In dit artikel geen fake news, maar alles over fake alcohol. Wat dacht je van alcohol zonder kater!?
Een mens moet toch eten en drinken?
Eten en drinken, twee van mijn favoriete bezigheden. Met mate en met maten.
Soms teveel, soms veel teveel. En dat weegt. Letterlijk en figuurlijk.
Hoewel ik dankzij gezonder leven en meer bewegen heel wat ben afgevallen, blijft de juist voeding een aandachtspunt.
Onze vleesconsumptie bijvoorbeeld, weegt op het milieu, de natuurlijke hulpbronnen en is niet meteen bevorderlijk voor het dierenwelzijn.
Dat hiervoor steeds vaker realistische vervangers bestaan, kon je al lezen in Vleesschandalen beu? Bent u klaar voor ‘Vlees 2.0’? en De Beyond Burger: eindelijk een écht alternatief voor vlees!
Maar wat met drank? Geen drinkwater, maar de iets leukere variant: alcohol.
Fake alcohol
Wat als er een alcoholvervanger zou bestaan? Laat ons het “fake alcohol” noemen, die je wel een buzz geeft maar niet dronken maakt. Onderzoek wijst uit dat we het binnen vijf jaar in de winkelrekken kunnen tegenkomen.
Alcohol heeft al tig feestje leven ingeblazen, romances doen ontstaan en gênante karaoke-avonden opgeleverd, maar net zo goed is het de oorzaak van menig verkeersongeval, geweldpleging… de katers zijn in dat rijtje dan nog het minst dramatisch.
De dag na de party: “ik drink nooit meer alcohol, waarom doe ik dat toch?” En een weekend later ben je dat vergeten…

Alcarelle
Volgens The Guardian (Brits dagblad) heeft wetenschapper David Nutt al meer dan tien jaar een synthetische alcoholvervanger ontwikkeld die hij Alcarelle noemt (ook gekend als alcosynth). Hij claimt dat zijn vervanger drinkers toelaat om van alle voordelen van alcohol te genieten, zonder de nadelen. Met nadelen bedoelt hij katers én aan alcohol-gerelateerde kankers.
Wanneer onze lever alcohol metaboliseert, produceert het de kankerverwekkende aceetaldehyde, en consequent te veel drinken kan het risico op mond-, keel- en borstkanker, maar ook op beroertes, hart- en vaatziekten en schade aan de lever, hersenen en het zenuwstelsel verhogen. En dan is er nog de alcoholverslaving.
Lees: Over orgaandonaties en het eerste 3D-geprinte hart…
Alcoholverslaving: Mind on Fire
Zit je met een drankprobleem? Verslaving? Weet dat het nooit te laat is om er wat aan te doen. Of je in die situatie zit of niet, ik kan iedereen het inspirerende boek ‘Mind on Fire’ aanraden; geschreven door mijn goede kameraad Philip Muls. Een man die ik bewonder en waardeer.
Philip Muls is een senior business executive bij een multinational, die al meer dan twintig jaar voor zijn werk door Azië reist. Hij ontving verschillende verkoop- en managementprijzen in de software-industrie. Philip schrijft over zijn drankverslaving en succesvolle tocht naar herstel. ∴ Koop hier via Bol.com∴
Er is ook een Nederlandse versie, “Reiziger – De Waanzin Voorbij”. Beschikbaar vanaf 22 mei 2019, een mijlpaal voor Philip want hij zit dan aan zes nuchtere jaren. ∴ Bestel hier∴
Voor David Nutt is alcohol gevaarlijker dan crack.
Synthetische alcohol zonder bijwerkingen
Nutt gelooft dat hij zijn synthetische alcoholmolecule (verder) kan ontwerpen om op een manier met het lichaam te interageren die negatieve bijwerkingen vermijdt.
“We weten waar in de hersenen alcohol zijn ‘goede’ en ‘slechte’ effecten heeft, en welke receptoren betrokken zijn – Gaba, glutamaat en andere receptoren, zoals serotonine en dopamine,” vertelde Nutt aan The Guardian. “De effecten van alcohol zijn gecompliceerd, maar…. je kunt je richten op de delen van de hersenen die je wilt aanpakken”.
De echte uitdaging is om die synthetische alcoholmolecule naar een drankje te brengen. De regelgeving rond levensmiddelen-additieven en ingrediënten is niet te onderschatten en Alcarelle heeft nog geen veiligheidstest ondergaan. Alleen Nutt, zakenpartner Orren en een paar anderen in het lab hebben het al geprobeerd, gemengd met vruchtensap omdat het op zich niet lekker smaakt.
Het onderzoek van Nutt focust zich nu op het bekomen van een “piekeffect” via zijn synthetische alcoholmolecule. Dat moet voorkomen dat een drinker over de grens gaat en in plaats van een leuke buzz toch overmatig dronken wordt. Hij ontwerpt het ook zo dat het geen enkele toxiciteit heeft, waardoor hij gezondheidsproblemen voorkomt.
“En natuurlijk willen we geen katers,” vertelde hij The Guardian.

Commercialiseren
Het uiteindelijke doel is om Alcarelle te produceren en vervolgens te verkopen aan drankbedrijven zodat zij het aan hun dranken kunnen toevoegen.
Drie jaar geleden richtte Nutt de Alcarelle-start-up op om die visie te helpen realiseren, en de directeur van het bedrijf, David Orren, vertelde onlangs aan de Irish Examiner (Iers dagblad) dat het mogelijk is om binnen vijf jaar alle noodzakelijke veiligheidstests en wettelijke vereisten af te ronden.
We zien steeds vaker alcoholvrije biervarianten op de markt komen. Bierproducenten willen immers omzet blijven maken, maar weten dat een slecht imago van alcohol parten kan spelen.
Als Nutt er in slaagt om de synthetische alcoholvervanger te perfectioneren, lijkt het mij effectief iets wat de alcoholindustrie zal omarmen in plaats van te aanzien als concurrentie.

Genieten
Alhoewel er heerlijke bieren bestaan, ben ik nooit een bierdrinker geweest; sporadisch een aangepast wijntje op restaurant. (Over Tequila ga ik zwijgen). Mijn grootste zwak, zijn cocktails die dan wel volgens de regels van de kunst gemaakt moeten zijn.
Bitter, zoet, spicy, fris, fruitig,… cocktails zijn altijd verrassend. En hoewel er ook alcoholvrije cocktails (mocktails) bestaan, gaat men doorgaans voor het echte spul; en dan weet je dat je tijdig moet stoppen (en vergeet de Bob niet om iedereen veilig thuis te krijgen).

Belroys Bijou
Ben je in Antwerpen, moet je zeker Belroys Bijou in de Graaf Van Egmontstraat bezoeken. Niet alleen is de service daar top, de cocktails die ze aanbieden zijn ronduit fantastisch. Kleine kunstwerkjes en smaakbommetjes. Alles in lijn met de traditie en met alle toeters en bellen.
Ook hun op fles getrokken cocktails (bottled cocktails) zijn een aanrader; zeker als origineel cadeau of voor de eigen bar.

Door cocktails op fles te maken ontstaat een rijpingsproces dat tot een nog verfijnder resultaat leidt dan behaald kan worden door het maken van dezelfde cocktail à la minute.
Het is nog maar de vraag of synthetische alcohol zulks kan evenaren, en zal Alcarelle ons ooit meer laten genieten? Als het er is, proberen we het meteen. Op dit moment, hou ik het bij mijn bottled Old Fashioned. Schol!
Steven Dupont

#WhatsNext is een Technologie- en Innovatieblog in mensentaal. Op de hoogte blijven? Volg ons op: