Augmented Reality wordt realiteit.

Augmented Reality raakt steeds meer toegepast. Dat kan te maken hebben met de ARKit die Apple in 2017 ter beschikking stelde voor ontwikkelaars, die zo alles hebben wat nodig is om Augmented Reality apps te maken die speciaal afgestemd zijn voor de iPhone en iPad.

Google op zijn beurt, heeft het AR-framework, ARCore. Bedoeld voor het Android besturingssysteem. Daarnaast zijn er ook gewoon meer bedrijven die geloven dat AR de next step is voor retail, de klantenbeleving en een betere customer journey.

IBM en Mercedes-Benz gaan AR

Op de CeBIT 2018 beurs in Hannover lieten de twee een betaversie van de nieuwste ‘Ask-Mercedes’-app zien. De app maakt gebruik van Watson-spraakaansturing waardoor je vragen kan stellen over de wagen. Kijk je naar het dashboard en denk je ‘waar zou dat knopje voor dienen?‘, dan zal Augmented Reality via de app een informatielaag weergeven, waar onderdelen van het dashboard zichtbaar worden, met uitleg. Een augmented instructieboekje!

Wat is CeBIT? “Centrum der Büro- und Informationstechnik”, is één van de belangrijkste computerbeurzen ter wereld. De beurs wordt elk jaar gehouden in Hannover (Duitsland) en is een barometer voor de Informatie- en Communicatietechnologie.

De gebruikte Watson-chatbot is een mooi voorbeeld van alweer een virtuele assistent, zoals we er steeds vaker beginnen zien.

Lees meer: Google Duplex is levensechte artificiële intelligentie en Wordt uw digitale assistent ook uw bankier?

#WhatsNext testte in 2013 de Mercedes Digital Drivestyle App, … onze mening? Over de hele lijn een dikke flop. Niet stabiel, niet gebruiksvriendelijk en veel te traag. Bovendien waren er veel kinderziektes waar noch de Mercedes-adviseurs, noch hun helpdesk mee uit de voeten konden. “Ja, het is nog nieuw meneer“… maar rol dat dan niet uit aan bovendien een redelijk hoge prijs. Mercedes-onwaardig.

Hieronder zie je de Digital Drivestyle App in actie (2013). De apps van de iPhone worden op het dashboard display getoond. Leuk, ware het niet dat dit niet de bedoeling is, want er hoort een aparte interface te verschijnen. Eén van de bugs waar Mercedes ons geen antwoord op kon geven.

Digital Drivestyle App (2)
Digital Drivestyle App, 2013

De Digital Drivestyle App was  volledig door Mercedes-Benz zelf ontwikkeld.  We hebben al meer vertrouwen in de samen met IBM ontwikkelde ‘Ask-Mercedes’-app. De mobiele telefoon kan handsfree gekoppeld worden aan het entertainmentsysteem van de auto waardoor gesproken commando’s gebruikt kunnen worden. Deze Watson-spraakherkenningsassistent wordt getest in Zuid-Afrika, en zal daarna in Duitsland en de Verenigde Staten ten tonele verschijnen. Momenteel verstaat hij alleen Engels, dus dat wordt nog wat talen leren.

IBM zegt dat AR zich tot veel meer leent dan handleidingen en instructieboekjes. Het is een intuïtieve vorm van assistentie… dus weg met dat instructieboekje.

IKEA Place

Zeg je “instructieboekjes” of “handleidingen”,… denk ik spontaan aan IKEA en begint een wenkbrauw nerveus te trillen bij het idee dat schroefje 1A in gaatje 2B hoort te steken, om dan vast te stellen dat ik averechts bezig ben.

Maar IKEA dus… zij kwamen vorig jaar al op de markt met hun IKEA Place, een praktische augmented reality-app.

Zou die zetel mooi staan in de living? Dan probeer je dat toch even uit! Het Zweedse warenhuis laat met haar app allerlei meubels virtueel in de huiskamer plaatsen.
Of het nu gaat om een woning, kantoor, school of studio. Van zitbanken en fauteuils tot salontafels: alle producten in IKEA Place zijn in 3D en worden op schaal getoond. Met een nauwkeurigheid van 98% is meten niet meer nodig.

IKEA-Places-AR-001
IKEA Place

De virtuele catalogus bestaat uit een paar duizend producten op schaal, en zijn – na het scannen van een kamer – virtueel te plaatsen. Momenteel beperkt de ARkit zich tot de vloer, dus iets virtueel aan de muur hangen gaat nog niet.

De app kwam tot stand in een samenwerking tussen IKEA en Apple en werd zo één van de eerste apps die ARKit op enorme schaal inzet. De app is alleen beschikbaar voor iPhone en iPad. Alhoewel Google met zijn ARCore ook een AR-framework aanbiedt, is de app nog niet voor Android en consorten aangepast.

IKEA Place gestest (2)

Een korte test leert ons dat het aardig werkt. De AR-technologie is zo accuraat dat je de textuur van de stof kan zien, en hoe het licht en de schaduwen op je meubels vallen. Wel zorgen dat de kamer goed verlicht ingescand kan worden.

“Augmented en virtuele realiteit zullen even baanbrekend zijn voor retail als het internet. Deze keer zal het wel veel sneller gaan”, zegt Michael Valdsgaard, Leader Digital Transformation bij Inter IKEA Systems.

“Nu kan de technologie onze ambities waarmaken. Met AR kunnen we de klantervaring voor meubelretail nogmaals herdefiniëren. Op die manier blijven we streven naar een beter dagelijks leven voor zo veel mogelijk mensen, overal ter wereld”, zegt Michael.

We zien dus steeds vaker AR-toepassingen opduiken, maar ook VR; Virtual Reality. 

Lees ook: Augmented Reality en tatoeages… heb je mijn tattoo al beluisterd?

Het verschil tussen AR en VR

Bij Augmented Reality (AR) kunnen gebruikers de echte wereld nog steeds zien. De echte omgeving wordt vermengd met hologrammen. Bijvoorbeeld door te kijken via een smartphone of een AR-bril, zoals een Microsoft Hololens. Bij Virtual Reality (VR) daarentegen,  kom je als gebruiker in een virtuele wereld terecht. Je ziet niets meer van de echte wereld om je heen. Bijvoorbeeld bij het kijken door een VR-bril, zoals de Oculus Rift. 

Virtual Reality in bankieren

Recent pakte KBC nog uit met spraaksturing via Alexa en met The Virtual Space. Een 3D-kantoor dat je kunt bezoeken vanop je pc, een wereld waarin zowel producten, diensten als ondersteuning op een totaal nieuwe manier ervaren worden. Later dit jaar volgt een échte virtual reality versie.

Lees meer: KBC pakt uit met Alexa en The Virtual Space

Het ziet er alvast naar uit dat Augmented en Virtual Reality onze dagelijkse realiteit veel vaker gaan betreden; in de wagen, bij het shoppen en tijdens het bankieren… een nieuwe realiteit. Ben jij er klaar voor?

Steven Dupont 

#WhatsNext is een Technologie- en Innovatieblog in mensentaal. Op de hoogte blijven? Volg ons op:

4 reacties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: