Facebook heeft voortaan een eigen munt en die gaat meteen wereldwijd. Je leest hier alles over de Libra en haar Calibra.
Libra: de cryptomunt van Facebook, maar voor iedereen
Enkele weken geleden hadden we het over de geruchten dat Facebook bezig is met een cryptomunt. Vandaag (18/06/2019) onthulde Facebook dan effectief haar digitale munt, de Libra. Die is gebaseerd op blockchain-technologie.
Lees ook: Facebook komt met eigen cryptomunt
De digitale oftewel cryptomunt is wereldwijd gericht en mikt op eenvoud en bruikbaarheid. De munt kan bewaard worden in een digitale portefeuille, de Calibra.
Facebook lanceert de Libra met een hoop andere grote en bekende spelers, zoals onder meer Mastercard, Visa, PayPal, eBay, Spotify, Uber, Lyft en Vodafone.
De Libra moet eenvoudig en toegankelijk zijn. Daarom is een overschrijving net zo simpel als het versturen van een bericht.
Berichtendiensten uit de Facebook-stal zijn WhatsApp en Messenger; die krijgen vanaf 2020 ondersteuning voor de Libra en haar Calibra. Er komt ook een aparte Calibra-app.
Calibra: de virtuele portefeuille
Die Calibra is eveneens vanaf 2020 beschikbaar, voor Android en iOS. Het is een virtuele wallet zeg maar, van de gelijknamige Facebook-dochteronderneming.
Calibra biedt support 24/7/365 via WhatsApp en Messenger.
Lees ook: WhatsApp-Business nu ook in België
Wereldwijde geldtransfers
Uit cijfers van de Wereldbank blijkt dat mensen met een migratieachtergrond alles samen een recordbedrag van 490 miljard euro naar familie in ontwikkelingslanden sturen, en dat is nog alleen maar de schatting voor 2019.
Bij de klassieke transferbedrijven zoals Western Union en MoneyGram liggen de transferkosten op 7%. Daar zal de Libra een stevige knauw in geven.
Facebook stelt: Voor veel mensen over de hele wereld zijn zelfs de financiële basisdiensten nog steeds buiten bereik: bijna de helft van de volwassenen in de wereld heeft geen actieve bankrekening en die cijfers zijn slechter in ontwikkelingslanden en nog slechter voor vrouwen. De kosten van die uitsluiting zijn hoog – ongeveer 70% van de kleine bedrijven in ontwikkelingslanden heeft geen toegang tot krediet en jaarlijks zien migranten 25 miljard dollar opgaan aan overboekingskosten.
Calibra, een nieuwe digitale portemonnee die je kunt gebruiken om te sparen, te verzenden en te besteden.
Lees ook: Digitaal als cash-killer
Nieuwe financiële dienstverlener
In feite kennen we dus voortaan een nieuwe financiële dienstverlener. Met een veel eenvoudigere onboarding dan die de klassieke spelers hanteren. Het volstaat om een kopie van je identiteitsbewijs te sturen, en zo een account aan te maken.
Facebook gaat het engagement aan om fraudebescherming aan te bieden, net zoals banken en kredietkaartbedrijven dat doen. Hun partnerschap met Mastercard, Visa en Paypal komen wat dat betreft van pas.
Lees ook: PayPal als bank,… maar dan anders.
Die laatsten springen meteen op de boot, op wat anders een geduchte concurrent zou worden. Nu hebben ze tenminste een participatie.
Libra, voor overal en voor iedereen
Je hoeft bovendien geen Facebookgebruiker te zijn, noch van Messenger of WhatsApp. Facebook wil dat iedereen toegang kan hebben zodat het op een bepaald moment heel gewoon is dat we onze dagelijkse rekeningen er mee betalen, producten er mee kopen,…
Qua kosten willen ze het houden op “lage of geen kosten”. Financiële dienstverlening moet goedkoper worden. En loopt er toch wat mis door misbruik, dan zou Facebook vergoeden.
Facebook is lang niet meer gewoon een sociale mediaplatform; maar een data-gigant. Is dat meteen ook de reden waarom ze nu de betaalmarkt opgaan?
Data en privacy
Ze beweren, neen beloven, dat ze de Calibra-data en betaalgegevens en transacties niet gaan gebruiken voor advertentiedoeleinden.
Je kan er wel je toestemming voor geven; in dat geval delen ze je gegevens met derden. In elk geval hanteren ze je data voor fraudebestrijding, maar dat is op zich niet verkeerd of zo vreemd. Kredietkaarten worden ook bewaakt met algoritmes die betaalgedrag analyseren en bij atypisch gedrag tussenkomen.
De Libra is wat men noemt een cryptomunt; een virtuele munt, gebaseerd op blockchain.
Lees ook: Hangen we straks aan de ketting? Blockchain uitgelegd.
Om niet te technisch te gaan beperk ik mij tot het meegeven dat de transacties zijn gebaseerd op smart contracts die ontwikkeld zijn in Move, een nieuwe programmeertaal.

Volatiliteit
Cryptomunten hebben zowel serieuze stijgingen als diepe duiken gekend. Maar de achterliggende blockchain-technologie is solide.
De Libra is een ‘stablecoin’, wat betekent dat die gelinkt is aan een traditionele munt. Die lijkt echter niet gekoppeld aan de USD alleen. De Libra Association heeft het over een reserve aan banktegoeden in valuta van “stabiele centrale banken”.
Die stabiliteit is nodig; wil men het bijvoorbeeld gebruiken binnen e-commerce en Marketplace (van Facebook). Dan kan je echt geen volatiele koersschommelingen verdragen. Schommelingen bij wisselkoersen zijn evenwel niet uitgesloten.
Als ik morgen mijn deel van het etentje met vrienden wil betalen met Libra, dan mag die koers ondertussen niet vertienvoudigd zijn.
We staan hier aan het begin van een heel nieuw verhaal. Wordt dit iets zoals de lancering van de iPhone in 2007, toevallig ook in de maand juni. Praten we later over de tijd voor en na de Libra?
Lees ook: 2018 wordt het jaar van de multibancaire apps.
Disruptie
Ik zie alvast heel wat potentieel en ook een ruime markt voor de munt. Disruptie 3.0 in kwadraat. Als we het hebben over de battle of the apps, dan is dit toch weer wat anders. Voor of tegen Facebook, dit is eentje om in de gaten te houden.
Steven Dupont
#WhatsNext is een Technologie- en Innovatieblog in mensentaal. Op de hoogte blijven? Volg ons op:
1 reactie