Klassiek live TV-kijken neemt een duik!

Beeld je in dat je abonnement voor de bibliotheek niet alleen betalend zou zijn maar relatief duur, en dat de bib voor jou zou bepalen welke boeken je leest en wanneer. Handig? Klantvriendelijk? Gewenst? En toch, bij TV-kijken is dat exact wat we doen.

In elk huishouden verschijnen steeds meer schermen. Uit het recentste rapport van de Digimeter blijkt dat hoewel de TV het belangrijkste scherm blijft om naar video en televisieprogramma’s te kijken; er duidelijk een wijziging optreedt.

Niet alleen het type en het aantal schermen verandert, ook naar wat en hoe we kijken.

Bij de Vlamingen met een TV-toestel kijkt 61,2% dagelijks TV.
Echter, bij de tieners en twintigers zien we een massaal afhaken van klassiek live TV-kijken.

grafiek TV kijken per leeftijd

Zelfs bij oudere kijkers zakt het dagelijks gebruik van een TV-toestel.

Maar dat betekent niet dat we de TV afzweren. Jongere kijkersgroepen gebruiken doorgaans meerdere soorten schermen om video te kijken. Bij het jongste kijkerssegment heeft de smartphone de TV ingehaald als meestgebruikt scherm om video te kijken.

Grafiek 3 - Digimeter

Bij de overige kijkersgroepen is er nog een duidelijke voorkeur voor het TV-toestel.

Wat betekent dit?

Bij de twintigers zien we het dagelijks TV-kijken in Vlaanderen van 37% in 2016 naar 23,2% zakken in 2017. Bij de 15 tot 19-jarigen van 37,7% naar 26,1%.

Al naargelang de leeftijd is het gedrag anders. Klassieke zenders zoals Eén, Canvas, VTM en VIER kunnen maar beter rekening houden met die realiteit, want de jongste kijkersgroepen gaan het TV-landschap blijven vorm geven.

Klassieke media krijgen wel vaker klappen. Kranten genieten jaarlijks meer dan 200.000.000 euro staatssteun, anders was het daar over and out. Bij TV-zenders is dat niet het geval; uitgezonderd de openbare zenders. Bij de commerciële zenders leven ze van reclame-inkomsten, maar ook die staan onder druk. Opnemen en doorspoelen, je kent het wel.

De kijker wil keuze, afwisseling, vernieuwing. Geen herhaling van een herhaling van een herhaling.

We kijken op steeds meer schermen: TV, laptop, desktop, smartphone, tablet.
En die toestellen zijn smart. Met smart-toestellen, zoals een Smart-TV, kun je ontsnappen aan klassiek TV-kijken. Dankzij online streamingdiensten zoals Netflix, YouTube en (Amazon) Prime Video, kijk je naar wat je wil, wanneer je wil, waar je wil.

Prime Video is sinds 2017 actief in België. Netflix heeft een voorsprong (2014) en kent succes: 21% van de Vlamingen gebruikt Netflix (+ 40% versus 2016).

Grafiek 2 - Digimeter

Telenet en Proximus

Telenet en Proximus proberen een antwoord te bieden met respectievelijk Play en Play More en TV Replay en TV Replay+. Door hun lokale content hebben ze een troef op Netflix & Co. Alhoewel Netflix steeds meer lokale klassiekers tracht toe te voegen.

Wanneer ik fitness, gebruik ik de Yelo Play-app van Telenet om tijdens het sporten TV-programma’s te zien (multitasken heet dat dan). Een app en site waarmee je op verschillende schermen tegelijk TV kan kijken (via wifi, netwerkkabel, 3G en 4G).  Ook de Stievie-app zet ik vaak aan het werk.

TV-apps

TV-apps lijken echter de toekomst. Bijvoorbeeld ‘Stievie’, die kun je als app gebruiken op je tablet en smartphone. Voorts beschikbaar op laptop en desktop. Maar ook zij blijven hangen in iets ‘on-top-of’. Hun app moet gewoon zitten in elke decoder of streamingtoestel (AppleTV, Google Chromecast, …). Je kan er wel naar kijken op TV via Chromecast of op de AppleTV maar dan moet je het signaal doorsturen via bijv. Airplay op de AppleTV. Geen gemak en niet aanwezig op de homepage van je TV.

SmartTV WhatsNext redactie 2
Het beginscherm (homepage) van de AppleTV, op de smart-TV bij de #WhatsNext-redactie.

Je komt thuis van een drukke dag, zet je smart-TV aan, al dan niet met een streamingtoestel, en dan is het kiezen uit welke app gaan we kijken. de Netflix-app? YouTube? Prime? Vimeo? VTM-app? Echte keuzevrijheid en gemak.

Waarom niet de mogelijkheid bieden om te abonneren op bepaalde apps, in plaats van bundels opgedrongen te krijgen? Wat ben ik met Oezbeekse TV-zenders in mijn bundel, maar dan geen BBC?

Netflix is nu al beschikbaar via de Proximus TV-bundels en ook Telenet gaat die weg op.  Hun nieuwste digicorders zitten momenteel in de laatste testfase. Telenet topman John Porter liet aan Belga weten dat Netflix kijken via Telenet decoders mogelijk wordt.

Initieel wou Telenet Netflix afhouden want ze zouden met hun eigen Play en Play More in concurrentie gaan. Porter is bijgedraaid en stelt: “We denken dat veel klanten zowel Netflix als Play of Play More nemen.”

De VRT deed in 2015 een poging om de TV-apps bij te benen. Ze lanceerden toen twee apps van respectievelijk Canvas en VRT Nieuws, met de focus op het herbekijken van content. De AppleTV-apps lieten gebruikers toe om enerzijds Canvasprogramma’s gratis op te vragen en anderzijds de meest recente uitzending van Het Journaal te herbekijken.

‘Apps uitproberen op een nieuw platform als AppleTV past volledig in de missie van het Creative Lab om kort op de bal te spelen in de snel veranderende digitale wereld’, aldus toen Lesley Demuynck, hoofd Creative Lab VRT.

Helaas. Beide apps zijn vandaag niet meer beschikbaar. Met VRT NU kun je wel online programma’s herbekijken. Echter, het mist de gebruiksvriendelijkheid (voorkeuren onthouden, hernemen waar je bent gestopt met kijken) en kent niet de beeldkwaliteit (HD, 4K) die Netflix biedt. En wil je het op TV zien, dan moet je streamen vanuit je desktop of laptop; er bestaat geen TV-app van. Weeral, geen gemak en niet aanwezig op de homepage van je TV.

VTM heeft het wel begrepen en heeft een eigen TV-app. De inhoud is nog beperkt, maar biedt toch al een eerste kijkcomfort. Meer van dat aub.

SmartTV WhatsNext redactie - VTMapp
De VTM-app via AppleTV, op de smart-TV bij de #WhatsNext-redactie.

Conclusie

Kijkgedrag evolueert en consumenten zijn creatief. De wereld is klein en alternatieven voor het klassieke live TV-kijken voorhanden.

Wij zijn klant bij Telenet en kijken nog amper live-TV. Hooguit het nieuws, alhoewel we die ook via de VTM-app kunnen zien. De rest nemen we op met de digicorder. We kijken op AppleTV naar Netflix, Prime Video, YouTube (waar je bijv. volledige concerten kan zien; alleen die verdomde reclame), Vimeo, het TED-kanaal, …

Willen we nog meer keuze aan films, blijven we in diezelfde AppleTV en huren of kopen we via iTunes Movies (in 4K). Dezelfde films kunnen we huren via de TV-Theek van Telenet maar die zit niet in de AppleTV-homepage en vergt extra handelingen… geen gemak en niet top of mind. Niet geïntegreerd is gelijk aan niet-aanwezig en dus rap vergeten. We verlaten de AppleTV alleen om de opgenomen programma’s van de digicorder te bekijken, maar als we konden, lieten we die links liggen.

Het is een battle of the screens in het TV-landschap. Als je met je app niet aanwezig bent op de TV-homepage van de kijkers, bestaat de kans dat je op een bepaald moment vergeten wordt en is het… einde verhaal.

Steven Dupont 

AppleTV
Anders dan de naam doet vermoeden is de Apple TV geen televisie. Het kleine doosje gebruik je in combinatie met een moderne HD TV of HD monitor. Net als bij een iPhone of iPad werkt het met apps, maar dan specifiek voor op TV. https://www.apple.com/benl/apple-tv-4k/

Bron data en grafieken: Digimeter 2017
Jaarlijkse bevraging van het Vlaams mediagebruik van Imec en de UGent bij meer dan 2.300 Vlamingen ouder dan 15 jaar.

Op de hoogte blijven van #WhatsNext? Volg ons op:

3 reacties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: