Wordt uw digitale assistent ook uw bankier?

We kennen de digitale of virtuele assistenten voornamelijk van op onze smartphone, maar de opkomst van slimme luidsprekers maakt dat we steeds vaker Alexa van Amazon, Siri van Apple of Cortana van Microsoft zullen tegenkomen. Google heeft ook een slimme speaker (Google Home) maar ging niet voor een vrouwennaam; het werd ‘Google Assistant’.

Lees ook: Zit Facebook voortaan in uw woonkamer?

ING Nederland gaat voort op de weg van de digitale assistenten en zet in op toepassingen via Google Assistant, de spraakcomputer van technologiebedrijf Google.

De bank liet weten samen te werken met Google, maar geeft geen details over welk soort toepassingen het gaat en wanneer deze gelanceerd worden. Het ziet er wel naar uit dat ING-rekeninghouders rond de zomer dit jaar via Google Assistant geld kunnen overmaken met stemcommando’s. Eerst zal Google de Google Assistant in Nederland moeten lanceren.

De bancaire app van ING Nederland staat er om bekend zeer performant te zijn. Met haar eenvoudige registratiemogelijkheden, stemherkenning, QR- en iMessage-betaalverzoeken, overzicht van toekomstige uitgaven… nu gaan ze met hun samenwerking met Google nog een stap verder. 

OK Google, wat staat er op mijn rekening? ING (NL) laat uw rekeninginformatie via Google lopen.

Banken en fintechs komen met steeds meer nieuwe features op de proppen voor bancaire- en betaalapps. Een andere trend, zijn de digitale assistenten.

ing-inge-2

Capital One – Alexa (USA)

Met de stem bankzaken doen bestaat al langer in onder meer de Verenigde Staten. De slimme speakers van Amazon en Google gingen daar al ettelijke miljoenen keren over de toonbank en zijn een kanaal waar nog te weinig banken gebruik van maken. Bij bepaalde Amerikaanse banken kunnen klanten bankieren en met stemcommando’s geld overmaken of de hypotheek aflossen.

ING (NL)

ING Nederland kiest die trend te volgen. De stembediening is in Nederland nog niet zo ingeburgerd, al heeft dat ook te maken met het feit dat de Nederlandse markt nog niet volop voorzien is van de slimme speakers. Geldt net zo goed voor België trouwens.

‘Het is nog niet zo ingeburgerd als inloggen met je vingerafdruk, maar we verwachten er veel van’, zegt een woordvoerder van ING.

Het gaat inderdaad razendsnel. Het ziet er naar uit dat ‘spraakinteractie’ met apparatuur de komende jaren sterk zal toenemen. Tegen 2020 zal wellicht 30% a 50% van de zoekopdrachten spraakgestuurd zijn.

Google Assistant is daar dan een belangrijke speler in. Al beperkt ING zich niet tot Google alleen. Ze werken ook samen met Apple (Siri). Door ‘Hey Siri, ik wil geld overmaken’ te zeggen, zal een betaalopdracht openen.

Daarnaast hebben ze contacten met Amazon en Microsoft, aldus Görkem Köseoğlu, verantwoordelijk voor kunstmatige intelligentie en robotics bij de bank.

In 2014 kwam ING Nederland al met Inge op de proppen, stembediening in mobiel bankieren. Ze waren daarmee de eerste bank in Europa met handsfree bankieren. Met de stem een rekeningnummer voorlezen in plaats van in te tikken. De app herkent de gebruiker aan de stem.

Digitale huishoudhulpjes krijgen steeds meer intelligentere en complexere taken te verwerken.

Een reis gepland en er voor sparen? De digitale assistent berekent hoeveel je per maand moet opzijzetten om het doel te behalen, én regelt de maandelijkse afdracht.

Alexa, van Amazon, kan u dan weer helpen de hypotheeklasten af te lossen. Geld zal ze niet voor je regelen, maar wel herinneren aan de opdracht. Vlug overschrijven? Komt in orde!

Mobiel bankieren is in opmars. Inloggen was traditioneel met de kaartlezer, maar tegenwoordig ook met vingerafdruk, de ItsMe-app of facial recognition.
Praten met de computer (stemherkenning) slaat nog niet zo aan, maar het aanbod is dan ook nog erg beperkt.

Lees meer: Met itsme® nu ook toegang tot Tax-on-web en MyPension

ABN AMRO (NL)

ABN AMRO experimenteert met Apple’ Siri maar geeft aan op korte termijn niet te zullen uitbreiden. De wearables (betalen via een accessoire) lijkt bij hen voorrang te krijgen.

Lees meer: Krijgen we binnenkort een horloge en juwelen van de bank?

Volgens ABN AMRO bestaat de behoefte voor stembediening niet bij de klant. ‘Beeldbankieren’ beschouwen ze als realistischer; bijv. “advies op afstand”, maar net zo goed als service voor klanten met gehoorproblemen.

Banken moeten inderdaad bewaken dat in hun drang naar innovatie en ‘de beste willen zijn’, ze de vraag van de consument niet onder- of overschatten of verkeerd interpreteren. Het is een battle of the apps, dus alle wapens worden naar boven gehaald.

“Wat wil de klant?” Die vraag zou in elk vergaderlokaal van elk bedrijf moeten hangen.

Een paar voorbeelden van wat al bestaat… 

FIS – MyBanker (USA)

In de Verenigde Staten viel het innovatielaboratorium van financieel dienstverlener FIS in de prijzen bij de Voice Challenge with Amazon Alexa (PYMNTS.com).

FIS won in de categorie “Best of Challenge” door Alexa te gebruiken voor virtuele bankervaringen.

“FIS MyBanker” gebruikt vriendelijke, ‘converserende taal’ om gebruikers te helpen navigeren door hun financiële zaken. Denk daarbij ook aan het aanvragen van een creditcard of het afhandelen van creditcardfraude.

Wat is FIS? FIS is een Fortune 500-bedrijf en maakt deel uit van de Standard & Poor’s 500®-index. Ze zijn wereldwijd marktleider op het gebied van financiële dienstverleningstechnologie, met de nadruk op retail en institutioneel bankieren, betalingsverkeer, vermogensbeheer, risico- en compliancebeheer en outsourcingoplossingen.

De winnende video van FIS gaat over een koppel dat een huis wil kopen. Met behulp van “FIS MyBanker via Alexa” doorzoekt het echtpaar de woningmarkt. Gezeten in de keuken zoeken ze hun droomwoning en vragen ze  een prekwalificatie aan voor een lening.

MyBanker waarschuwt hen vervolgens voor een frauduleuze betaling op hun creditcard wanneer ze naar huis rijden. Ze gebruiken MyBanker om een nieuwe kaart te bestellen en het geld naar hun digitale portemonnee te laten overmaken, zodat ze onderweg kunnen betalen aan een tankstation.

Tot slot, na een bezoek aan het huis, gebruikt het echtpaar MyBanker en Alexa om hun preapproved leenbedrag te verhogen, zodat ze hun bod kunnen doen.

FIS won eerder ook de “Most Disruptive” prijs op de PYMNTS.com Alexa Challenge in 2016, voor een Alexa-vaardigheid die millennials hielp een vollediger beeld te krijgen van de diensten die banken hen kunnen bieden. FIS heeft sindsdien de technologie bij een tiental klanten geïmplementeerd.

Westpac-NAB-Amazon-Alexa

Westpac – Banking Skill (AUS)

Westpac is één van de vier grootste bankorganisaties in Australië en één van de grootste banken in Nieuw-Zeeland. Het is ook Australië’s eerste bank en oudste bedrijf, maar die leeftijd weerhoudt hen niet van te innoveren.

Westpac Digital Labs werkte samen met Amazon om de nieuwe cloudgebaseerde Westpac Banking Skill op te bouwen waarmee klanten toegang krijgen tot hun bankrekeningensaldo, recente uitgavengeschiedenis, de status van beloningspunten en updates m.b.t. de financiële markten… simpelweg door Alexa om de informatie te vragen.

Westpac-klanten zullen geen geld kunnen overmaken of betalingen kunnen verrichten met behulp van de dienst, maar kunnen wel een reeks vragen stellen met betrekking tot hun rekeningsaldo en transactiehistorie (laatste 50 transacties).

Westpac is van plan nog meer functies toe te voegen  en ook andere Australische merken (waaronder EnergyAustralia, REA Group, Seek en Qantas) lanceerden al hun eigen ‘vaardigheden’ voor Alexa.

Kastje centraal in gezin

In Europa moet het nog echt beginnen, maar #WhatsNext voorspelt dat we ooit in elke kamer, niet alleen de woonkamer, een kastje zullen hebben waar we mee praten.
Het zal net zo normaal worden als die ledverlichting aan de muur en de rookdetector in de gang… Het zal er gewoon zijn en we gaan het gebruiken. Nu nog zien dat er geld op de rekening staat!

Steven Dupont 

#WhatsNext is een Technologie- en Innovatieblog in mensentaal. Op de hoogte blijven? Volg ons op:

 

 

 

 

9 reacties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: