“Het Razende Raadsel” van Defensie: een puzzel als wapen tegen Covid-verveling.

Belgische Defensie komt met het Razende Raadsel! De eindejaarspuzzel 2020, als wapen tegen Covid-verveling. 

De Belgische militaire inlichtingendienst ADIV (Algemene Dienst Inlichtingen en Veiligheid) stelt ons ook dit jaar niet teleur met alweer een boeiende eindejaarspuzzel, zeg maar de moeilijkste puzzel van het jaar. 

Hoewel, de vrienden bij de Nederlandse Algemene Inlichtingen en Veiligheidsdienst, AIVD kunnen er ook wat van en hun traditie gaat langer terug. Maar de Belgen hebben qua inhoud echt wel bijgebeend. 

Het is echter geen wedstrijdje “wie heeft de moeilijkste puzzel”; beiden zijn leuk en enorm uitdagend. Die van de Belgische Defensie staat sinds vandaag (23/11/20) online. Die van de AIVD zeer binnenkort; je verneemt ook daar dan alles over via WhatsNext. 

Puzzels zijn jouw ding; maar Sudoku’s maken je pas echt blij? Go nuts. De puzzel van Defensie bevat er voldoende om je enige tijd zoet te houden.

De puzzel van Defensie 

Maar terug naar de Belgische variant. Deze keer is het in feite geen puzzel van de ADIV alleen, want er hebben niet enkel medewerkers van ADIV aan meegewerkt. Daarom wordt deze nu gepubliceerd vanuit de Belgische Defensie zelf. 

Het doel van de puzzel blijft hetzelfde: “fervente puzzelaars een stevige uitdaging en ontspanning bieden”. En neen, ook deze keer is het geen verdoken sollicitatiemiddel maar ze proberen wel aan te tonen dat analytisch sterke profielen ook zeker hun plaats hebben binnen Defensie.

Opgave 18: Voor elk blokje ziet u een vooraanzicht en een achteraanzicht. Welk twaalfletterig codewoord staat hier?

Punten verdien je per goed antwoord, met bonuspunten als dat antwoord door weinig teams werd gevonden. Ook in teamverband werken is nog steeds toegestaan, maar gelieve geen antwoorden online of publiek te plaatsen. Hou het sportief, en bedenk… je wordt gezien.

Bovendien zou het delen van antwoorden niet bevorderlijk zijn voor je algemene score, gezien het systeem van bonuspunten.

Opgave 3: Vier renpaarden doen een wedstrijd beginnende vanaf de pijlen. Hoe heet het winnende paard? En wat is de kleur van de baan waarin het dier reed?

Hints en tips 

Ideeën over de puzzels uitwisselen mag uiteraard, maar niet ten koste van het plezier van andere spelers die zelf de antwoorden willen vinden. 

Opgave 22: Welke twee getallen komen op de plaats van de vraagtekens?

Net als voorgaande jaren, blijven ook deze keer mijn tips geldig: 

  • sites zoals practicalcryptography.com of geocachingtoolbox.com kunnen je zeker helpen.
  • als je twijfelt, twijfel niet, en doe een extra controle! 
  • enkele coderingen die regelmatig worden gebruikt door Defensie zijn Bacon, Braille, Morse, Vigenère, Substitutie, Caesar, enz.
  • als je een juist antwoord hebt gevonden, dan weet je zeker dat dit het juiste antwoord is. Als je twijfelt, dan zal het waarschijnlijk fout zijn. Alles in de puzzel staat er met een reden!
  • kijk hoe het er de voorbije jaren aan toe ging. Op WhatsNext en op de de site van Defensie vind je de versies van voorbije jaren terug.

Suske en Wiske

In deze sombere tijden van Corona en allerhande beperkingen, is de puzzel een leuke manier om je gedachten te verzetten. En verzetten zal je ze; en dan nog wel in een Suske en Wiske jasje. Het is een knipoog naar het 75-jarige bestaan van de strip. Mocht Lambik de uitdaging aangaan, hij trok zijn laatste sprieten haar uit. Hopelijk houden jij of je team het hoofd koel. 

De Defensie puzzel in een Suske en Wiske jasje, met dank aan de familie Vandersteen en Standaard uitgeverij. 

Spelregels

De deadline voor het opsturen van de formulieren is dinsdag 12 januari 2021 om 23u00. Deelnemen is en blijft belangrijker dan winnen. Indien je niet elk antwoord kon vinden, is dat totaal geen probleem. Zelfs al is het maar partieel ingevuld, stuur je je formulier op met je antwoorden en eventueel commentaar in de vakjes die onder elke vraag voorzien worden. 

🕵️‍♀️ De puzzel én het volledige reglement tref je hier 🕵🏻‍♂️

Zodra de resultaten er zijn, zullen die bij Defensie en op WhatsNext te vinden zijn. 

Heb je vragen over de puzzel? Opmerkingen? Mogelijke fouten? Mail dan naar puzzel@mil.be  

Opgave 27: het had net zo goed een kunstwerk van mijn hand kunnen zijn, maar dat is het niet. Er wordt hier een ‘titel’ gezocht. Welke?

Veel succes, hou het sportief en bovenal… take care!

Steven Dupont

#WhatsNext is een blog over innovatie, kunst en design, gebracht in mensentaal. Op de hoogte blijven? Volg ons op:

En pssst… sharing is caring 🙂

3 reacties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: