongerenbank. Bovendien is het een speelterrein van BNP Paribas Fortis, waarbij ze volop kunnen experimenteren met innovatieve online bankdiensten, een heus Innovation Lab.

Die innovatie zagen we destijds vertaald met online-woonkredieten en crowdfunding en zorgde voor net geen half miljoen klanten.

“Van dat net geen half miljoen klanten gebruikt liefst driekwart de mobiele app”, aldus Michael Anseeuw, die de retailactiviteiten van BNP Paribas Fortis leidt en ook CEO is van Hello bank!.

De m/v/x van Hello bank! staan duidelijk niet stil want ze pakken weer vlotjes uit met een aantal leuke maar bovenal bruikbare nieuwe features. Een deel van de mosterd ging Hello bank! in Zweden halen, door hun samenwerking met de Zweedse fintech-speler Tink.

Welk leuks mogen we verwachten? Hello fins! en Connected Space.

DdeEnEDVAAA8Mz1.jpg-large

Hello fins!

Hello fins! is een online tool om geautomatiseerd te beleggen (vanaf € 1.000), zeg maar een online beleggingsrobot. Het is gebaseerd op de Birdee-technologie van het Belgische bedrijf Gambit Financial Solutions. Na de zomer zal de online dienst discretionair portefeuillebeheer kunnen aanbieden, compleet geautomatiseerd.

“Ons hoofddoel bestaat erin onze klanten een aantrekkelijke en transparante digitale, beveiligde beleggingservaring te bieden”, verduidelijkt Michael Anseeuw.

De financiële beslissingen zijn geautomatiseerd en geobjectiveerd via geavanceerde algoritmen, die ineens zorgen dat de activa bij aanvang optimaal worden toegewezen en dat de portefeuilles automatisch in evenwicht worden gebracht gedurende de hele beleggingscyclus. Geautomatiseerd maatwerk dus, met een klantervaring die voor elke klant persoonlijk wordt afgestemd. Alles mooi conform het profiel van de klant en Mifid-compliant.

De producten die het algoritme meeneemt in haar aanbod, zijn de producten die op de beurs worden verhandeld (aandelen, obligaties, alternatieve beleggingen en liquiditeiten).

DdeFm15VQAEewFf

Connected Space

Met Connected Space gaat Hello bank! nog meer de klantgerichte tour op. Het wordt een echt ecosysteem dat de klant moet ondersteunen in het dagelijks leven; volledig in lijn met de Open Banking-trend. API’s zullen zorgen dat de Hello!-app nog meer diensten zal aanbieden.

API staat voor “Application Programming Interface” en is een standaard om diverse softwareapplicaties met elkaar te laten communiceren.

Met API’s kunnen diensten van verschillende bedrijven dus geïntegreerd worden en vanuit één app bediend worden, één interface. Ideaal om zowel bancaire als niet-bancaire diensten onder één dak te brengen en zo tot de ultieme bankenapp te komen.

‘We willen ook diensten aanbieden van niet-bancaire bedrijven’, zegt Lieve De Mol, die als Head of Hello bank! de dagelijkse leiding voert. Omdat er nog volop onderhandeld wordt, laat ze niet in haar kaarten kijken.

Future proof

Hello bank! heeft het goed begrepen. De consument verwacht meer van zijn bank, dan het klassieke bankieren. Alles vervaagt; apps overlappen en integreren. De ‘open banking’-trend in de banksector is booming business.

Een bank zal voortaan overal en tegelijk ook nergens te zien moeten zijn. Online op zoek naar een woning? Die immo-site en uw bank moeten een API hebben en u meteen een voorstel van woonkrediet kunnen doen. Auto kopen? Waarom niet meteen weten of en hoeveel u kan lenen?

Naast BNP Paribas Fortis en Hello bank! zetten ook KBC, ING en Belfius in op het uitbouwen van hun apps, door diensten te linken zoals telecom, energie, immo,… al moeten de echt grote tools nog uit de lucht komen vallen. We zijn benieuwd.

Value for money

Het zullen die extra diensten zijn die de consument zal binden of net verleiden om van bank te veranderen. Waar krijg ik de meeste value for money? Welke app kan het meeste? Welke app is het meest verweven met mijn dagelijks leven, ook niet-bancair.

Banken die de Open Banking-trein missen zullen roemloos ten onder gaan. De consument daarentegen, zal steeds betere apps ter beschikking krijgen en het dagelijks leven, financieel en niet-financieel, nog beter geregeld kunnen krijgen.

Cijfers:

  • Hello bank! telt 490.000 klanten.
  • 130.000 actieve gebruikers van het web-bankieren
  • 394.000 actieve app gebruikers
  • Eén op de drie personen tussen 18 en 28 jaar is klant bij Hello bank! in België.
  • Hello crowd! startte in 10/2015 en heeft op 30 maanden 1,5 miljoen euro opgehaald.
  • Het online woonkrediet van Hello home! had in 2017 415.000 bezoekers
  • Er werden ruim 311.000 online woonkredietsimulaties uitgevoerd.
  • De kredietaanvragen stegen met 97% tot 3.100 aanvragen (tegenover 1.570 in 2016).

Steven Dupont

Op de hoogte blijven van #WhatsNext? Volg ons op:

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: