‘Het Razende Raadsel’: Resultaten puzzel van Belgische Defensie zijn bekend

‘HET RAZENDE RAADSEL’: RESULTATEN PUZZEL VAN BELGISCHE DEFENSIE ZIJN BEKEND

Op WhatsNext heb je al heel wat kunnen lezen rond spionage, inlichtingendiensten, technologie… maar soms mag het wat luchtiger zijn. Daar zorgen de puzzels voor van onder meer de Belgische Defensie, in samenwerking met de Algemene Dienst Inlichtingen en Veiligheid (ADIV).

Eind 2020 brachten ze opnieuw een eindejaarspuzzel uit, zeg maar de moeilijkste puzzel van het jaar. Het was de derde editie maar nog steeds even origineel. Een uitdaging om ‘U’ tegen te zeggen.

Lees: “Het Razende Raadsel” van Defensie: een puzzel als wapen tegen Covid-verveling.

Deed jij een poging? Of gewoon benieuwd naar de resultaten achter de hersenkrakers? Goed nieuws, de resultaten zijn binnen.

De winnaars

Voor het eerst was een Franstalig team het beste van de 137 deelnemende ploegen. Bovendien behaalde Les Sylvains et Sylvette, een team met leden uit België en Frankrijk, de maximumscore. Tweemaal een primeur!

In België zijn ze nog niet zo lang bezig met de puzzels. Bij de Nederlandse inlichtingendienst bestaat het al langer en ook de Amerikaanse inlichtingendienst CIA (Central Intelligence Agency) durft wel eens een uitdaging uitsturen. Ze hebben al puzzels gehouden, maar nog toegankelijker zijn de tweets van de CIA, waarin ze een klein vraagstuk droppen.

Over de puzzels

Maar terug naar de Belgische puzzel. Enkele van de makers, die steeds anoniem blijven, vertellen erover: “We focussen sterk op het visuele en grafische en dat wordt erg gesmaakt”. “We krijgen mails van tieners die heel trots zijn dat ze één puzzel opgelost hebben, maar ook van doorwinterde puzzelaars die twijfelen aan een oplossing. Voor velen was dit immers niet hun eerste deelname.”

“De deelnemers komen uit verschillende landen. De winnaar van de eerste editie was een familie uit Aarschot, die van vorig jaar kwam uit Nederland. Dit jaar komen de winnaars uit Frankrijk en België.”

Iedereen kan en mag deelnemen. Een blik op de opgaven leert echter dat dit geen alledaagse puzzel is! Inzicht en doorzettingsvermogen zijn essentieel. Je ziet hier nog eens enkele van de opdrachten.

Credits: Belgische Defensie en ADIV

Geen verdoken headhunting

De puzzelmakers vertellen ook nog: “In het algemeen merken we dat analytisch sterke profielen goed scoren: cyberspecialisten, typische IT-profielen, mensen die vier stappen vooruitdenken, experten in strategische spelletjes, …”

Dergelijke puzzels worden daarom soms bekritiseerd als ‘verdoken headhunting’. “Ten onrechte, rekrutering is niet ons doel. Daarvoor moet iedereen dezelfde officiële weg volgen. Al zijn de profielen die goed scoren ook bij veiligheidsdiensten erg gegeerd. Wij willen het brede publiek laten zien dat Defensie meer is dan special forces, gevechtsvliegtuigen of fregatten. En het moet vooral leuk blijven.” Er wordt dan ook al stevig nagedacht over de opgaven voor een volgende editie.

Credits: Belgische Defensie en ADIV

WhatsNext is al jaren een promoter van de puzzels uit de inlichtingengemeenschap, en zal dit blijven doen. Volgende edities, zowel van de Belgische Defensie/ADIV, als die van de Nederlandse Algemene Inlichtingen en Veiligheidsdienst (AIVD), zullen eind 2021 weer op deze blog te vinden zijn.

De opgaven en oplossingen van de afgelopen Defensiepuzzel 2020-2021 – ‘Het Razende Raadsel’ – kan je hier terugvinden.

Steven Dupont

#WhatsNext is een blog over innovatie, kunst en design, gebracht in mensentaal. Op de hoogte blijven? Volg ons op:

En pssst… sharing is caring 🙂

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: