De voorbije weken zat ondergetekende met de neus verdiept in Digitalis; het boek van Thierry Geerts, CEO van Google België & Luxemburg. Of het een aanrader is? Dat leest u hieronder.
#WhatsNext omarmt nieuwe technologieën maar stelt vast dat ons land ambitie mist. We lieten al een enorm potentieel liggen in bijvoorbeeld e-commerce en de bijhorende distributiecentra.
Ons land lijkt er weer niet in geslaagd om een nieuw distributiecentrum aan te trekken. De Duitse e-commercegigant Zalando laat de Waalse kanshebber – Dour-Elouges – vallen en kiest voor een nieuw magazijn in Nederland. En ook inzake de fabricatie van elektrische wagens zagen we de kelk aan ons voorbijgaan.
Onze (arbeids)wetgeving is vaak te beperkend en erg behoudsgezind. We spelen niet of onvoldoende in op de veranderende wereld die – of je nu wil of niet – aan de poort staat te trekken. Nochtans heeft België in het verleden wel een heuse voortrekkersrol gespeeld bij de industriële en computerrevolutie. Tijd om opnieuw een schepje ambitie in onze realiteit te gooien.
Lees ook: Google investeert zwaar in haar Henegouwse site
Technologisch gevaar
Digitale ontwrichting, kunstmatige intelligentie, robots die onze banen overnemen… genoeg mensen die graag doemdenken en daardoor de digitale boot afhouden en ons allemaal kansen doen mislopen. Ze zullen graag zeggen dat we voorzichtig moeten zijn en ertegen moeten vechten, anders komt er een einde aan de mensheid.
We leren onze kinderen om met fluo hesje links en rechts te kijken, vooraleer de straat over te steken. Maar ondertussen is er ook de digitale snelweg, en daar laten we ze vaak aan hun lot over; en dan doen pubers stommiteiten door ondoordachte dingen op sociale media te zetten.
Het is ook veel gemakkelijker om je te focussen op wat er mogelijk mis kan gaan met technologie. Natuurlijk moeten we gezond kritisch zijn, want kritiek baant de weg voor verbetering. En ja, een ethisch debat is nodig met betrekking tot het (hopelijk niet-)gebruik van AI en robotica in bijvoorbeeld militaire toepassingen. Maar je gooit het kind toch niet met het badwater weg?!
Als grote technologieliefhebber stoot ik vaak op zeer conservatieve krachten die – als het aan hen zou liggen – nog met draaitoetsen zouden bellen, de fax van papier voorzien en postzegels kleven.
Beroepshalve coördineer ik digitale ontwikkelingen binnen een Belgische grootbank. In de marge daarvan geef ik opleiding aan nieuwkomers die de bank komen versterken. Dikwijls ambitieuze bachelors en masters die met de smartphone zijn vergroeid. En toch merk ik ook bij sommigen onder hen een zekere ongerustheid wanneer ik de vorderingen op vlak van AI bespreek, VR en AR, of van Digitale Assistenten, IoT,… of zoiets simpel als ‘contactloos betalen’.
Ik denk wel eens ‘ligt het aan mij?’ ‘Ben ik te optimistisch?’ ‘Zie ik teveel opportuniteiten?’ En toen kwam Digitalis op de proppen.

Digitalis
Digitalis is van de hand van Thierry Geerts, CEO van Google België & Luxemburg. Het boek leest zeer vlot en bevat hoofdstuk na hoofdstuk interessante inzichten, visie, technisch optimisme en goesting naar meer. Het richt zich op het potentieel van technologie en niet op de beperkingen ervan. Willen we dat onze samenleving blijft verbeteren, dan moeten we met de stroom van innovatie meegaan in plaats van er voortdurend tegen te vechten.
Het boek behandelt vrijwel elk maatschappelijk gebied; werk, onderwijs, mobiliteit, gezondheidszorg,… en laat zien welke positieve impact technologie voor elk van hen kan hebben.
Het kon toen,… het kan nu ook.
Ooit waren we pionier met de eerste spoorlijn tussen Antwerpen en Mechelen en daarna tot in Charleroi. We hadden de eerste verlichte snelwegen en een goed werkend bancair systeem; nog voor Nederland en Frankrijk. In Brussel ontstond een Google avant la lettre, met het Mundaneum. Een project om alle kennis van de wereld te verzamelen en aan iedereen toegankelijk te stellen. Ze hadden toen letterlijk 16.000.000 fiches gemaakt (6 km papier), in houten bakken, met de eerste hyperlinks want er waren verwijzingen van fiche naar fiche. Fantastisch!

In 1958 toonden we met Expo ’58 wat we konden en in de jaren ’80 omarmden we met Flanders Technology robotica. Waarom zouden we nu hetzelfde niet kunnen doen met bijvoorbeeld artificiële intelligentie? De Belgen zijn goed opgeleid, meertalig, hebben een gigantische knowhow opgebouwd en onze internetinfrastructuur is van een uitstekende kwaliteit. Niets houdt ons tegen om het voortouw te nemen.
In de jaren vijftig en tachtig wisten we met een inspirerend verhaal de economie en de samenleving een nieuwe richting uit te sturen. Vandaag hebben we een gelijkaardige nieuwe vibe nodig.
‘De digitale trein heeft in België tot dusver enige vertraging opgelopen, maar door ons voluit toe te spitsen op artificiële intelligentie kunnen we opnieuw het voortouw nemen’, aldus Thierry Geerts.
Zo droomt #WhatsNext van een maatschappij van geconnecteerde toestellen, geoptimaliseerd om ons aller levens beter te maken. Thierry Geerts zet met zijn boek een gelijkaardige droom om in een visie, binnen het fictieve land Digitalis. Een land van meer dan 4 miljard mensen, allen verbonden met elkaar via het internet. Een land waar de digitale revolutie de gezondheidszorg, onderwijs, mobiliteit, economie en andere maatschappelijke thema’s weet aan te pakken en te verbeteren.
Zet de angst opzij
Hij zet een krachtig pleidooi neer om in deze tijden van digitalisering de angst opzij te schuiven en de vooruitgang te omarmen. Digitalis is niet alleen geweldig voor degenen die de positieve kant van de technologie willen zien. Het is ook bedoeld om Belgische bedrijven aan te zetten tot actie en innovatie. Want ambitie, daar heeft dit boek geen gebrek aan. De technologische vooruitgang biedt ons kansen om onze samenleving te verbeteren en de wereld zowaar opnieuw uit te vinden.
“We zijn het misschien vergeten, maar we hebben onszelf meerdere keren in de geschiedenis opnieuw uitgevonden en ons land heeft internationaal een belangrijke rol gespeeld”.
Is dit boek een reclamestunt van Google? De auteur is uiteraard bevoordeeld richting technologie maar gaat heel voorzichtig om met het vermelden van Google. Hij schetst daarentegen wel mooi het digitale landschap van vandaag en de kansen die voor het grijpen liggen, als we als land en als maatschappij maar durven om ze vast te nemen. Ik mag hopen dat zijn vlotte pen menig Belgisch bedrijf zal weten te inspireren tot innovatie, met of zonder Google.
“Het is niet mijn bedoeling om aan politiek te doen. Ik geloof in een efficiënt functionerend land met regio’s waar iedereen zich thuis voelt. Tegelijkertijd geloof ik in een sterk Europa. Als het efficiënter is om bepaalde zaken op een hoger niveau te regelen, dan zie ik geen enkele reden om dat niet te doen. Ik heb ook niet de ambitie met een plan te komen dat Vlaanderen, België of Europa klakkeloos moet overnemen. Maar sta me wel toe om, zoals de iconische ondernemer André Leysen ooit zei, met ‘weloverwogen lichtzinnigheid’ voorstellen te doen die zowel de beleidsmakers als de lezers kunnen inspireren of aan het denken zetten. Als daar totaal andere ideeën uit voortkomen, dan is dat helemaal goed, zolang we allemaal een aantal versnellingen hoger schakelen”; aldus Thierry Geerts.
Chief Digital Officer voor België.
Vanuit economisch oogpunt is het heel verstandig om in te zetten op de belangrijke groeimarkt die Artificiële Intelligentie is. De overheid dient het bedrijfsleven en onderzoek te stimuleren, een sterke visie neer te zetten voor de digitalisering en de ontwikkeling van artificiële intelligentie en de beleidsmaatregelen van de verschillende regeringen daarop af te stemmen.

Waarom niet opnieuw een breed nationaal en internationaal communicatieplan opzetten, met zoals destijds, ook deze keer iconische affiches langs de snelwegen. Zo kunnen we aan alle burgers en de hele wereld laten zien dat het ons menens is om uit te groeien tot het wereldwijde kenniscentrum van Artificiële Intelligentie. Flanders Technology begeesterde velen om technologische richtingen te studeren en robotica te omarmen. Laten we opnieuw studenten, ondernemers en academici inspireren en specialisten van over de hele wereld naar ons land lokken. Thierry Geerts gaat daarin nog een stap verder en ziet dit alles gemanaged door een Chief Digital Officer voor België.
Google heeft met haar BeCentral, de campus voor digitale vaardigheden boven het Brusselse Centraal Station, alvast een ‘embryo’ geplant voor de Technopolis van de digitale wereld. Een plek waar ik zelf al meerdere keren workshops en vergaderingen heb gehouden.
“Als we in België niet mee zijn, zullen we door de nieuwe digitale technologieën van succesvolle Amerikaanse en Aziatische ondernemingen worden overspoeld”.
Wat gaat dat kosten?
De Belg is nuchter. Wat gaat dat beestje kosten? Hoe pak je het aan? Wat met de privacy? Is het wel veilig? Maar de tijd om bij dit alles stil te staan ontbreekt. Knipper even met je ogen en er is al iets nieuws gecreëerd ergens aan de andere kant van de wereld. En die wereld is klein geworden, morgen staat dat nieuwe voor uw deur. Zoals Thierry Geerts in zijn boek beschrijft: We leven in een wereld van al doende leren, vallen en opstaan, en van starten en opnieuw beginnen. Dat is de aanpak van de succesvolle Amerikaanse en Aziatische technologische ondernemingen.
We kunnen het!
Het is nog niet te laat. Ben je voor of tegen technologie; de ontwikkelingen komen er toch aan. Is het niet vanuit eigen land, dan is het wel vanuit de Verenigde Staten of de Aziatische landen. De echte oplossing is zelf de digitale toekomst in handen nemen en met goesting en gezond verstand er een positief verhaal van te maken. We kunnen het!
Aanrader
Het mag duidelijk wezen, Digitalis is een aanrader. Ik heb nu stilgestaan bij de kansen die AI ons kan bieden, maar het boek gaat net zo goed over privacy, sociale media, het bankkantoor van de toekomst, slimme huizen en slimme steden, zelfrijdende wagens, en nog veel meer…
Zo ook over de Belgische Paradox. Waarbij ondernemers zelf spullen en diensten via hun smartphone of tablet kopen, maar slechts weinigen verkopen hun eigen producten of diensten via een mobiel kanaal.
Het boek leest vlot, inspireert en motiveert. Net wat we met z’n allen kunnen gebruiken. Doen!
Steven Dupont
https://www.lannoo.be/nl/digitalis
noot: de opbrengst van de auteursrechten van Digitalis gaan integraal naar de vzw BeCode. Deze vzw geeft jongeren gratis een professionele programmeursopleiding, ongeacht hun achtergrond of voorkennis, en biedt zo vanuit een sociaal- inclusieve insteek een antwoord op het nijpende tekort aan digitaal geschoolde arbeidskrachten. Dat gebeurt vanuit de overtuiging dat je door de vaardigheden te verruimen en een concreet jobsperspectief aan te bieden, radicalisering kunt voorkomen in onze maatschappij. Meer info tref je hier.
—————————–
#WhatsNext is een Technologie- en Innovatieblog in mensentaal. Op de hoogte blijven? Volg ons op: