ING, AiFi en Albert Heijn testen kassaloze supermarkt

Online winkelen gaat makkelijk en snel. Offline winkelen is vertrouwd en tastbaar. Kassaloze winkels brengen online naar offline. Lees hier over de kassaloze winkel van Albert Heijn, i.s.m. ING en AiFi. 

Digitale transformatie

Wil je als bedrijf niet de Thomas Cook route volgen, kun je maar beter en doordacht omgaan met digitale transformatie. Zo blijf je als bedrijf wendbaar en relevant en kan je aan de klantverwachtingen voldoen. De klant hoort centraal te staan, gedurende de gehele customer journey. En die journey kent liefst een minimale frictie.

We zien e-commerce volop toenemen, apps her en der opduiken. Drones gaan pakjes aanvliegen en ook het hotel staat ooit voor je deur. Maar daar stopt het niet.

Digitale (betaal)transformatie is zeker geen exclusieve zaak van alleen de financiële sector. Ook het supermarktlandschap blijft innoveren. M.a.w. de offline winkels worden steeds meer digitaal.

Albert Heijn Kassaloze winkel
De piloot-winkel van Albert Heijn i.s.m. ING en AiFi

Kassaloos winkelen

De Nederlandse grootbank ING werkt samen met de supermarktketen  Albert Heijn (AH) en AiFi, een Amerikaanse tech startup, aan een kassaloze winkel in piloot. AiFi staat voor ‘artificial intelligence’ en ‘finance’.

De partners hebben een kleine winkel van 14m2 gebouwd in de stad Zaandam, waar ze het concept testen. ING is één van de ondersteunende partijen voor het afhandelen van de betalingen.

Bankkaart zwaaien, klaar

Klanten scannen hun bankkaart bij de ingang van de winkel om de deuren te openen. Er wordt dan een virtueel winkelmandje aangemaakt, zoals we gewend zijn bij online webwinkels. Vervolgens nemen ze voorwerpen uit de rekken, camera’s en weegsensoren kijken mee en leggen het proces vast.

Na afloop van het winkelen ziet de klant, aan de uitgang, het bedrag op een display verschijnen, waarna de betaling – tot 25 EUR – vanzelf afgeschreven wordt.

Het is alsof je een product gewoon uit je eigen koelkast neemt

Amazon GO

Het systeem is vergelijkbaar met dat van de Amazon Go winkels in de VS.
Lees: Amazon’s kassa-vrije-winkel is open voor het grote publiek!

Ook in België zien we initiatieven opduiken. Lees: Spar: Scan. Pay. Go. Kassaloze supermarkten in opmars.

Geen app nodig

ING geeft aan dat haar inspanningen nog soepeler verlopen omdat het niet nodig is om een app te registreren of te downloaden. Dat is bij Amazon wel het geval.

Echter, bij ING lijkt er dan weer de beperking te bestaan van een betaling tot maar 25 EUR. Die 25 EUR is wel vaker de limiet bij contactloze betalingen (zonder pin of andere verificatie te moeten initiëren).

Camera’s en sensoren

Nadat de klant zijn of haar kaart heeft gescand, kan die dus beginnen met boodschappen doen.  Camera’s en sensoren registreren elke beweging van de klant en zien welke producten uit de schappen worden genomen.

De camera’s toetsen de beelden af met de specifieke vormen en dimensies van al de producten in een database. Op basis daarvan bepaalt het systeem welk product de klant heeft genomen, en voegt die aan het virtuele winkelmandje toe.

Druksensoren zorgen voor extra nauwkeurigheid. Zo weet het systeem bijvoorbeeld of iets effectief werd genomen, of teruggezet. Elke druksensor is gekoppeld aan een bepaald product, wat moet vermijden dat het verkeerde product in rekening wordt gebracht. Bij het verlaten van de winkel schrijft Albert Heijn automatisch het verschuldigde bedrag af van de rekening.

Privacy

Met de toenemende bezorgdheid over privacy in het digitale tijdperk, zegt AiFi dat haar technologie alleen vormen en armbewegingen registreert en geen gezichtsherkenning nodig heeft. Bij gelijkaardige winkels in China is gezichtsherkenning alom aanwezig.

Het systeem zal de komende maanden door medewerkers van Albert Heijn worden getest, voordat het later in het jaar naar een andere winkel verhuist.

Albert Heijn kassaloos Camera's en sensoren 3.jpg

Sneller en beter

Door in de winkels maximaal digitaal te werken, kunnen ze werken met dynamische prijszetting. En uiteraard, kassa’s zonder personeel.

Dat ook grootwarenhuizen moeten innoveren, dat mocht de supermarktgigant Carrefour eerder al ontdekken. Lees: Soms is trop teveel. Carrefour verkleint en digitaliseert.

Een supermarkt volledig zonder kassa’s, daar zijn we nog niet.

Bij Albert Heijn gaan de camera’s geen gebruik maken van gezichtsherkenning (wat in China bij gelijkaardige stores wel het geval is), maar toch zullen er ook heel wat privacygevoelige consumenten zijn die dit soort winkels niet meteen zullen omarmen.

Søren Kierkegaard (19e-eeuws Deens filosoof, protestants theoloog en cultuurcriticus), zei “Iedereen wil vooruitgang, niemand wil verandering.”  En dat is wat je bij digitale transformatie vaak tegenkomt, bij klant én medewerker. Maar eenmaal de innovatie  is ingeburgerd, willen we nooit meer terug.

Steven Dupont 

#WhatsNext is een Technologie- en Innovatieblog in mensentaal. Op de hoogte blijven? Volg ons op:

1 reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: