Een nieuwe Belgische betaalreus: Bancontact Payconiq Company

Aan de kassa, even betalen met de kaart. We staan er niet bij stil, alles loopt vlotjes en vanzelf. Hebt u nog vaak cash op zak? Hebt u nog vaak cash nodig? De volgende vraag zal zijn: heeft u die kaart nog nodig?

De betaalmarkt is in beweging

Mobiel betalen, met de smartphone, kent steeds meer gemak en daardoor succes. De nieuwe regelgeving rond PSD2 (Payment Services Directive 2) maakt die markt internationaler en concurrentiëler.

Meer weten over PSD2, lees: Over PSD2: weinig letters met veel impact.

In België is Bancontact, sinds 1989 actief in elektronische betalingen, de marktleider. Maar ook marktleiders weten dat ze tijdig moeten bijsturen, willen ze ‘bijblijven’ in een steeds sneller digitaliserend speelveld.

Hoe werkt Bancontact: 

Uit het “Grote Bancontact Betaalonderzoek 2017” blijkt dat de manier waarop we betalen inderdaad verandert. Bij de bevraagden zegt 29% te denken dat er over tien jaar geen cash meer bestaat en twee op de drie Belgen heeft nog zelden cash geld op zak. Uit een studie van Payconiq (maart 2018) leren we dat 91% van de bevraagden aangeeft het komende jaar zeker met de smartphone te zullen betalen en 60% zou het liefst altijd en overal mobiel betalen.

Vandaag zagen we dan de fusie aangekondigd van Bancontact Company met Payconiq Belgium. De aandeelhouders van Bancontact Company en Payconiq Belgium tekenden daarover een werkovereenkomst op maandag 26 maart 2018. De realisatie van de fusie staat gepland voor einde tweede kwartaal van dit jaar. Payconiq Belgium is gevestigd in Hasselt en werd in mei 2017 opgericht op gezamenlijk initiatief van ING, KBC en Belfius. Payconiq focust louter op betalingen via een app op de smartphone, waarbij een QR-code wordt ingescand en vervolgens wordt bevestigd met een pincode of een vingerafdruk.

Hoe werkt Payconiq: 

Bancontact Payconiq Company

De nieuwe Belgische betaalreus zal Bancontact Payconiq Company heten en wordt gesteund door vijf grootbanken. Naast ING, KBC en Belfius zien we ook AXA Bank en BNP Paribas Fortis toetreden.

Bancontact Payconiq Company wil nieuwe innovatieve producten voor zowel binnenlandse als Europese betalingen aanbieden, zoals een eengemaakte betaal-app ‘Payconiq by Bancontact’, maar voorlopig blijven de twee bestaande betaalapps (Bancontact-app en Payconiq-app) beschikbaar. De Bancontact-kaart die we allemaal kennen, blijft ook gewoon verder bestaan en verandert niet van naam.

Bancontact Payconiq Company

Wat zeggen de cijfers?

  • 45.000 winkeliers in België aangesloten op Payconiq.
  • 500.000 Payconiq-app downloads.
  • 2.000.000  aankopen per maand, met smartphone of tablet, via de Bancontact-app.
  • 30% van alle online aankopen met Bancontact gebeuren via de Bancontact-app.
  • 1,42 miljard transacties per jaar verlopen via de Bancontact-kaart.
  • 15.000.000 mobiele betalingen via Bancontact en Payconiq samen in 2017
  • Mobiele betalingen met de apps van Bancontact Company en Payconiq Belgium verviervoudigden in 2017 versus 2016.

De fusie van Bancontact met Payconiq is opmerkelijk en zal de consument extra gemak bieden. De Bancontact-app kon je los gebruiken, of geïntegreerd vinden in bancaire apps, zoals bijvoorbeeld Easy Banking App, de mobiel bankieren-app van BNP Paribas Fortis.

EBA Bancontact

BNP Paribas Fortis gaat duidelijk voor nog meer gebruiksgemak en zei in een persbericht dat de bank in dit nieuwe betaallandschap de nieuwe mogelijkheden volop ter beschikking wil stellen van haar particuliere klanten en handelaars.

Michael Anseeuw, voorzitter van de raad van bestuur van Bancontact Company: “Het is belangrijk om vanuit België een pioniersrol te blijven spelen in het Europese betaallandschap. De opportuniteiten zijn enorm. Dat vraagt om een bundeling van expertise en talent. Als bank moeten wij de evoluties anticiperen en onze rol op de betaalmarkt blijven spelen”. “De integratie tussen Bancontact Company en Payconiq zal geleidelijk verlopen, waarbij we voor de consumenten en handelaars de gekende betaaloplossingen van zowel Payconiq als Bancontact blijven aanbieden”

Ivo De Meersman, voorzitter van de raad van bestuur van Payconiq Belgium: “Het nieuwe bedrijf heeft de ambitie om, met een innovatieve en aantrekkelijk geprijsde oplossing, mobiele betalingen binnen het bereik te brengen van alle handelaars, ook degene die vandaag nog geen elektronische betalingen kunnen aanvaarden.” “Bancontact Payconiq Company zal volop inzetten op mobiel betalen. Betalen met smartphone wordt even vanzelfsprekend als betalen met uw Bancontact-kaart vandaag”.

BNP Paribas Fortis heeft op 15/03/2018 beslist om in het kapitaal van Payconiq Belgium te stappen en liet weten vanaf mei de Payconiq oplossing beschikbaar te stellen van haar handelaars. Daardoor kan de bank een ‘one stop shop’ aanbieden voor deze klanten, ongeacht de betaalkeuze van de koper (debet- & kredietkaart, diverse app, …). Later dit jaar zullen ook hun particuliere klanten Payconiq op een gemakkelijker manier kunnen gebruiken.

De betaaloplossingen voor zowel elektronisch als mobiel betalen van Bancontact Payconiq worden niet beperkt tot de klanten van de vijf banken, maar zijn er voor iedereen, benadrukt het fusiebedrijf in een persbericht.

De klassieke betaalkaart blijft bestaan, maar door de mogelijkheden van NFC is het maar de vraag in welke mate de betaalkaart nog een bestaansreden zal kennen. Als u een smartphone heeft (en 77,7%* van de Belgen heeft eentje) dan heb je in feite uw betaalkaart op zak.

Steven Dupont

#WhatsNext is een Technologie- en Innovatieblog in mensentaal. Op de hoogte blijven? Volg ons op:

*Bron % smartphone bezit in België: IMEC.DIGIMETER 2017

5 reacties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: