Google Assistent doet uw aankopen bij Colruyt

Colruyt komt verrassend uit de hoek met Google Assistent als uw persoonlijke boodschappenhulp. Dit artikel legt uit hoe het werkt, hoe jij kan deelnemen aan de testfase, en hoe dit marketing zal veranderen. 

UPDATE 27/10/2019: Colruyt zet Google Assistent voor jou aan het werk

Hoewel het bij Colruyt nog niet mogelijk is om aan de kassa te betalen met Apple Pay (sinds dit jaar via BNP Paribas Fortis in primeur op de Belgische markt) komen ze nu wel innovatief uit de hoek door als eerste Belgische supermarkt boodschappenlijstjes via stem te laten bestellen.

1) Google Assistent - Android (example)

Google Assistent

Klanten kunnen zich vanaf vandaag (08/02/2019) inschrijven voor een pilootproject, waarbij ze hun boodschappenlijstjes kunnen inspreken, via Google Assistent.

Met de Google Assistent brengt Colruyt spraaktechnologie nog meer in ons dagelijks leven. Ze maken het praktischer en toegepast.

“Samen met onze klanten onderzoeken we of spraaktechnologie een efficiënt hulpmiddel is om boodschappen voor te bereiden”, zegt marketingdirecteur Guy Elewaut. “De test moet uitwijzen of onze klanten op deze manier nog makkelijker hun boodschappen kunnen voorbereiden”.

Google Assistent is een virtuele assistent die doormiddel van spraaksoftware vragen gesteld kan krijgen, ze beantwoorden en met stemcommando’s slimme toestellen bedienen, zoals verlichting of zonnewering. Je kan het vergelijken met Siri (Apple) en Alexa (Amazon).

Ook in de bancaire sector zie je de spraaktechnologie steeds meer ingang vinden. Daar kan je meer over lezen in onder meer deze artikels: ING en Rabobank integreren Google Assistent en Wordt uw digitale assistent ook uw bankier?

google-assisent

Google Assistent leert Vlaams

Google is nog volop aan het werken aan een Belgische versie van de Google Assistent. Ondertussen houden ze de test met de versie die nu beschikbaar is in Nederland en Frankrijk.

Lees ook: Google Assistent spreekt Nederlands. Gaan we even ‘appen’?

Hoe het werkt

De klanten die aan de test zullen deelnemen, spreken hun boodschappen in op hun smartphone (of elk ander toestel met Google Assistent). Dit werkt dan in combinatie met de MyColruyt-app en op de Colruyt-website.

2) Praat met Colruyt

“Het boodschappenlijstje testen kan op elk moment en in elke situatie”, legt Guy Elewaut uit. “Thuis wanneer er iets ontbreekt in de koelkast, of onderweg bijvoorbeeld. Schrijven of typen is niet meer nodig. Het lijstje inspreken volstaat.”

Productsuggesties op maat

In de MyColruyt-app kunnen de klanten hun lijst raadplegen en krijgen ze suggesties voor producten op basis van hun persoonlijke voorkeuren. Voeg je cola toe aan de lijst, dan stelt de app een fles Pepsi Cola van 1,5 L voor, als dat hetgeen is wat jij als klant vaak koopt. Vervolgens kan de lijst in de winkel gaandeweg afgevinkt worden of doorgestuurd naar Collect&Go, de online boodschappenservice van Colruyt Group.

MyColruyt

Innoveren

We zien bij de grootwarenhuizen heel wat initiatieven opduiken; denk hierbij aan de kassaloze winkels, waarbij men streeft naar zo min mogelijk frictie en maximaal winkelgemak.

Lees ook: Spar: Scan. Pay. Go. Kassaloze supermarkten in opmars en Amazon’s kassa-vrije-winkel is open voor het grote publiek!

Guy Elewaut besluit nog: “Colruyt wil graag het voortouw nemen op vlak van innovatie, met het talent dat we zelf in huis hebben.”

In 2016 kwamen ze met de MyColruyt-app. In 2017 werd het mogelijk om boodschappenlijstjes door te sturen naar Collect&Go en sinds 2018 kan je op maat producten opzoeken, in functie van bijv. behoefte aan glutenvrije voeding, vegetarisch, vegan… De app geeft ook toegang tot alle recepten van Colruyt “Lekker Koken”.

Meedoen?

Colruyt zoekt een honderdtal klanten. Inschrijven kan via deze link. Gedurende 4 weken zal Colruyt zoveel mogelijk feedback verzamelen en in functie daarvan verbeteringen aanbrengen. Colruyt garandeert dat de privacy 100 % gerespecteerd wordt. Wegens technische redenen is de beta-test niet mogelijk op iPhone (iOS).

amazon-prime-day.png

Business to Machines

Boodschappen doen via spraakbediening en virtuele assistenten, is iets dat we dit jaar zullen zien groeien. Ooit zullen we een online alter ego hebben, die onze belangen behartigt, vooral op vlak van kleine recurrente aankopen. Op termijn  zal de marketing daardoor niet langer tot ons als mens gericht zijn, maar (ook) naar onze assistent.

Business to Business kenden we al, Business to Consumer ook, … welkom Business to Machines.

Dit betekent dat we als consument vertrouwen moeten hebben in de ecosystemen waartoe we behoren (bijv. Apple, Google, Facebook, …) en langswaar we zaken doen. We moeten overtuigd zijn dat onze online assistent ons de beste deals regelt en de kanalen die het hanteert betrouwbaar zijn.

business close up commerce computer
Foto door Pixabay op Pexels.com

Die Business to Machines evolutie is iets wat #WhatsNext echt ziet ontwikkelen en de marketing doen veranderen. Wij houden die trends voor jou in de gaten. Ondertussen, volg gerust deze blog 🙂

Steven Dupont 

UPDATE 27/10/2019: Colruyt zet Google Assistent voor jou aan het werk

#WhatsNext is een Technologie- en Innovatieblog in mensentaal. Op de hoogte blijven? Volg ons op:

 

1 reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: