Cyberpolissen in opmars

Technologie,… het gaat snel, razendsnel! Het vliegt tegenwoordig ook wel eens. En alles wat omhoog gaat, komt ooit omlaag, … niet altijd gepland. En dan? Dan heb je een verzekering nodig.

Met de nieuwste technologische ontwikkelingen komen ook nieuwe verzekeringen ten tonele. Het is minstens een uitdaging voor bestaande polissen om al dan niet in een dekking te voorzien.

Eerste verzekeringen

Al sinds 1700 voor Christus zien we de eerste polissen. In Babylonië had je bijvoorbeeld de Code van Hammurabi (de koning van Babylonië, 1792 – 1750 vC), met als doel handelaren te beschermen in geval van ‘verloren’ goederen tijdens transport. Toen reeds viel er al eens iets van de ‘camion’. En zo ontstond een verzekering die door de stad en onder gezag van de heerser werd vastgelegd. Nu weet je ook ineens waar de term polis (= stad) vandaan komt.

In de middeleeuwen zien we de eerste gevallen waarbij de gilden zich verzekeren tegen brand, diefstal, ziekte, armoede en in kader van zeehandel.

Vanaf de 17de eeuw worden sterftecijfertabellen gebruikt voor het berekenen van risico’s en dus de hoogte van premies. Vandaag zou je de plausibiliteit van “hoe groot is de kans dat je een drone op je petoeter krijgt” bijna gaan overwegen.

Drones

In België vliegen er per maand 2.000 drones over de toonbank. En daar waar het vroeger eerder ‘speeltjes’ waren, zien we nu steeds vaker een commercieel gebruik. Drones zijn immers bijzonder handig voor bijv. bewaking, nazicht van elektrische bovenkabels en telecommunicatienetwerken, luchtcartografie, levering van kleine goederen, …

Drones kunnen ook dienen als vliegende winkelbediende, maar daarover verschijnt binnenkort een apart artikel op #WhatsNext.

In de Verenigde Staten worden naar schatting 600.000 drones ingezet voor commerciële of professionele doeleinden. In Nederland zijn dat er 150.000 en in België… daar is iets vreemds.

In 2016 werden in België 815 professionele drones ingeschreven. Kamerlid Bert Wollants (N-VA) stelde daarover een parlementaire vraag, want het viel op dat een onderzoeksbureau destijds al schatte dat er zo’n 100.000 drones op de Belgische markt actief zijn.

Dat betekent dus dat er mogelijk heel wat drones vliegen zonder registratie en zonder verzekering. Een behoorlijk potentieel maar vooral een behoorlijk onderschat risico.

De Belgische wetgever heeft het gebruik van onbemande luchtvaartuigen strikt gereglementeerd. Het Koninklijk Besluit van 10 april 2016 met betrekking tot het gebruik van drones in het Belgisch luchtruim trad in werking op 25 april 2016. Er zijn verschillende categorieën met elk hun eigen regels en verplichtingen. Afhankelijk van de categorie, gelden verschillende vereisten op het vlak van opleiding, certificaten, examens en verzekeringen.

Drone-liefhebber? Toch maar even de polis checken!

En zo – na bijna 4000 jaar – maakt de cyberpolis zijn opgang.

pexels-photo-886465.jpeg

De cyberpolis

Een cyberpolis staat los van de drones en behelst eerder datgene wat zich op cybervlak afspeelt. Vijf jaar geleden was een cyberpolis nog een vreemde eend op de Belgische markt, maar ondertussen zijn het aantal online processen in de bedrijfswereld almaar toegenomen en beseft men dat er wel degelijk risico’s gepaard gaan met de online wereld en nieuwe technologieën.

Bij Vanbreda Risk & Benefits, de grootste onafhankelijke Belgische verzekeringsmakelaar en risicoconsultant in de Benelux, constateren ze een verdubbeling van het aantal afgesloten cyberpolissen.

Wat is GDPR? De General Data Protection Regulation (GDPR) is een Europese “algemene verordening gegevensbescherming”. Het behelst de bescherming van natuurlijke personen wat betreft de verwerking van hun persoonsgegevens en het vrije verkeer van die gegevens. In essentie moet de GDPR er voor zorgen dat bedrijven de privacy van de individuele consument respecteren. Hiermee is de GDPR relevant voor alle bedrijven en organisaties die persoonlijke gegevens van inwoners van de EU verzamelen, verwerken en gebruiken.

De nieuwe GDPR regelgeving zal het belang aan cyberpolissen doen toenemen, want zet naast privacybescherming ook sterk in op cyberveiligheid.

De recente Facebook-schandalen tonen aan hoe makkelijk je als bedrijf schade kan leiden, en het is niet uitgesloten dat een mondiger wordende consument schadeclaims zal beginnen indienen, of de overheid hard optreedt.

Lees meer: Zit Facebook voortaan in uw woonkamer?

Bedrijven die de GDPR privacywetgeving overtreden riskeren fikse boetes. De administratieve boetes, maar ook alle kosten in het kader van de meldingsplicht, zijn vandaag verzekerbaar in een cyberpolis.

Een polis is niet alleen interessant voor schade die uw onderneming veroorzaakt. Je kan ook zelf de dupe zijn. In 2015 werden bij het CERT (het federale Cyber Emergency Team) elke dag gemiddeld 35 cyberaanvallen of gelijkaardige  incidenten geregistreerd; in  2010 waren dat er maar 6. De klassieke polissen dekken zulk risico niet of onvoldoende.

Een snelle analyse van de markt leert #WhatsNext dat de premieinkomsten uit Cyber  hoofdzakelijk van zakelijke gebruikers is. We zien wel initiatieven opduiken, gericht op de particulier. Oktober 2017 was er Univé, die het Zorgeloos Online-verzekeringspakket introduceerden waarmee consumenten hun pc of smartphone kunnen beschermen tegen hackers. Met de  FSecure SENSE (een speciaal kastje) en een hulplijn beschermen ze de IT van de klant. Toch cyberschade (aan mobiel, laptop of pc),   dan vergoedt de coöperatieve verzekeraar de schade, tot 5.000 EUR. Veroorzaakt de verzekerde zelf schade, dan is er een dekking tot 2.500.000 EUR, in aansprakelijkheid. Voor Ransomware voorziet de polis geen ‘losgeld’, maar ze zetten met de FSecure en de hulplijn wel in op preventie.

Wat is Ransomware? Simpelweg, gijzelsoftware. Met de Ransomware (malware) blokkeert men de computer en/of gegevens van het slachtoffer, om vervolgens losgeld te vragen om de computer weer te bevrijden.

Een relatief jonge markt aan cyberpotentieel, gekoppeld aan de ‘nieuwe’ risico’s die komen met zelfrijzende auto’s, artificiële intelligentie, Jan-met-de-pet die drones van een kilo door de lucht laat vliegen,… een markt om in de gaten te houden.

Net als Elon Musk geloof ik niet in vliegende auto’s. Technologisch kan het (weliswaar met veel neerwaartse druk, luchtverplaatsing en geluid), maar wie wil een wagen boven zich zien vliegen, en afvragen wanneer die laatst op onderhoud is gegaan?! Je ziet wel vaker iets op de baan rijden waarvan je denkt ‘hoe bestaat het’. En zo moeten we als maatschappij inderdaad nadenken over wat we willen, hoe we het gebruiken en wat we nodig hebben, en vervolgens: hoe gaan we dat verzekeren? 

De cyberpolis lijkt me eentje te worden die we ooit standaard zullen hebben en voor de rest is het wachten op de bonus malus in drone-polissen. 

Lees meer: Het is zover: drones redden levens.

Steven Dupont 

#WhatsNext is een Technologie- en Innovatieblog in mensentaal. Op de hoogte blijven? Volg ons op:

 

 

 

1 reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: