Mondmaskers 3.0, Razer: een slim én sociaal mondmasker

Mondmaskers,…. aaaah mondmaskers. Ik ben ze zo beu. En helaas, we zijn er nog niet van verlost. Wat zeg ik, de nieuwe trend is om er twee of zelfs drie over elkaar te dragen. Gelukkig zijn er ook andere trends: de technologische innovaties.

Denk hierbij aan LG of aan Razer. We zien zulke merken gesofisticeerde mondmaskers lanceren. Razer, een toonaangevend lifestylemerk voor gamers, onthulde op CES 2021 ‘Project Hazel’, een slim én sociaal mondmasker. Het mondmasker zou het draagcomfort moeten verbeteren en helpen bij de sociale interactie. Het is natuurlijk ook geen wegwerpmasker.

Je leest hier over de dubbele en driedubbele mondmaskers, en de innovatieve Razer-maskers.

Credits: Razer

Wat is CES: CES® is ’s werelds grootste platform en ontmoetingsplaats voor al wie iets is of wil zijn inzake consumer technologies. Een hoogmis voor iedereen met een zwak voor gadgets en andere elektronica. Normaal in Las Vegas gehouden, maar dit jaar online vanwege het coronavirus.

Verplichting mondmaskers te dragen

Initieel werd gezegd dat mondmaskers zinloos waren. Toevallig in een periode waarin er een enorm tekort aan mondmaskers bestond. In België was een strategische stock aan mondmaskers vernietigd, en dus… tja,… België dus. Nadien kwam het advies om dan maar zelf maskers te maken.

Tegenwoordig zie je dat die zelfgemaakte maskers niet meer overal worden aanvaard. Sommige ziekenhuizen laten je niet meer binnen met een zelfgemaakt masker, en geven u dan een beter geschikt exemplaar, voor één dag. Elders zie je de verplichting om werkelijk FF2P maskers te dragen.

Mondmaskers 3.0

In augustus 2020 schreef ik over Mondmaskers 2.0.

LG, wereldwijd een van de grootste fabrikanten van consumentenelektronica, kwam toen met op batterijen werkend luchtzuiveringsmasker.

Lees: Mondmaskers 2.0: LG komt met op batterijen werkend luchtzuiveringsmasker

Op CES 2021 zien we dat de m/v/x in de researchafdelingen niet hebben stilgezeten. Zo kwam Razer met ‘Project Hazel’, een slim én sociaal mondkapje. Het mondmasker zou het draagcomfort moeten verbeteren en helpen bij de sociale interactie. Het is natuurlijk ook geen wegwerpmasker.

“Slimme” mondmaskers passen perfect in de trend van wearables. Denk hierbij aan slimme horloges, slimme brillen en dan heb ik het nog niet over ingebouwde upgrades.

Razer heeft eerder al een mooi engagement getoond in de strijd tegen Covid-19. Zo heeft het bedrijf zijn productiefaciliteiten omgebouwd om gecertificeerde medische maskers te produceren.

Met Project Hazel gaan ze een stap verder en richten ze zich op het toegenomen belang van hygiëne en de gezondheidsrisico’s die op ons afkomen. Bovendien, door te gaan voor een herbruikbaar masker, is er ook ecologisch voordeel. Het masker is waterdicht, krasbestendig en gemaakt van recyclebaar plastic om het afval dat door wegwerpmaskers wordt veroorzaakt tot een minimum te beperken.

Credits: Razer

Het Hazel-masker heeft N95 adembescherming van medische kwaliteit. Zulk type masker filtert circa 95% van de deeltjes van 0.3 micron en groter. De filtering wordt mogelijk gemaakt door middel van afneembare en oplaadbare actieve ventilatoren en Smart Pods die de luchtstroom reguleren.

De Smart Pods met hoge bacteriële filtratie-efficiëntie (BFE) filteren dus minstens 95% van de deeltjes in de lucht en zijn vochtbestendig.

Liplezen

De mimiek van een gesprek valt door een masker weg, de gezichtsuitdrukkingen, een glimlach,… Voor doven of slechthorenden zeer vervelend wanneer het liplezen wegvalt. Om dit soort sociale interactie te verbeteren, heeft het masker een transparant ontwerp.

Credits: Razer

En om ook dat weer te ondersteunen, is er binnenverlichting voorzien; automatisch geactiveerd in het donker, zodat de dragers zich duidelijk kunnen uitdrukken, ongeacht de lichtomstandigheden.

Spraakgeluid

Je hoeft niet slechthorend te zijn om het tijdens een mondkapjesgesprek lastig te hebben om elkaar goed te verstaan. Ook daar werd aan gedacht. Het concept van Razer maakt gebruik van Razer VoiceAmp-technologie (patent aangevraagd). Een ingebouwde microfoon en versterker verbeteren de spraakgeluiden van de gebruiker.

Het masker hoeft niet in de was en maakt gebruik van vervangbare en oplaadbare disk-achtige ventilatoren. Die worden zeer eenvoudig ontsmet, door ze te plaatsen in de draadloze oplaadbox met desinfecterend UV-licht aan de binnenkant.

De oplaadbox heeft lichtjes die het oplaadniveau weergeven. Een masker gaat, met een volle batterij, makkelijk een hele dag mee.

Comfort

Een “gewoon” mondmasker is vervelend; wat dan met een iets zwaarder en harder masker? Aan het comfort werd inderdaad gedacht. Het masker heeft verstelbare oorlussen, siliconen randen en heeft actieve luchtkoeling en -regulering, waardoor er frisse lucht wordt binnengebracht en CO2 wordt afgevoerd.

Het resultaat is een luchtdichte afsluiting en daar mocht ook nog wat sfeer bij. De drager kan immers twee aanpasbare Razer Chroma RGB-verlichtingszones activeren met 16,8 miljoen kleuren en een reeks aan dynamische lichteffecten.

Credits: Razer

Project Hazel, WhatsNext?

Project Hazel zal nu nog verder worden geoptimaliseerd door middel van strenge tests en gebruikersfeedback. Ze hechten hierbij enorm belang aan maximale veiligheid, comfort en bruikbaarheid. Het ontwerp zal ook voortdurend worden verbeterd om tegemoet te komen aan de veranderende behoeften van gebruikers.

Min-Liang Tan, mede-oprichter en CEO van Razer, zegt hierover: Razer beseft zich dat de toekomst onzeker is en daarom is het onze plicht om de leden van onze gemeenschap te beschermen en hen voor te bereiden op onzichtbare bedreigingen. Het Project Hazel mondmasker-concept is bedoeld om zowel functioneel als comfortabel en nuttig te zijn voor de interactie met anderen, met behoud van een aangename uitstraling.

Mondmaskers… overload x2, x3

Zoals wel vaker kan technologie de redding zijn. Anderen denken dan weer dat als één masker dragen goed is, twee of drie maskers tegelijk dragen, supergoed is.

Het is je misschien opgevallen, tijdens de inauguratie van de Amerikaanse president Joe Biden,… neen, ik heb het niet over de opvallende wanten van senator Bernie Sanders, gemaakt van gerecyclede wollen truien… ik heb het over de dubbele mondmaskers.

Pete Buttigieg, rechts, de voormalige burgemeester van South Bend, en zijn echtgenoot, Chasten Buttigieg, dragen dubbele maskers bij het Capitool voor de inauguratie van president Biden.

In de VS beschrijven ze een dubbel masker als een verstandige en eenvoudige manier om je risico te verlagen, vooral als je door omstandigheden meer tijd in de buurt van anderen moet doorbrengen – zoals in een taxi, in een trein of vliegtuig, of dus bij een inauguratie.

Pete Buttigieg, de voormalige presidentskandidaat en nu minister van transport, werd gezien terwijl hij dubbele maskers droeg. Het lijkt erop dat hij een hoogwaardig medisch masker droeg onder een zwart stoffen masker. Zijn echtgenoot, Chasten, droeg een soortgelijk dubbelmasker, maar dan met een modieus geruit stoffen masker dat bij zijn wintersjaal paste. Het kan dus ook een fashion statement zijn.

In elk geval toont het aan dat mensen nadenken over de kwaliteit van onze maskers. Maaaaarrrr… zou jij zo een opvallend masker dragen? Nu ja, dacht je in 2019 dat je überhaupt ooit een masker zou moeten dragen?

The New York Times citeert uit een onderzoek dat aantoont dat een goed passend masker met twee of drie lagen beter zou zijn qua bescherming. Benieuwd of de specialisten in België en Nederland er binnenkomt advies over uitschrijven.

Steven Dupont

#WhatsNext is een blog over innovatie, kunst en design, gebracht in mensentaal. Op de hoogte blijven? Volg ons op:

En pssst… sharing is caring 🙂

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: