Amazon komt met eigen zichtrekening

Zorgt internetgigant Amazon na de kassaloze winkel voor de bankloze zichtrekening?

Amazon maakt het retail-landschap nerveus met haar AmazonGo store, een winkel zonder kassa. Betalen doe je dan via de Amazon Prime App. Hoort daar dan ook niet een bankrekening bij, zullen ze gedacht hebben.

The Wall Street Journal bracht naar buiten dat Amazon gesprekken voert over een eigen bankrekening. Ze kijken uiteraard naar verschillende Amerikaanse banken, waaronder JPMorgan Chase & co. Met diezelfde JPMorgan biedt Amazon nu al gezamenlijk een kredietkaart aan.

Amazon cards

Houders van de Amazon-kredietkaart genieten kortingen wanneer ze aankopen doen bij Whole Foods (de supermarktketen die Amazon in 2017 opkocht) of via de Prime-dienst.

Met een beurswaarde van 700 miljard USD is Amazon groter dan JPMorgan én Bank of America gecombineerd. Nochtans zou Amazon niet van plan zijn een eigen bank te beginnen of over te nemen. Ze verkiezen in zee te gaan met een bestaande bank, ervaren in deze zwaar gereguleerde sector.

Als marktdominante speler heeft Amazon toegang tot goedkoop kapitaal. Met haar intreden in de financiële wereld kunnen ze besparen op de eigen financiële transacties en krijgen ze toegang tot nog meer big data, zoals het inkomen en het uitgavenpatroon van haar klanten.

Zichtrekeningen en het al dan niet toegestaan in negatief gaan op je rekening, is in de USA veel duurder dan bij ons.

Met de Amazon rekening mikken ze vooral op jongeren en klanten zonder zichtrekening. Ongetwijfeld zullen heel wat consumenten interesse kennen in dit nieuwe en naar verluidt goedkopere aanbod.

Een onderzoek van Bain & Company bij meer dan 130.000 bankklanten in 22 landen, gaf aan dat consumenten net zoveel vertrouwen hebben in aanbieders als PayPal, dan in hun vertrouwde bank. Bij de Amerikaanse consument was 55% bereid om financiële producten en diensten aan te gaan bij zulke spelers, mits wat gekend.

Bij de millennials zei 73% dat ze meer voelen om in te gaan op de financiële diensten bij spelers als Amazon, Google en Paypal dan bij hun eigen bank.

Gevaarlijker dan FinTechs

Doorgaans kijkt men naar de FinTechs als het grote gevaar voor de banken. Maar wanneer die hun financiering opdroogt, krijgen ze het moeilijk. En hoewel zij over de nieuwste en juiste knowhow beschikken, hebben de banken nog steeds de klanten. Daarom zie je steeds vaker een partnerschap tussen beiden ontstaan.

Het echte gevaar zit er ook niet echt in dat Amazon een bank wordt, maar wel dat zij het platform wordt langswaar we gaan bankieren en de klassieke banken de ondergeschikte dienstverleners worden. De banken verliezen dan de connectie en de relatie met hun klanten, om vervolgens haast naamloos door het leven te gaan. Wanneer je geen merkwaarde meer hebt of inwisselbaar bent zonder echte band met de consument, dan maak je alleen nog maar het verschil met het tarief.

De banken staan dus voor grote uitdagingen; na de battle of the screens (lees meer over PSD2) ook nog het bewaken van de betaalmarkten. Die zijn essentieel voor hen. We voorspellen dat – onder meer door uitdagers zoals Apple en Facebook – het een stevige veldslag zal worden.

Meer details over de Amazon-rekening zijn per vandaag nog niet bekend maar #WhatsNext houdt het voor je in de gaten.

Steven Dupont

 

 

 

 

5 reacties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: