Colruyt zet Google Assistent voor jou aan het werk

Boodschappen doen… een gedoe? Aanschuiven? Iets vergeten op het boodschappenlijstje te zetten? Lees hoe Colruyt het winkelen blijft innoveren. Online en offline. 

Colruyt innoveert

Colruyt toont regelmatig dat ze innovatief uit de hoek durven komen. Voor ons één van de leukste supermarktketens om in de gaten te houden.

We denken hierbij onder meer aan hun initiatief waarbij de weegschaal aan de kassa met behulp van Artificiële Intelligentie automatisch herkent welke groenten of fruit in de schaal liggen. Of hun “Scan. Pay. Go” app, die het mogelijk maakt uw aankopen te doen en te betalen, zonder aan de kassa te moeten aanschuiven.

Lees ook: Spar: Scan. Pay. Go. Kassaloze supermarkten in opmars.

Google doet uw boodschappen

Februari 2019 schreven we over een pilootproject van Colruyt, waarbij klanten hun boodschappenlijstjes konden inspreken, via Google Assistent.

Lees ook: Google Assistent doet uw aankopen bij Colruyt

Guy Elewaut, marketingdirecteur Colruyt, zei toen: “Samen met onze klanten onderzoeken we of spraaktechnologie een efficiënt hulpmiddel is om boodschappen voor te bereiden”. “De test moet uitwijzen of onze klanten op deze manier nog makkelijker hun boodschappen kunnen voorbereiden”.

MyColruyt Google Assistant.JPG

Het ziet er naar uit dat de test succesvol was want vanaf nu kunnen klanten effectief hun boodschappen inspreken via de Google Assistent. Nodig? Misschien niet, tot je het begint te gebruiken en dan waarschijnlijk merkt wat een gemak het is en het inderdaad een routine wordt.

Wat is Google Assistent? Google Assistent is een virtuele assistent die doormiddel van spraaksoftware vragen gesteld kan krijgen, ze beantwoorden en met stemcommando’s slimme toestellen bedienen, zoals verlichting of zonnewering. Je kan het vergelijken met Siri (Apple) en Alexa (Amazon). De Google Assistent staat op Android-toestellen. iOS-gebruikers (Apple) moeten eerst de applicatie downloaden in de App Store. De MyColruyt app vind je terug in de App Store of Google Play Store.

google-assisent.jpg

Spraaktechnologie

Spraakbediening is in opmars en zal wellicht nog succesvoller worden dan aanraakbediening (touch) vandaag al is. We zien spraaktechnologie ook meer opduiken in de bancaire sector. Daar kan je meer over lezen in onder meer deze artikels: ING en Rabobank integreren Google Assistent en Wordt uw digitale assistent ook uw bankier?

MyColruyt app en Google Assistent

Wil je je boodschappen inspreken, dan heb je de MyColruyt app en Google Assistent nodig. Die Google Assistent vind je op je smartphone of kun je oproepen via een Google Nest Mini/Google Nest Hub.

OK Google

Door “OK Google, praat met Colruyt” te zeggen, ga je aan de slag. Je somt op wat je zoal wil kopen en de hoeveelheden, en hop… je boodschappenlijstje wordt gecreëerd. Uw boodschappenlijst is niet alleen in de app beschikbaar maar ook via de Colruyt website.

Vaak sta ik in de keuken en merk ik dat een product opgebruikt is en op het lijstje moet. Mijn boodschappenlijst zit nu ook al in een app, die ik dan manueel aanvul. Die synchroniseert met dezelfde app op de smartphone van mijn vrouw. Wanneer zij dan iets koopt en op het lijstje afvinkt, verdwijnt het uit de mijne. Dan weet ik dat ik het niet meer moet halen en vice versa.

Handig, maar ik moet wel er aan denken om het te noteren (ja, ik vergeet dat al eens). Wanneer ik in de koelkast sta te loeren en kijk naar de melk die bijna op is, zou het inderdaad makkelijk zijn om even “OK Google, praat met Colruyt” te zeggen en melk toe te voegen.

MyColruyt (3)

Natuurlijk kan dat anders, natuurlijk kan het old school, natuurlijk is dat een beetje lui. Maar geef toe, het is ook wel cool en bijzonder handig. Een smartphone hadden we vroeger ook niet nodig.

Tijdens het winkelen kun je in de MyColruyt app je gedane boodschappen afvinken. Je kan je lijst ook in één keer naar Collect & Go versturen.

MyColruyt.PNG

Big data

In een wereld van big data is het ook niet vreemd dat Colruyt aan de hand van uw aankoopgedrag gepersonaliseerde productsuggesties doet.

En zo is de cirkel rond, want alles wat online gaat, komt ook in een database. Uw aankoopgedrag is uiteraard al geweten aan de hand van de Colruyt Xtra klantenkaart die je elke keer laat scannen; maar door dit soort innovaties toe te voegen zal je als klant nog meer info willen delen.

Door minder frictie aan de kassa te hebben (betalen zonder de kassa te moeten doen) of door een boodschappenlijst gewoon te worden bij één en dezelfde supermarktketen, zal je mogelijk minder snel de concurrentie opzoeken.

Over concurrentie gesproken; daar zit bij mij nog de twijfel. Ik heb al mijn klantenkaarten in de Stocard app steken; ook de Xtra kaart van Colruyt. Ik wil al mijn kaarten in één app; niet nog eens apart in een app per winkel of merk. Volgende stap, beste m/v/x bij Colruyt, een API die vanuit de klantenkaart-apps doorklinkt naar of praat met jullie Xtra-app.

Lees ook: Google Assistent spreekt Nederlands. Gaan we even ‘appen’?

Steven Dupont 

#WhatsNext is een Technologie- en Innovatieblog in mensentaal. Op de hoogte blijven? Volg ons op:

 

4 reacties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: