Smile,… GoogleClips ziet u.

Knowing is good. Knowing everything is better

De Amerikaanse techno-thrillerfilm uit 2017, The Circle, kreeg niet zo een goede filmkritiek. De film, geregisseerd door James Ponsoldt, toont wel mooi aan hoe snel het fout kan lopen, wanneer data in de verkeerde handen terecht komt. Het bedrijf hanteert als slogan: Knowing is good. Knowing everything is better.

Onder meer Emma Watson, Tom Hanks en John Boyega spelen in de film die gebaseerd is op de gelijknamige roman van Dave Eggers.

Emma Watson speelt een jonge vrouw, Mae Holland, die bij internetbedrijfThe Circle‘. aan de slag gaat. The Circle linkt persoonlijke gegevens van gebruikers aan elkaar, via hun universele systeem. Ze treven naar een beschaving van transparantie, met een volledig online identiteit. Spoiler alert: het draait nadien niet zo goed uit.

Belangrijk binnen de film, zijn de camera’s die overal gekleefd kunnen worden, en die alles, iedereen en overal registreren. Klinkt wat vergezocht; tot je weet dat in 2018 Google Clips op de markt komt.

Google Clips

Google Clips is een klein cameraatje dat je – jaja – aan van alles en nog wat kunt vastmaken en dat – je raadt het al – automatisch foto’s maakt. Een led-lampje geeft wel aan wanneer het foto’s maakt. Clips maakt ook kleine video’s. Artificiële intelligentie op het apparaat zelf, analyseert de beelden.

Hallo privacy… 

…ben je er nog? Comfort, nieuws, bereikbaarheid, communicatie, kortingen of… privacy. We staan er niet altijd bij stil.

En wat is dat dan, privacy?! Laten weten waar je bent? Wie je bent? Wat je doet? Wanneer je dat doet? Met wie? Het belang dat we hechten aan privacy, verschilt per context.

Het ene moment storen we ons aan het gefilmd worden in een publieke ruimte, dezelfde avond gooien we privé-filmpjes op Facebook. Vanity beats privacy, weet je wel?

En Google is niet alleen. In 2014 zagen we al de Narrative Clip verschijnen. Nu ja, ‘zien verschijnen‘ is veelgezegd, wetende dat de draagbare camera 20 gram weegt en maar 36x36x9 mm groot is. Het toestel trekt elke 30 seconden foto’s, automatisch en in stilte.

Google Clips, met zijn 12-megapixelsensor kan vijftien foto’s per seconde maken. Het toestel zou in de Verenigde Staten 249 dollar gaan kosten en zal (voorlopig althans) alleen daar op de markt komen.

Een gevaarlijke trend? Nuttig? Nodig? Gevaarlijk? Het is er.

Steven Dupont 

#WhatsNext is een Technologie- en Innovatieblog in mensentaal. Op de hoogte blijven? Volg ons op:

1 reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: