Over Tink: Online bankieren zal nooit meer hetzelfde zijn.

De nieuwe PSD2-regelgeving maakt innovatie binnen het bancaire landschap nog dynamischer. #WhatsNext gaf eerder al toelichting over PSD2. Je leest het hier.

Kleine (snelgroeiende) spelers zijn al langer bezig dan PSD2 bestaat. Zo is er Tink, een Zweedse fintech.

Tink

De Zweedse banken SEB, Nordea, Nordnet en Klarna werken al samen met Tink, naast het Nederlandse ABN Amro.

Daniel Kjellén (medeoprichter en CEO van Tink) kondigde aan:
“Begin 2018 gaan we live in tien Europese markten en we zijn verheugd te kunnen werken voor klanten die – net als ons – hun klantenervaring willen verbeteren en een wereld willen waarin geld beheren moeiteloos én belonend kan zijn”.  “Onze technologie transformeert de industrie door banken te helpen om geheel nieuwe klantenervaringen aan te bieden, en klanten te helpen hun geld beter te begrijpen; hen te empoweren en slimmere keuzes te laten maken. Hen zo uiteindelijk financieel geluk te bieden”.

Tink zag in 2012 het levenslicht in Stockholm, met Daniel Kjellén (CEO) en Fredrik Hedberg (CTO) als bedenkers.
In 2013 lanceerden ze hun direct-to-consumer-Tink-app en dat was meteen een hit.
De Tink-app laat je je geld beheren, ongeacht bij welke bank dat staat. Zij maken gebruik van screen scraping, maar PSD2 zal hen extra wapens geven.

Screen scraping is een computertechniek waarbij de gegevens vanaf een computerbeeldscherm worden uitgelezen en geautomatiseerd ingevoerd in een ander, achterliggend programma.

Met Tink kun je overschrijven, rekeningen betalen, doelsparen, lenen of rekeningen openen… Uw uitgaven kun je rangschikken per categorie (hoeveel geef ik uit aan Starbucks? Aan eten? Hoeveel aan online diensten? Hoeveel aan schoenen?).

Je kan zelfs aan cherry-picking doen en voor de beste financiële diensten kiezen, op dat moment van tel. Volgende week ergens anders iets beter gezien? Weer makkelijk veranderen, via de app. Zelfs herfinanciering van woonkredieten is mogelijk.

Op de Slush-conventie van 2014 (jaarlijkse conventie voor innovatieve ondernemingen / start-ups) kwam Daniel Kjellén zijn idee al toelichten. Hij had het toen over de “twee saaiste minuten van de dag… de minuten waarop je bankiert”.

Bankieren is saai en ingewikkeld

Klanten vinden bankieren vaak saai, ingewikkeld en tijdrovend. Tink gooit dat om door een overzichtelijk dashboard te bieden, gebruiksgemak (alles bij elkaar in één app) en er fun aan toe te voegen. Op Slush had de Tink-CEO het over de Tink-selfies (#tinkselfie) die je kon maken en zo op sociale media delen waar je je geld aan uitgeeft.

Virtuele bank in wording

Ondertussen zijn ze goed op weg om een virtuele bank te worden, maar dan eerder als een one-stop-plek waar al uw (verspreide) bancaire producten samenkomen.
Een spaarrekening bij Belfius? Een zichtrekening bij KBC en eentje bij BNP Paribas Fortis? Wat als je dat allemaal kon beheren (en ook mee betalen) vanuit één app; misschien wel van één van hen. Zou je dan vasthouden aan al die apps of er eentje uit kiezen?

Elke bank zal de beste willen zijn

Klanten kiezen inderdaad voor gemak en overzicht. De klassieke banken staan voor een grote uitdaging maar zijn niet te onderschatten. Een aantal initiatieven met betrekking tot PSD2 kwamen al in de pers en #WhatsNext heeft weet van enkele vernieuwende diensten, nu nog in piloot. De winnaar – mits naleving van de regels – is in deze de consument.

Steven Dupont 

4 reacties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: