Kerstpuzzel van Nederlandse geheime dienst verslaat Covid-verveling

Kerstpuzzel van Nederlandse geheime dienst verslaat Covid-verveling

Ja ja, daar zijn ze weer. De Nederlandse Algemene Inlichtingen en Veiligheidsdienst (AIVD) heeft naar jaarlijkse traditie haar  ‘kerstpuzzel’ en ‘juniorkerstpuzzel’ gepubliceerd. Het zijn weer beauties.

Vorige maand (nov 2020) kwamen we al met de variant van de Belgische Defensie en de Militaire Inlichtingendienst (ADIV). Aan de trafiek naar dat artikel op onze blog te zien, ook dit jaar een schitterend succes. 

Lees hier: “Het Razende Raadsel” van Defensie: een puzzel als wapen tegen Covid-verveling.

De puzzels zijn heuse breinkrakers die creativiteit en systematisch en logisch nadenken stimuleren.

Slaat de Covid-verveling toe… ga ervoor. Met deze puzzels ben je wel even zoet. En je hoeft er je luie zetel niet voor uit, dus je kunt volledig Coronaproof aan de slag. 

Credits: AIVD. Een voorbeeld van een opgave.

De AIVD kerstpuzzel en junioreditie bestaan uit een aantal cryptisch omschreven opgaven die los van elkaar kunnen worden opgelost. Elk goed antwoord levert punten op. De deelnemer met de meeste punten wint. 

Ze zijn ontsproten aan de creativiteit van de medewerkers van het Nationaal Bureau voor Verbindingsbeveiliging (NBV), meteen ook de jury. 

Met haar kennis en expertise van voornamelijk technische maatregelen in de informatiebeveiliging, ondersteunt de NBV de Rijksoverheid bij de beveiliging van bijzondere informatie, zoals staatsgeheimen.

Jubileum-editie

In 2020 maakt Corona dat we bitter weinig te vieren hebben, maar een jubileum is nooit verkeerd. Of wat dacht je van twee? De AIVD bestaat 75 jaar en de AIVD kerstpuzzel zien we dit jaar voor de 10de keer verschijnen. 

De kerstpuzzel wordt sinds 2011 online gezet, maar binnen de AIVD is deze breinkraker al veel langer een traditie. De junior versie – voor jongeren tot en met 15 – bestaat pas sinds 2019 en is blijkbaar een blijvertje. 

Behoor je tot de ‘oudere deelnemers’ en is de kerstpuzzel nog iets te lastig, dan is de junioreditie ook leuk om te doen. Ssssst… blijft ons geheim.

Credits: AIVD

Tips? 

Wat heb je nodig? Misschien eerst zeggen dat je geen doorgewinterde wiskundige of cryptoloog hoeft te zijn om de puzzels op te lossen. Hij is niet voor niets ook populair onder basisschoolleerlingen. De AIVD zegt dat je met creativiteit al heel ver raakt, en enige affiniteit met puzzelen en een flinke dosis doorzettingsvermogen helpen natuurlijk ook. 

Credits: AIVD. Eentje uit de Junioreditie.
  • Neem je tijd, want sommige opgaven kunnen je uren of zelfs dagen bezighouden voor je ineens alsnog de oplossing ziet.
  • Oefenen met puzzels uit voorgaande jaren kan helpen om inzicht te krijgen in het type vragen dat vaak wordt gesteld. 
  • De AIVD kerstpuzzel houdt altijd verband met gebeurtenissen van het afgelopen jaar en dus zit iedere editie net even anders in elkaar. 
  • Ook is er een thema waarvoor op verschillende plaatsen in de puzzel hints zijn verborgen.
  • Meer tips om dit soort puzzels te kraken, lees je in mijn eerdere artikels hierover.

Klaar om aan deze kerstkrakers te beginnen? Zeker?  Download dan hieronder een van de opgaven- en antwoordformulieren (of allebei). Wie weet beland je wel in de Club van 100. 

De PDF met je ingevulde oplossingen kun je tot 12 januari 2021 23:59 uur inzenden naar: aivdkerstpuzzel2020@minbzk.nl

Dat is meteen ook het adres voor uw eventuele vragen of opmerkingen.

Club van 100

De Club van 100 is opgericht om de puzzelaars te eren die erin slagen om meer dan 100 punten te scoren. Dit is in 2016 voor het eerst gebeurd. Wil jij ook ‘lid worden’ van deze club? Dan wacht je doorgaans een pittige uitdaging. Bij de edities van 2017 en 2019 zijn er namelijk geen nieuwe leden tot de Club van 100 toegetreden. De editie van 2018 heeft wel een aantal nieuwe clubleden opgeleverd. Volgen er dit jaar meer?

Credits: AIVD

Solliciteren dan maar? 

Nee,  daar is de puzzel niet voor bedoeld. De AIVD doet het vooral om puzzelaars uit te dagen en hen kennis te laten maken met de complexiteit van hun werk. Natuurlijk zijn ze los van de kerstpuzzel altijd op zoek naar nieuwe collega’s die zich willen inzetten voor het zo veilig mogelijk maken en houden van de samenleving. Interesse? De vacatures tref je hier.

Credits: AIVD

In elk geval, winnen of niet… het plezier heb je gratis. Aan alle deelnemers veel succes en vooral heel veel plezier gewenst. 

Steven Dupont

#WhatsNext is een blog over innovatie, kunst en design, gebracht in mensentaal. Op de hoogte blijven? Volg ons op:

En pssst… sharing is caring 🙂

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: