Zit Facebook voortaan in uw woonkamer?

Krijgen Siri, Alexa en Cortana binnenkort bezoek van Fiona en Aloha?

Mark Zuckerberg zat de voorbije weken met zijn Facebook in woelige wateren. Het Cambridge Analytica-schandaal zal nog wel even nazinderen. Ondertussen houdt het bedrijf zich bezig met publieke excuses, haastige advertentiecampagnes, het extra inzetten op privacy-beheer en legt het het internet uit aan Amerikaanse senatoren.

Facebook media
Foto gemaakt door: Jay McMichael

Wat is het Cambridge Analytica-schandaal? The New York Times en The Observer onthulden opĀ 17 maart dat Facebook data van zijn gebruikers liet lekken naar Cambridge Analytica, het bedrijf achter de campagne van Trump. Op basis van die data Ā konden ze psychologische profielen van miljoenen burgers construeren en gerichte propaganda op hun afsturen. Er zijnĀ 87 miljoen accounts gelekt,Ā Ā voornamelijk Ā van Amerikaanse gebruikers.

Impact Cambridge Analytica

Het schandaal gooit roet in het eten van hun nieuwe plannen waarbij Facebook letterlijk in uw huiskamer zou zitten, meeluisteren en meekijken…Ā Gek idee?

Niet wanneer je weet dat dit al bestaat; we denken hierbij aan de slimme luidsprekers, met digitale assistenten zoals Alexa van Amazon of Siri van Apple en Cortana bij Microsoft. Google heeft ook een slimme speaker (Google Home) maar koos daarbij voor Google Assistent als sexy naam, tja.

We zien slimme luidsprekers en thuis-integratie in heel wat landen mainstream worden, alhoewel het in BelgiĆ« en Nederland nog niet zo een vaart loopt. Met de digitale assistenten kun je muziek afspelen, iets laten opzoeken en steeds meer applicaties van derden maken het mogelijk om andere toestellen te bedienen (verlichting, zonwering, thermostaat, …).

Battle of the ecosystems

Heb je een iPhone, dan zit je makkelijk in dat ecosysteem vervat. Omwille van hun naadloze samenwerking met andere Apple-toestellen, zal je mogelijk kiezen voor AppleTV, een MacBook, iMac, … Anderzijds geldt hetzelfde voor fervente Google-gebruikers enz. Bovendien werkt Siri niet op Google- of Amazon toestellen, en Alexa niet op Apple.

Gesloten keten achter de assistenten

Door de achterliggende diensten die de digitale assistenten kunnen bieden (bijv. uw aankopen bij een grootwarenhuis bestellen en laten leveren), maakt dat daar een heuse economie rond begint te draaien. Een keten die ze graag gesloten houden en de gevraagde producten bij hun eigen bedrijven aankopen. Amazon kocht niet voor niets de Amerikaanse supermarktketen Whole Foods in 2017 (13,7 miljard USD). Ze deden dat niet alleen om vlot voedingsmiddelen en dergelijke te kunnen leveren, maar zorgen er ook voor dat het bij Amazon zelf aangekocht wordt. Ze passeren tweemaal langs de kassa.

Apple is laat

Apple is vrij laat op die trein gestapt met de Apple HomePod. Het toestel is duurder dan andere oplossingen op de markt en alleen beschikbaar in de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en AustraliĆ«.Ā De HomePod komt dit voorjaar uit in Duitsland en Frankrijk maar wanneer de speaker naar BelgiĆ« en Nederland komt, is niet bekend. Deze maand werd bekendgemaakt dat de verkoop niet zo vlot. Het is dan ook een heuse battle of the ecosystemen aan het worden, waarbij klanten – eenmaal gekozen – niet meer makkelijk willen switchen, laat staan hun hardware vervangen. En heel wat consumenten met interesse voor zulke slimme luidsprekers hebben er al eentje van de concurrentie staan. Nu gaan de geruchten dat Apple met een goedkopere variant zou komen.

