BNP Paribas Fortis pakt uit met fintech-topper Tink!

Eerder deze week schreven we al over de impact van PSD2 op de manier waarop we met zijn allen gaan kunnen bankieren. Belfius en KBC kondigden aan dat ze multibancaire diensten gaan aanbieden in hun mobiele bankieren-apps.

Multibancaire diensten: vanuit de app van uw bank, kun je dan de rekeningen beheren die je bij andere banken hebt staan, en verrichtingen doen.

BNP Paribas Fortis kwam vandaag met haar antwoord en zet meteen een knaller van formaat in.

De apps voor mobiel bankieren bij BNP Paribas Fortis zullen namelijk de technologie van Tink integreren.

Tink WN small

BNP Paribas Fortis en Tink

Tink zag in 2012 het levenslicht in Stockholm, met Daniel Kjellén (CEO) en Fredrik Hedberg (CTO) als bedenkers. In 2013 lanceerden ze hun direct-to-consumer-Tink-app en dat was meteen een hit (inmiddels 500.000 gebruikers). Gebruikers van de app kunnen betalingen doen, bankrekeningen openen en aanbevelingen op maat krijgen voor financiële producten in de markt. Dit alles ongeacht bij welke bank je geld staat. Tink kan gebruikt worden om standalone-diensten te ontwikkelen of geïntegreerd worden in bestaande bankapps. Het bedrijf heeft 70 medewerkers in dienst.

Lees hier meer over Tink

Hello Mobile

De Zweedse fintech Tink ondertekende een overeenkomst met BNP Paribas Fortis. Het nieuwe partnership krijgt eerst vorm bij de release van de nieuwe multibankingapp voor Hello Bank!, later deze zomer.

Het gaat dan in bijzonder over Aggregation (samenbundeling), Personal Finance Management (PFM – beheer van persoonlijke financiën) en Payment Initiation (initiëring van betalingen),

De mobiel bankieren-app van BNP Paribas Fortis, Easy Banking, zou tegen het najaar een Tink-update krijgen.

Door de aggregatiemogelijkheden die Tink biedt , is het mogelijk alle financiële informatie die doorgaans in de mobiele apps van de bank beschikbaar is, te bundelen.

Als grootste Belgische bank heeft BNP Paribas Fortis plannen om de gebruikerservaring van zijn klanten te versterken en nieuwe, innovatieve diensten voor hen te ontwikkelen, met respect voor de nieuwe PSD2-richtlijn voor betaaldiensten (Payment Services Directive 2).

Lees hier meer over PSD2

Daniel Kjellén, CEO van Tink: “We zijn opgetogen over dit partnership met een zo toekomstgerichte bank als BNP Paribas Fortis – ons product is in zeer goede handen, want we delen dezelfde visie over de toekomst van open bankieren. Het partnership getuigt van een retail banking-markt die volledig transparant en klantgericht wordt, waarin vernieuwers die ervoor kiezen om in een vroeg stadium in technologie te investeren, inzichten zullen verwerven waarmee ze nieuwe klanten kunnen aantrekken en de relatie met de huidige verder uitbouwen.” 

Max Jadot, CEO van BNP Paribas Fortis: “We zijn ervan overtuigd dat technologie en veranderingen in de wetgeving, zoals PSD2, opwindende mogelijkheden bieden voor banken en hun klanten. Bankklanten mogen meer gemak verwachten en behouden altijd de controle over hun gegevens. Nauw samenwerken met succesvolle fintechs en hen in ons ecosysteem integreren, zit in het DNA van onze bank. Om de klantentevredenheid te verbeteren en voortdurend verder te innoveren, gingen we een partnership aan met de in Stockholm gevestigde fintech Tink. Die focust sterk op b2b en heeft zich in Zweden al bewezen met haar consumentenapp, die meer dan een half miljoen gebruikers telt. We zijn zeer enthousiast met Tink samen te werken om het comfort van onze klanten te versterken en toch hetzelfde hoge niveau inzake de bescherming van de klantengegevens te handhaven.”

In 2017 ging Tink een samenwerking aan met Nordea, Nordnet en Klarna, in 2016 met SEB en ABN AMRO. BNP Paribas heeft op de Belgische markt de primeur met Tink en zet daarmee een topspeler in voor de battle of the screens.

Maart 2017 zagen  we BNP Paribas Fortis als eerste uitpakken met Android Pay (inmiddels Google Pay). En ook met hun Online Community kwamen ze origineel en klantgericht uit de hoek.

Maart 2018 combineren ze de technologie van Tink met het aanbod van BNP Paribas Fortis en Hello Bank!, de marktleider toont zo nogmaals haar innovatieve kracht.

Bovenop de PSD2-mogelijkheden die de concurrentie aankondigden, komt BNP Paribas Fortis ook nog met een tool om het gezinsbudget te beheren.
Vanuit de app zou de klant tips kunnen krijgen om bepaalde spaardoelstellingen te bereiken, of hulp bij het al dan niet huren of kopen van een woning. Gaandeweg zouden die diensten uitbreiden. Het staat daar duidelijk niet stil…

2018 belooft een boeiend bancair jaar te worden. #WhatsNext houdt het voor je in de gaten!

Steven Dupont 

Op de hoogte blijven van #WhatsNext? Volg ons op:

4 reacties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: