APPLE KOMT IN 2024 MET ZELFRIJDENDE AUTO EN NIEUWE BATTERIJ

Technologiegigant Apple zou volgens Reuters van plan zijn om in 2024 een elektrische en zelfrijdende personenwagen te lanceren, met een nieuw type batterij. In 2007 vond Apple de telefoon opnieuw uit, met de iPhone. Zeggen we in 2024 hetzelfde, over de auto?
De geruchten over een Apple-auto doen al enige tijd de ronde, maar worden luider. Dat staat in contrast met de vele ontslagen die de afgelopen jaren bij het geheime auto-project werden opgetekend (190 mensen van het team in 2019).
Het idee van een Apple-auto werd een zes jaar geleden goedgekeurd door Apple CEO Tim Cook en kreeg de naam Project Titan. De projectnaam is niet fout gekozen, want inderdaad een titanenwerk. Apple toonde eerder al bestaande markten te kunnen omgooien en heruit te vinden, maar een eigen wagen?
Met een jaaromzet van 274,5 miljard* USD en winst van 57,4 miljard* USD zou je denken dat ze gewoon een bestaand en bewezen merk opkopen. Denk hierbij aan Tesla. Niet dus.
*bron: Apple Annual results 2020, geraadpleegd op 7 december 2020
Die opportuniteit blijkt er wel te zijn geweest. Elon Musk, oprichter en CEO van Tesla, liet op 22/12/20 via Twitter weten dat hij zijn bedrijf enkele jaren geleden voor 60 miljard USD aan Apple wou verkopen. Dat was toen aan een tiende van de huidige waarde. Tim Cook zou geweigerd hebben om een afspraak in te plannen, en dus no deal.
Noch Apple, noch Tesla wensen in te gaan op de tweet van Musk, die wel vaker straffe uitspraken via het sociale mediakanaal durft uitsturen.
Over de jaren heen zijn de aandelen van beide bedrijen verveelvoudigd; Tesla steeg 1.400% in waarde, maar is nog altijd minder dan een derde van een Apple-aandeel waard. Door de geruchten van een Apple-auto in 2024, versterkt door de berichtgeving van het gerenommeerde Reuters, nam het aandeel Apple in waarde toe terwijl dat van Tesla in waarde daalde.

Een overname zat er dus niet in, maar dat weerhield Apple niet om de laatste jaren meerdere oud-bestuurders van Tesla aan te werven, naast strategische overnames van bedrijven die zelfrijdende auto’s bouwen. Apple koopt dus wel degelijk technologie aan, maar dat is niet ongebruikelijk.
In elk geval lijkt Apple ambitieuze plannen te hebben; zo kennen we ze ook. Neem iets over, verbeter het, herwerk het, lanceer het.

Apple kennende gaat het wellicht verder dan een gewoon zelfrijdende auto. Volgens Reuters ontwerpt het bedrijf een nieuwe batterij die de kosten van batterijen radicaal kan verlagen en de actieradius kan vergroten. Apple onderzoekt ook een andere chemie voor de batterij, genaamd LFP, oftewel lithium-ijzerfosfaat, die van nature minder snel oververhit raakt en dus veiliger is dan andere soorten lithium-ionbatterijen.

Het bedrijf heeft de middelen om in te zetten, maar anderzijds, een wagen is geen mobiele telefoon. Zelfrijdende technologie vertrouwt onder meer op LiDar, en daar hebben ze met hun recente iPhone 12 Pro en iPad Pro wel al ervaring mee.
Lees: iPhone 12 Pro (Max) heeft LiDAR. Wat is het? Wat kan het?
Mocht Apple er in slagen om een nieuw type batterij te creëren, worden ze misschien wel even disruptief als destijds op de telefoniemarkt. Lees ook ‘Het BlackBerry-verhaal: van guerrilla-marketing naar een snelle dood‘.
Ze denken hierbij aan een nieuw ‘monocell-batterijontwerp’, wat een heleboel ruimte zou vrijmaken in de batterijruimte. Elon Musk liet – weer op Twitter – al weten dat hij dat vreemd zou vinden.
Of Apple ook effectief de productie voor eigen rekening neemt, is onduidelijk. Bronnen zeggen te verwachten dat het bedrijf een productiepartner zou inzetten, om voertuigen te bouwen. Neemt niet weg dat het om geruchten gaat. Net zo goed beslist Apple om geen wagen te maken, en zich te beperken tot een autonoom aandrijfsysteem dat kan worden geïntegreerd met een auto die door een traditionele autofabrikant wordt gemaakt; of innovatieve software.

Want vergis je niet, de automarkt heeft nog ruimte voor nieuwe markten en heuse ecosystemen. We hebben al de integratie van apps gezien in wagens. Denk hierbij aan Apple CarPlay of het gelijkaardige Android Auto.
Lees: Battle of the dashboards: TomTom, Waze, CarPlay, Android Auto…
Maar wat als we naar volledig autonoom rijdende wagens gaan (= level 5, de auto rijdt dan onder alle omstandigheden helemaal geautomatiseerd)? Dan ben je geen chauffeur maar passagier. Wat ga je dan doen? Een dutje? En mag dat dan van de verkeerswetgeving; die uiteraard een update behoeft. Blijf je wakker, wat ga je doen? Al beginnen met werken, onderweg naar kantoor? Is er nog een kantoor, nu Covid19 ons wijst op de mogelijkheden en de voor- en nadelen van Telewerk?

Gaan we meer met de wagen reizen? Want rijden wordt minder vermoeiend. In elk geval krijgen we tijd om iets te doen, en dan kom je bij entertainment. We kenden al de battle of the apps, de battle of de dashboard… en dat laatste is nu nog maar een kleine veldslag.
Ik denk dat we in de toekomst heuse auto-ecosystemen zullen zien opduiken, die het mogelijk maken om nog productiever te zijn in de wagen; om te gamen (zoals je nu ook al in een Tesla kan),… heb je een Apple-auto, dan zal al uw randapparatuur best ook van Apple zijn. Alles praat met elkaar en ‘it just works’, zoals Apple graag zegt. Siri rijdt u ondertussen naar je bestemming.

Terwijl je dit leest, visualiseer je je misschien een wagen, waarin je niets zit te doen achter dat stuur. Maar welk stuur? Gaan we dat nog hebben? Het dashboard wordt misschien niet eens meer de belangrijkste interface voor de inzittenden. De stoelen kunnen gedraaid staan naar elkaar, zoals uw huiskamer thuis. Een entertainmentcentre, centraal in de wagen. Ook design en interieurvormgeving krijgen hier nieuwe kansen.
We gaan meer naar het delen van voertuigen (autodelen), en minder naar het bezitten van een persoonlijke bolide. En dat die wagens zelf nog steeds aan het evolueren zijn, zoveel is duidelijk. Nu ja, zelfrijdende wagens goed en wel, zonder 5G zal er niet veel bewegen. 5G is namelijk essentieel om alles letterijk vlot te laten rijden. En op vlak van 5G is er vandaag nog wel wat werk. Lees: Welk land is het meest voorbereid op zelfrijdende voertuigen?
Ik kijk alvast uit naar 2024, al was het maar omdat 2020 dan reeds enkele jaren achter ons ligt.
Steven Dupont
#WhatsNext is een blog over innovatie, kunst en design, gebracht in mensentaal. Op de hoogte blijven? Volg ons op:
En pssst… sharing is caring 🙂