Google Assistent spreekt Nederlands. Gaan we even ‘appen’?

helpen.png

Google Assistent spreekt Nederlands

Wil je ergens integreren, dan is de taal leren essentieel. Een taal verbindt en maakt toegankelijk. Dat heeft de Google Assistent goed begrepen. Het Nederlands is eindelijk aangeleerd en sinds enkele dagen (26/07/18) is de Digitale Assistent (app) dan ook beschikbaar in Nederland.

Het is nu nog vooral een vraagbaken, zeker wanneer je vergelijkt met de Amerikaanse versie. De Smarthome kun je nog niet bedienen; dat wordt pas later dit jaar toegevoegd, wanneer Google ook de Google Homespeakers introduceert.

Google Assistent is vergelijkbaar met Siri van Apple. Ook bij Apple is het nog wachten op de slimme speakers, de Apple HomePod.

Lees ook: Google Duplex is levensechte artificiële intelligentie

De Nederlandse Google Assistent is uiteraard beschikbaar op Android (van Google) maar net zo goed op iOS-toestellen (Apple). De Android-toestellen (Android 6.0 of hoger) zullen automatisch toegang krijgen tot de Assistent. De iOS-gebruikers (versie 10 of hoger) zullen moeten wachten op de goedkeuring van Apple, vooraleer die update in de App Store komt.

De Google Assistent is ter beschikking via meer dan 500.000.000 apparaten, beschikbaar in verschillende talen en praat met meer dan 5.000 soorten slimme apparaten.

Assisteren

Google Assistent assisteert je dag en nacht; klaar om te helpen in alledaagse situaties, simpelweg door een opdracht te geven of een vraag te stellen. Je agenda beheren, de wekker zetten, het verkeer checken,… Op iOS-toestellen gaat dat door de app te openen. Op Android-toestellen volstaat het de Home-knop ingedrukt te houden of “Oké Google” te zeggen.

Google Assisent
Credits: Google

De taal leren

Spraakherkenning gaat hand-in-hand met het perfect begrijpen van de gebruikerstaal. Google Assistant weet bijvoorbeeld dat je ‘Albert Heijn’ bedoelt met ‘Appie’; en de Nederlanders versturen geen “berichten” via WhatsApp, dat heet daar ‘appen’… die verschillen kunnen maken dat een spraakassistent je helpt een bericht te versturen, of de koerierdienst een aap aflevert.

Net daarom heeft Google jarenlang geïnvesteerd in artificiële intelligentie en Natural Language Processing. Ze combineren dit met de informatie uit de Google zoekmachine en laten de Assistent zo een grote hoeveelheid kennis opdoen, en context begrijpen. Ook door het gebruik en gedrag van gebruikers leert de Assistent gaandeweg bij.

De taal goed begrijpen en typische woorden kennen, volstond niet voor Google. Ze hebben de Assistent echt Nederlands gemaakt. De Assistent zingt Nederlandstalige liedjes en volgt het Nederlandse voetbal. Google staat er ook op dat je Google Assistent zegt en niet Google Assistant.

België?

Voor België is het nog even wachten. Nederlands in Nederland en België kent toch heel wat verschillen, en dan durf ik het Google nog niet aandoen om West-Vlaams te leren.

Use cases voor bedrijven

Het ontwikkelaarsplatform ‘Actions on Google’ laat aan derden toe om functionaliteiten aan de Assistent toe te voegen. Naast internationale spelers zoals Whatsapp, Spotify en Netflix, hebben ook heel wat Nederlandse merken hun Action on Google klaarstaan: Centraal Beheer, Eneco, Essent, ING, Rabobank, Jumbo, KLM, KRO-NCRV, MediaMarkt, NOS, NPO, Qmusic, Rituals, Transavia en Unilever. En met één stemopdracht luister je naar het nieuws van 538 Nieuws, ANP, Blendle, BNR Nieuwsradio, NOS, NU.nl, RTL Nieuws, Omroep Brabant en Omroep Gelderland.

Zo helpt de Google Assistent je met cadeau-inspiratie op te doen via Bol.com. Je kan de Assistent via PostNL laten nagaan wanneer je pakketje aankomt of Albert Heijn om een receptje vragen. En met de huidige hittegolf, de Buienrader even vragen of het straks echt niet even wil regenen.

De Google Assistent tref je in de auto’s van meer dan veertig merken en natuurlijk in slimme speakers. Google Home, hun eigen slimme speaker, zal later dit jaar verkrijgbaar zijn in de Nederlandse winkels.

De Google Assistent spreekt nog geen Nederlands op Android TV en Android Auto, maar Google bevestigde wel dat Google Home later dit jaar ook in Nederland verkocht zal worden (specifieke lanceringsdatum nog niet gekend).

De Google Assistent bankiert

ING en Rabobank hebben Google Assistent geïntegreerd in hun mobiel bankieren. Je leest meer over hun aanpak in een apart blog-artikel.

Klik hier voor: ING en Rabobank integreren Google Assistent. 

Lees ook: Wordt uw digitale assistent ook uw bankier?

Steven Dupont 

Op de hoogte blijven van #WhatsNext? Volg ons op:

3 reacties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: