De militaire inlichtingendienst daagt u uit…

Dit artikel gaat over de Belgische militaire inlichtingendienst (ADIV) die U uitdaagt! Geen paniek, het is hun eindejaarsquiz. Kan jij het aan? 

Let the games begin

Fan van raadsels? Puzzels? Braintwisters? Hoe is het nog gesteld met uw encryptietechnieken? Uw creatief denkvermogen? Doe de test!

De Algemene Dienst Inlichtingen en Veiligheid (ADIV), de Belgische militaire inlichtingendienst, sluit aan bij de jaarlijkse traditie van onder meer de inlichtingendienst van onze Noorderburen, de AIVD.

AIVD

De Nederlandse Algemene Inlichtingen en Veiligheidsdienst, AIVD, heeft als sinds 2011 de jaarlijkse kersttraditie om hun challenging kerstpuzzel online te zetten.

De kerstpuzzel gaat (offline)  al verder terug dan 2011 en was initieel bedoeld om systematisch en logisch denken onder de medewerkers op een leuke manier te stimuleren.

Het zijn de medewerkers van het Nationaal Bureau voor Verbindingsbeveiliging (NBV) die elk jaar de puzzel opstellen.

Wat is het NBV? De AIVD businessunit Nationaal Bureau Verbindingsbeveiliging (NBV) houdt zich bezig met de informatiebeveiliging van cruciale informatie waar de Nederlandse overheid verantwoordelijkheid voor draagt (bijv. staatsgeheimen).

battle black blur board game
Foto door Pixabay op Pexels.com

De AIVD kerstpuzzel is binnen de inlichtingengemeenschap en bij fervente quizzers een begrip geworden. De AIVD kerstpuzzel 2018 bestaat uit 27 vragen die los van elkaar worden opgelost. Ook teams mogen deelnemen.

De cryptische opgaven doen je hersens flink kraken. De winnaar krijgt eeuwige roem én de felbegeerde beker.

Meer weten? Klik op de afbeelding hieronder:

AIVD kerstpuzzel
https://www.aivd.nl/onderwerpen/aivd-kerstpuzzel

Belgische militaire inlichtingendienst daagt u uit

Sinds dit jaar doet ook de Belgische militaire inlichtingendienst ADIV mee en ze geven er meteen een behoorlijke lap op.

LOGO_SGRS
Logo ADIV. Quaero et Tego; “ik onderzoek en ik bescherm”

Wat is ADIV? ADIV staat voor de Algemene Dienst Inlichtingen en Veiligheid, zeg maar de spionnen van Defensie. Zijn burgerlijke tegenhanger is de Veiligheid van de Staat, de Staatsveiligheid. 

De ADIV eindejaarsquiz

Om hun eindejaarsquiz op te lossen zal je een stevige dosis doorzettingsvermogen kunnen gebruiken, naast creativiteit, logisch en analytisch redeneervermogen en een minimum aan interesse in encryptietechnieken.

Enige kennis van Excel en een basis programmeertechnieken kunnen dienen maar zijn niet onoverkomelijk. Teamwork is niet verboden en door het ADIV zelfs aanbevolen.

Het ADIV puzzelteam zegt over de quiz: Laten we eerlijk zijn, de moeilijkheidsgraad van deze puzzel is zeer hoog. Dit is waarschijnlijk de moeilijkste puzzel die op dit moment bestaat in België. Sommige puzzels kunnen in enkele minuten worden opgelost, anderen duren uren, dagen of zelfs weken. En als je niet alles kunt oplossen, is dat geen schande. Het is zoals de Olympische gedachte: deelnemen is belangrijker dan winnen.

(Enkele van de) vragen

Er zijn 36 opgaven die je echt niet op een drafje zal oplossen. Om sommige vragen op te lossen, moet je eerst uitvissen wat de vraag in feite is.

Wat dacht je bijvoorbeeld van deze vraag:
Tnishisehesmee,ntzashe,sed a ik arrct ikn i a eupr nd osewdtido ibeo usnInre au? thMn es estndlmWp jrsertnme ieim dsweW.ejkshe ansnlnvset ri lo e nto rtcrdecsne

Of van opgave 5:

Opgave 5
Opgave 5: Welke tekst staat hier?
Opgave 19
Opgave 19: Vind de vraag en geef het antwoord op de vraag.
Opgave 32
Een unieke woordzoeker met draaiende ruiten in een unieke betegeling. Vind woorden en verschillende versleutelingen, en geef het resterende Nederlandstalige woord, conform traditionele woordzoekers.

Klaar voor de uitdaging?

Je treft alle info via deze link.

Je hebt tot 14 januari 2019 om uw antwoorden in te dienen; en dat doe je via dit online formulier.

Moge de beste winnen: Ready, Set, Go!

Steven Dupont 

#WhatsNext is een Technologie- en Innovatieblog in mensentaal. Op de hoogte blijven? Volg ons op:

 

3 reacties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: