Google Duplex is levensechte artificiële intelligentie

We schreven eerder al over de toenemende populariteit van Digitale Assistenten, al dan niet via slimme speakers. Er bleef lange tijd een zweem van gimmick of gadget over hangen, maar die misvatting heeft Google deze week dan toch deftig de deur uit gesodemieterd.

Google Duplex

Op Google’s jaarlijkse I/O ontwikkelaarsconferentie, I/O 2018, demonstreerde Google hoe hun nieuwe digitale assistent ons leven eenvoudiger zal maken, door simpele en saaie taken op zich te nemen.

Google Duplex
Google CEO Sundar Pichai op de I/O 2018

Alexa, Cortana en Siri kunnen maar eens goed over hun virtuele bol wrijven, want Google Duplex is geslaagd in de Turing Test, en blijkt in staat om simpele telefoongesprekken voor u te voeren en afspraken te noteren, levensecht.

Wat is de Turing-test? Alan Turing was een Britse computerwetenschapper, wiskundige en filosoof. Hij beschreef in 1936 een test, die zijn naam kreeg en in 1950 uitgewerkt werd in zijn artikel Computing Machinery and Intelligence. De Turing-test is een middel om te meten of een computer in staat is om intelligent gedrag te vertonen, dat gelijkwaardig is aan of niet te onderscheiden van dat van een mens.

Google Duplex is zo ontworpen, dat de perceptie van menselijkheid erg sterk aanwezig is én overtuigend, misschien wel beangstigend echt. Inclusief menselijke imperfecties en spraak disfluencies, zoals “hmms”, “euhs” en andere typische geluiden of stopwoorden die mensen gebruiken in een gesprek.

Klassieke uitdagingen voor Chatbots (robocalls) zijn zaken zoals “uitwerkingen” (“voor wanneer?”), “synchronisaties” (“kunt u mij horen?”), “onderbrekingen” (“kunt u opnieuw beginnen?”) en “pauzes” (“kunt u even wachten?”). Converserend, interpreterend en adaptief spraakvermogen is dus nodig. Duplex doet het!

Natuurlijke gesprekken

De onderzoekers bij Google zeggen dat de AI getraind was om “natuurlijke gesprekken” te voeren, voor specifieke taken, zoals het plannen van afspraken.

Op de AI-blog van Google lees ik: “Het systeem maakt de gesprekservaring zo natuurlijk mogelijk en stelt mensen in staat om normaal te spreken, zoals ze dat met iemand anders zouden doen, zonder dat ze zich aan een machine hoeven aan te passen”.

Een beperkt aantal gebruikers van Google assistant zal Duplex, als experiment, deze zomer kunnen gebruiken. Wanneer het dan op grote schaal uitgerold zal worden, is nog maar de vraag. Maar het is veelbelovend.

We kennen allemaal wel Siri en Alexa en de soms vreemde antwoorden die ze geven, niet altijd correct; soms via spraak soms door iets in beeld te laten zien. Ik maak er zelf veel gebruik van in de wagen, om berichten te versturen en mijn agenda te raadplegen of aan te passen, dit alles via stem. Maar een écht gesprek is een conversatie met woord en wederwoord, interpretatie en improvisatie. En daar is Google Duplex echt wel in geslaagd.

De demo-filmpjes zijn volgens Google CEO Sundar Pichai volledig reëel. Wat denkt u? Geslaagd voor de Turing-test?

Wat Google Duplex onderscheidt is de uitstekende nabootsing van menselijke spraak. De oorspronkelijke Turing-test veronderstelde dat elke discussie tussen computer en onderzoeker in tekst zou plaatsvinden. Nu gaat het over stem, later misschien ook nog wel om het visuele (robots).

Duplex is ideaal voor eenvoudige sociale interacties, het vragen om met een vertegenwoordiger te kunnen spreken enz.

Wat in de demonstratie opvalt, is het vermogen van Duplex om om te gaan met verwarring in een gesprek. Een moeilijke hindernis in spraakinteracties. Op termijn zal de spraakkwaliteit verbeteren en zal de AI sterker worden in het beantwoorden van steeds meer soorten vragen. We zijn nog ver verwijderd van het creëren van een bewuste AI, maar de systemen kunnen steeds meer complexere taken aan… alhoewel ik Duplex ook wel eens wil zien communiceren met een West-Vlaamse restauranthouder.

We gaan anders communiceren

Het is duidelijk dat onze smartphones niet langer gewoon dienen voor het converseren, maar eerder voor informatieoverdracht. Google zal zorgen dat we steeds minder naar onze smartphone zullen moeten of willen kijken.

Integratie in auto’s (bijv. Apple CarPlay, Android CarPlay, …), stembediening, smart speakers, wearables,… zullen de smartphone in de binnenzak of handtas doen blijven.

Ik doe nu al veel via mijn AppleWatch, zoals berichten lezen en versturen, klantenkaarten oproepen, nieuws volgen, mijn sportprestaties capteren en analyseren, aan afspraken herinnerd worden, bellen, GPS-instructies volgen, … de iPhone in de zak.

Filter op menselijk contact

Met een AI-assistent die onze kleine zaken kan regelen, zullen grenzen worden verlegd, misschien ook wel die van het fatsoen. We gaan een filter kunnen leggen op menselijk contact.

Als het zo eenvoudig is om Google Duplex te vragen een afspraak te maken, is het net zo gemakkelijk om voortdurend te herschikken of niet te komen opdagen; rode kaken hoef je niet te krijgen en  een ‘alstublieft’ is er niet meer bij.

Iemand aan de deur? De camera in de deurbel laat u nu al checken wie er staat, en zelfs wanneer je niet thuis bent, kun je van op afstand met de aanbeller communiceren. Zal een Duplex voortaan de deurbel filteren en zorgen dat deur-aan-deur-verkopers vriendelijk worden weggestuurd, waardoor je als bewoner niet eens meer een melding van de deurbel krijgt? Why not?

Google zet Duplex neer als een manier om taalbarrières te verminderen en tijd anders te besteden. Het gevaar bestaat echter dat het ons zal aanmoedigen om ons alleen op onszelf te richten, en te leven in een luchtbel.

Google is al ruime tijd bezig met de Duplex-technologie en is die nog aan het verfijnen.
Het systeem moet geavanceerde gesprekken kunnen voeren en het grootste deel van zijn taken helemaal zelf afhandelen, zonder menselijke inmenging. Als opdrachtgever kun je het gesprek niet volgen, noch tussenkomen. Lukt het niet, dan weet Duplex wel dat het een mens er bij moet halen.

Digitale eco-systemen

Begin dit jaar werd de Google Assistent door 1.500 soorten apparaten ondersteund; vandaag zijn er dat 5.000. We worden sneller dan ooit overspoeld door AI, wat nog alleen maar zal toenemen wanneer GoogleHome, Apple’s HomePod en Amazon Echo op de Belgische en Nederlandse markt losgelaten worden. Het zal dan kiezen worden voor een eco-systeem aan Digitale Assistenten en afwegen in hoeverre we trouw blijven aan de smartphone die we momenteel hebben. Heb je een iPhone maar kan Siri niet meer mee met de nieuwste ontwikkelingen, ga je dan Apple blijven gebruiken en een dure HomePod aanschaffen, of toch maar richting Android?

Google Assistant
Google Assistant, binnenkort in elke kamer?

Ethische bezwaren

De Duplex-stemmen klinken echt wel menselijk en – zou je het niet weten – dan ga je wellicht niet meteen denken dat je met AI aan het praten bent. Daar zit een ethisch vraagstuk in verborgen. Hoor je het te weten? Dienen ‘ze’ dit kenbaar te maken?

De in de demo-filmpjes gecontacteerde ‘mensen’ wisten niet dat ze met AI aan het praten waren. Vinden we dat als samenleving een probleem?

De demo was verbluffend wat betreft het menselijke niveau van de chatbot Duplex. Het toont ook wel aan hoe dystopisch de wereld kan worden wanneer robot-bedriegers aan het werk gezet zouden worden om nietsvermoedende of naïeve mensen te contacteren en een geautomatiseerde vorm van bedotten of phishing op hen los te laten. Is het antwoord een Digitale Assistent die uw telefoontjes screent en filtert?

#WhatsNext aan mogelijkheden?

Volgende mogelijkheden die je kan bedenken, is dat Duplex niet alleen dient om outbound te bellen en bijv. reservaties te regelen; maar ook om inbound calls te nemen en diezelfde reservaties te noteren.

Praat de ene Duplex straks met een andere Duplex? En is bellen dan hoegenaamd nog nodig of beslist de AI achter Duplex 1 om het ‘gewoon te regelen’ zonder telefoontje, want het algoritme van Duplex 2 weet WAT Duplex 1 is en wat de behoefte is.

Krijgt een bedrijf bepaalde vragen zeer vaak binnen (bijv. “wat zijn jullie openingsuren”), dan zou Duplex die Q&A info meteen kunnen aanpassen op de website van het bedrijf en Google-info.

Bel je naar je bank om een afspraak te maken met uw adviseur? Of om een kredietkaart te vervangen? Laat ons zeggen, eenvoudige taken. Waarom zou Duplex dat dan niet kunnen oplossen?

Critici menen dat AI moet kenbaar maken dat het een AI is. Maar als we komen in een situatie, waarbij uw Duplex de Duplex van uw bank kan bellen, is dat dan nog een issue?

Lees ook: Wordt uw digitale assistent ook uw bankier? en Zit Facebook voortaan in uw woonkamer?

Regulering

AI-experts hebben de afgelopen jaren gevraagd om juridische en ethische richtlijnen die kunnen helpen om misverstanden of misbruik te vermijden. Enerzijds wil Google haar AI zo overtuigend en levensecht laten overkomen, zodat de luisteraar meewerkt en hopelijk niet ophangt. Anderzijds kan het bij de luisteraar wantrouwen opwekken; “hoe serieus moet ik dit gesprek nemen?” en “met wie of wat ben ik bezig?”

Regulering kan nodig zijn, en chatbots mogelijk verplichten om zichzelf te identificeren. Voor AI in het algemeen, is een wetgevend kader nodig, denk maar aan de militaire mogelijkheden enz.

Onze maatschappij verandert door nieuwe technologieën, en het is maar de vraag hoe we daar als samenleving mee willen en kunnen omgaan.

Google Duplex toont aan hoe dichtbij AI bij ons alledaags leventje komt en hoe toegankelijk alles is. Boeiende tijden, dat wel. Benieuwd wat het antwoord van Microsoft, Amazon en Apple zal zijn op Duplex. Let the games begin!

Steven Dupont 

#WhatsNext is een Technologie- en Innovatieblog in mensentaal. Op de hoogte blijven? Volg ons op:

5 reacties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: