ING en Rabobank integreren Google Assistent.

Je kon eerder al lezen dat Google de Google Assistent Nederlands liet leren en sinds juli (2018) beschikbaar is in Nederland. In België is het nog even wachten. 

Lees hier: Google Assistent spreekt Nederlands. Gaan we even ‘appen’? 

Google Assisent
Credits: Google

Google Assistent assisteert je dag en nacht; klaar om te helpen in alledaagse situaties, simpelweg door een opdracht te geven of een vraag te stellen. Je agenda beheren, de wekker zetten, het verkeer checken,… ook bankieren?

In dit artikel gaan we dieper in op de bancaire mogelijkheden van de Google Assistent.

In Nederland is sinds enkele dagen (26/07/18) de Nederlandstalige versie van de Google Assistent beschikbaar.

De Google Assistent is ter beschikking via meer dan 500.000.000 apparaten, beschikbaar in verschillende talen en praat met meer dan 5.000 soorten slimme apparaten.

Bancaire use cases

#WhatsNext is gespecialiseerd in bancaire innovaties, dus we konden het niet laten om na te gaan in welke mate Google Assistent een rol kan spelen in de banksector.

We schreven eerder al over de plannen van ING om bankieren mogelijk te maken via de Google Assistent en nog andere banken onderzoeken use cases. Het was toen nog wachten op de Nederlandstalige Google Assistant variant. ING Nederland en Rabobank Nederland zijn alvast uit de startblokken geschoten.

Lees meer: Wordt uw digitale assistent ook uw bankier?

ABN AMRO experimenteert met Apple’ Siri maar geeft aan op korte termijn niet te zullen uitbreiden. De wearables (betalen via een accessoire) lijkt bij hen voorrang te krijgen. Je leest het hier: Krijgen we binnenkort een horloge en juwelen van de bank?

ING Nederland

ING-klanten kunnen met hun smartphone de digitale assistent een spraakopdracht geven om de Woon-je-al-ideaal-wijzer van ING te gebruiken.

ING meent dat de klanten steeds vaak spraakbesturing gaan gebruiken voor bankzaken en gaat daarom op termijn nog meer toepassingen ontwikkelen voor de Google Assistent. Ze kwamen eerder al op de markt met een eigen stembediening ‘Inge’ en via hun Mobiel Bankieren App kun je Siri van Apple gebruiken.

In 2014 introduceerde ING als eerste Europese bank stembediening Inge in de Mobiel Bankieren App. Met Inge kunnen klanten onder andere inloggen, hun saldo opvragen en een betaalopdracht geven in de app.

Inge is haar job kwijt

Technologie kost jobs… dat hoor je wel eens zeggen. In elk geval is er eentje haar baan kwijt: Inge. Want nu Google Assistent en Siri assistenten zijn die je ook in andere apps kan gebruiken, heeft ING besloten om per 2 juli 2018 te stoppen met Inge. Als aparte spraakassistent heeft Inge weinig waarde meer toe te voegen aan de Mobiel Bankieren App.

Jeroen Losekoot, Manager Digitaal Bankieren ING Nederland: “Voor veel mensen is spraakbesturing nog iets van de toekomst en daardoor wordt het nu nog niet veel gebruikt in Nederland. Met de opkomst van Nederlandstalige spraakassistenten als de Google Assistent en straks ook slimme speakers, verwachten we echter dat spraakbesturing, en ook het regelen van je bankzaken met je stem, veel meer gebruikt gaat worden. Dit maakt het regelen van bankzaken nog makkelijker voor onze klanten en daarom volgt ING deze technologische ontwikkelingen op de voet.”

Bancaire ‘Action on Google’

ING heeft een ‘Action on Google’ ontwikkeld zodat mensen met hun stem de Assistent opdracht kunnen geven om met “ING Wonen” te praten. Zo heeft de Google Assistent meteen een bijbaantje als bankier, waarbij die de gebruiker een aantal vragen stelt en op basis van diens antwoorden geeft ING dan aan welke stappen mensen kunnen nemen op weg naar hun ideale woning.

Wat is een ‘Action on Google’? Met Action on Google kunnen ontwikkelaars de functionaliteit van de Google Assistent uitbreiden met “acties”. Met acties kunnen gebruikers dingen gedaan krijgen via een gespreksinterface die kan variëren van een snel spraakcommando om bijv. de verlichting aan te zetten of een langer gesprek te voeren, zoals het uitvoeren van bankverrichtingen. 

ING wonen
Credits: ING NL

Rabobank Nederland

Met de Rabo Assistent (een Action on Google) via de Google Assistent, kunnen de Rabobankklanten met hun stem hun banksaldo opvragen en een budget instellen. De assistent van de Rabobank is te activeren door de Google Assistent te openen en “Oké Google, praat met Rabobank” in te spreken.

Rabo Assisten
Credits: Rabobank

Rabobankklanten dienen hun Rabobankrekening aan de Google Assistent te koppelen en kunnen dan aan de slag. Voorlopig gaat het nog om saldo opvragen en budgetten instellen; zoals bijvoorbeeld een seintje krijgen wanneer een bepaald bedrag is uitgegeven.

De verwachting is dat over een aantal jaar de besturing van veel apparaten en functies via spraak verloopt. Dit geldt voor het opvragen van een weerbericht en het zetten van een timer, maar ook voor het checken van je saldo“, aldus Rabobank.

Privacy met bankieren via Google Assistent

Rabobank is hierin alvast erg duidelijk en zegt zelf verantwoordelijk te zijn voor de verwerking van klantgegevens binnen de Google Assistent. “Google slaat de gegevens niet op, maar kan deze alleen in beeld brengen en uitspreken via de Google Assistent. Google heeft geen toegang tot betaalrekeningen“, aldus de bank.

Rabobank Assistent.png

Toegankelijkheid, voor elke leeftijd

Alhoewel nieuwe technologie – of althans de adoptie daarvan – het meest geassocieerd wordt met ‘jongere’ gebruikers, is het  niet onbelangrijk stil te staan bij de toegankelijkheid voor ook de oudere generaties.

administration agreement banking blur
Photo by Matthias Zomer on Pexels.com

In 2017 was bijna een vijfde van de EU-bevolking 65 jaar en ouder en het aandeel van ouderen blijft stijgen. Hoe kunnen technologiebedrijven het best senioren bereiken? Niet onbelangrijk om bij stil te staan, vooral wanneer je ook nog eens de klantentevredenheid wil bewaken.

Een Google Assistent kan technologisch een brug te ver lijken voor digitaal-kritische consumenten, en zeker voor digitaal-analfabeten. Anderzijds bevat spraaktechnologie het potentieel om technologie toegankelijker te maken.

Mijn moeder gebruikt een iPhone. Berichten versturen ging niet zo vlot, tot ze ontdekte hoe ze ze kon dicteren aan Siri, en klaar. Ik krijg nu heel wat berichten, en zelfs de emoji’s zijn van de partij.

Praten kun je – behoudens medische beperkingen – op elke leeftijd. Oudere klanten die vandaag worstelen met het digitaal (online) raadplegen van hun rekeningsaldo en historiek, kunnen het binnenkort gewoon vragen aan hun smartphone of dat torentje (Google Home, slimmer speakers) in de woonkamer. Een kleine stap naar effectief verrichtingen beginnen uitvoeren en wie weet wat small talk te houden.

#WhatsNext volgt de verdere evoluties alvast op.

Steven Dupont 

Lees hier: Google Assistent spreekt Nederlands. Gaan we even ‘appen’? 

Op de hoogte blijven van #WhatsNext? Volg ons op:

3 reacties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: