Fotograaf David Altrath: Stockholm, 100 km ondergrondse kunst

FOTOGRAAF DAVID ALTRATH: STOCKHOLM, 100 KM ONDERGRONDSE KUNST

Kunst en cultuur, enkele passies van mij… maar op moment van schrijven steekt Covid-19 daar een stokje voor. Musea zijn gesloten en reizen is afgeraden. 

Gelukkig hoef je om van kunst te genieten niet altijd naar een museum. Zo ziet fotograaf David Altrath het ook. Hij trok vorig jaar (2019) doorheen de verrassend kunstzinnige metro van Stockholm, de hoofdstad en de grootste stad van Zweden. Kunst druipt er zowat van de muren. 

Photo by David Altrath

Reizen met de metro is er als reizen door een spannend verhaal, dat start bij de artistieke pioniers van de jaren ’50 tot de kunstexperimenten van nu.

Meer dan 95 van de 100 metrostations in Stockholm zijn versierd met sculpturen, mozaïeken, schilderijen, installaties, gravures en reliëfs van meer dan 150 kunstenaars. Het Kungsträdgården metrostation ziet eruit als een archeologische opgraving, met de overblijfselen van het oude Makalös paleis van Stockholm. In Östermalmstorg belicht de kunstenaar Siri Derkert vrouwenrechten en vredes- en milieukwesties. 

Photo by David Altrath

Nog een opvallende, is het Solna Centrum Station. Met vlammende rode muren, waan je je in de hel,… een erg propere hel, want de vloer is zo glanzend dat je er haast van zou kunnen eten. Of het Mörby Centrum Station, met een mat wit plafond, snoepkleurige tegels en de sfeer van de Noordpool.  

Photo by David Altrath

Reizen met de metro is in de meeste grootsteden niet altijd een pretje. Het kan er vuil en onveilig overkomen; niet zo dus in Stockholm. Altrath zei dat – toen hij bij het fel verlichte T-Centralen Station aankwam – hij het gevoel had dat hij een magische wereld was binnengetreden. Met blauw-witte muurschilderingen op de enorme muren en plafonds, is het inderdaad indrukwekkend. 

Photo by David Altrath
Photo by David Altrath

Bij nacht, wanneer er amper tot geen volk was, ging Altrath aan de slag. “Het leek alsof ik de enige persoon was die er was,” zegt hij. 

De vaak welvende muren voelen natuurlijk aan, hoewel gemaakt van beton. Je zou denken dat een trol er gelukkig zou wonen. Een trol die dan wel van kleurrijke en complexe muurschilderingen, reliëfs en zelfs LED-sculpturen moet houden. 

Photo by David Altrath

Het vastleggen van die zeer organische driedimensionale omgeving bleek niet evident voor de fotograaf. 

Rechte lijnen zijn cruciaal bij het fotograferen van architectuur, maar omdat de cameralenzen gebogen zijn, kunnen de lenzen aan de rand van het frame scheef lijken. Om ze af te vlakken is een speciale tilt-shift-lens nodig die een paar graden kan verschuiven zonder dat de camera beweegt, zodat Altrath de hele scène in meerdere overlappende segmenten kan vastleggen. 

Photo by David Altrath

De fotogaaf gebruikt Photoshop om de onbewerkte delen samen te voegen om zo enkele panoramische beelden te creëren.

Een knap resultaat, dat de ongelofelijke ondergrondse kunst van Stockholm laat zien. Hij trok de foto’s bij nacht, toen er geen volk was. En reed met Ubers van station naar station, toen de metro niet reed. 

Photo by David Altrath

Vandaag – tijdens de pandemie waarin we zitten – lijken de foto’s zeer actueel, met de afwezigheid van mensen in publieke ruimtes. Hoewel het openbaar vervoer in België en Nederland toch ongemakkelijk druk blijft. 

In Zweden doen ze heel wat zaken anders. Er kwam bijvoorbeeld nooit een echte Corona-lockdown. Ondanks het feit dat de Zweedse autoriteiten kozen om geen strenge sociale voorschriften op te leggen, zijn de reizigersaantallen in Stockholm toch met 50% gedaald. 

Maar jij hoeft niet op stap om van de artistieke stations te genieten; dit artikel geeft je de sfeer gratis mee. 

Wanneer reizen terug ‘normaal’ en bovenal veilig kan, heb je bij deze alvast een reistip gekregen. 

Wie is David Altrath?

De Hamburgse fotograaf David Altrath richt zich op architectuur en landschapsfotografie. Hij studeerde in 2018 af aan de Merz Academie (Merz Akademie, Hochschule für Gestaltung, Kunst und Medien) in Stuttgart en werkte sindsdien aan verschillende opdrachten en talrijke projecten. David, geboren in 1995 in het Ruhrgebied, werkt momenteel ook als beeldredacteur. Zijn website is een absolute aanrader: https://davidaltrath.com

Steven Dupont

#WhatsNext is een blog over innovatie, kunst en design, gebracht in mensentaal. Op de hoogte blijven? Volg ons op:

En pssst… sharing is caring 🙂

Meer fotografie? Op desolate plaatsen? Lees Drones in fotografie: “schilderen met licht” 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: