Bij WhatsNext zit je goed voor kunst en technologie… twee topics die elkaar steeds vaker ontmoeten. Bijvoorbeeld drones als lichtpenseel in de fotografie…
De Engelse fotograaf Reuben Wu gebruikt drones op een bijzondere manier en zet zijn knappe creaties op de gevoelige plaat.
Wu is gespecialiseerd in natuurfotografie en gebruikt bij het vastleggen van woeste en afgelegen landschappen, kunstlicht en drones.

Hij kreeg het idee toen hij in 2014 in de Californische woestijn de Trona Pinnacles aan het fotograferen was. Een voorbijrijdende vrachtwagen zorgde voor een speciaal sfeerlicht. Wu kreeg toen de ingeving om dit tijdens een volgende shoot na te bootsen.

Kunstlicht in de lucht
Zoveel fotoseries verder, maakt Wu nog steeds gebruik van het licht. Enerzijds door een deel van de natuur met lampen uit te lichten, anderzijds door middel van het gebruik van drones – voorzien van een lamp-, waarmee hij als het ware in de lucht tekent.

Hij reist de hele wereld rond, op zoek naar prachtige natuurgebieden. Denk hierbij aan de Atacama-woestijn van Chili, de Bisti Badlands van New Mexico, de Arctische toendra van Noorwegen, de Pastoruri-gletsjer van Peru.
Het mooie is dat hij het ‘kunstmatige’ licht gebruikt om een bijzondere interactie aan te gaan, met de natuurlijk omgeving.
We geven in dit artikel enkele voorbeelden van zijn werk mee; uiteraard alle rechten voorbehouden aan de artiest.

Je ziet fraai uitgelichte rotsen en geometrische vormen in de lucht. Foto’s gemaakt tijdens de projecten Lux Noctis en Aeroglyphs. Voor dat eerste project reisde Wu samen met camerafabrikant Phase One naar Bolivia.
In het zuidwesten van Bolivia, op een hoogte van 3.650 meter, heb je de Salar de Uyuni (letterlijk het zout van ‘Uyuni’, de dichtstbijzijnde stad). Met een oppervlakte van 10.582 km2 is het de grootste zoutvlakte van de wereld. Een bijna karakterloos wit landschap dat is achtergelaten door de verdamping van de prehistorische meren.
Tijdens het regenseizoen wordt het vlakke gebied ondergedompeld in 6 tot 20 centimeter perfect stilstaand water, waardoor het ondiepe meer de grootste spiegel ter wereld wordt.

In het droge seizoen, drogen de zoutkristallen uit tot een ingewikkeld rooster van tegelachtige veelhoeken die zich in alle richtingen naar de horizon toe uitstrekken.

De natuur biedt ons een pure horizon, met gewoon de lucht en het landschap.
Wu reisde met twee kompanen om de shoots te doen. Ze kregen te maken met vrieskou, de uitdaging van de grote hoogte en de lange ritten. Het team kreeg weinig slaap.
De ontberingen wierpen wel hun vruchten af toen het team eindelijk de zoutvlakte bereikte. Door het droge seizoen leek het grootste deel van de Salar de Uyuni op een geometrisch maanlandschap.

Wu had het geluk er een plas water aan te treffen, groot genoeg om het regenachtige spiegeleffect vast te leggen.
Naast de meer traditionele landschapsfotografie, creëerde Wu verschillende van zijn kenmerkende aeroglyphs-glowing geometrische vormen die op mysterieuze wijze in de lucht zweven.

Wu tekent de aïrogliefen door met LED’s uitgeruste drones in precieze patronen te sturen, terwijl hij zijn sluiter openhoudt om een lange belichting te creëren.
Tijdens zijn rondreis documenteerde Wu een verscheidenheid aan Boliviaanse landschappen, variërend van zandwoestijnen tot rotsachtige staketsels, maar de Salar de Uyuni kwam als hoogtepunt naar voren. En geen mens in de buurt, met uitzondering van heel af en toe een boer en koe.

Leuk weetje: De zoutpannen zijn rijk aan lithium, een belangrijk element in de batterijen van smartphones en elektrische auto’s, maar de lithiumwinning staat er nog in de kinderschoenen omwille van de ontoegankelijkheid van de regio en de terughoudendheid van de overheid.

Voor de fotografieliefhebbers: Wu gebruikte gedurende de hele reis een Phase One XT, een compacte digitale camera van middelgroot formaat die hem in staat stelde om onderweg beelden met ultrahoge resolutie te schieten.

Eenmaal in de studio gebruikte hij software om de beelden bij te sleutelen. Wu ziet fotografie als “schilderen met licht” en ziet in alles een hulpmiddel; de camera is een hulpmiddel, de computer, … zolang de technologie en het gereedschap de visie niet overweldigen.

Reuben Wu (1975) is een Engelse fotograaf, regisseur, muziekproducent. Bij de elektronische band Ladytron is hij toetsenist, songwriter en producent.
credits foto: Lucy Hewitt

Steven Dupont
#WhatsNext is een blog over innovatie, kunst en design, gebracht in mensentaal. Op de hoogte blijven? Volg ons op:
En pssst… sharing is caring 🙂
3 reacties