Facebook in de woonkamer

Facebook zou Facebook niet zijn als ook zij geen graantje willen meepikken. Uit een patent dat ze in 2016 hebben ingediend blijkt alvast iets op komst. Alhoewel het volgens ons een grote uitdaging zal blijken om consumenten te overtuigen een Facebook-toestel in huis te nemen.

Uit een poll (maart 2018) van persbureau Reuters onder Amerikaanse burgers, gehouden door marktonderzoeksbureau Ipsos, blijkt er nog werk om vertrouwen te winnen. Er werdĀ gevraagd of zij de genoemde bedrijven vertrouwen wat betreft het voldoen aan privacywetgeving in de VS. Onder de 2.237 bevraagde Amerikanen geniet Microsoft 60% vertrouwen, terwijl Amazon uitkomt op 66% en Google op 62%.Ā Apple scoorde verrassend een relatief lage 53%, terwijl zij proactief communiceren over hun privacy-beleid en prat gaan op correct beheer. Maar Facebook komt uit op amper 41%

Nu ja, we mogen ook niet naĆÆef of hypocriet zijn. Eigenlijk wist iedereen wel dat online privacy (en zeker bij Facebook) eigenlijk een fictief – zeg maar virtueel – begrip was geworden. Kent u veel mensen die hun Facebook-account hebben stopgezet? Jij? En als je morgen maandelijks moet betalen om privacy-veilig op Facebook te kunnen (geen reclame enz.); zou je betalen? Toch iets om over na te denken.

Zowat alle internetbedrijven gaan met uw privacy op de loop. Natuurlijk, het gaat er ook om in welke mate ze controle behouden en of er naast onschuldige advertenties, geen kwaadwillige manipulaties bijkomen.

Het patent van de Facebook speaker

Het patent dateert van 2016 maar de eerste geruchten over een Facebook slimme luidspreker doken op in augustus 2017. Daarbij werd gewag gemaakt van codenaam ‘Portal’, met focus op videochat, sociale media en een digitale assistent(e). Kostprijs zou rond de 499 USD liggen.

Facebook patent 1
Het octrooi draagt volgnummer US0D0815070, werd in 2016 gedeponeerd met de naam ‘Electronic Device’ en bevat deze schetsen.

Facebook patent 2

Dit jaar (2018) begonnen die geruchten luider te worden en werd er al gesproken over twee verschillende soorten Facebook-luidsprekers; beiden met een 15″ touchscreen en deze keer met codenaam Fiona en Aloha. Lancering mogelijk in juli 2018 (edit, 02/2019: die lancering is er dus nog niet geweest). Alhoewel, met de hele privacy-heisa zou dat wel eens kunnen opschuiven. De speaker gaat bovendien een stap verder dan de bestaande toestellen. Het zou namelijk een camera bevatten, nodig voor de videochat uiteraard, en het zou aan gezichtsherkenning kunnen doen. Een Facebook dat meekijkt.

Op de octrooischetsen die beschikbaar werden is weliswaar geen camera te zien, ze blinken uit in vaagheid en het toestel Ā in het patent kreeg de verhelderende naam ‘Electronic Device’.

In elk geval is de markt voor de slimme luidsprekers een van de snelst groeiende gebieden binnen de consumententechnologie. Een industrie die dit jaar 2,68 miljard USD waard zal zijn en verwacht wordt te stijgen tot 11,79 miljard USD in 2023.
Momenteel bestaat dat clubje voornamelijk uit het Amazon Echo-gamma, Google’s Home speakers, Apple’s HomePod, met bijv. Alexa en Siri. Komen Fiona en Aloha het feestje verstoren? En zoals steeds loopt ook Microsoft nog ergens rond met Cortana.

Steven Dupont

#WhatsNext is een Technologie- en Innovatieblog in mensentaal.Ā Op de hoogte blijven? Volg ons op:

4 reacties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: