Chinese overheidsfunctionarissen worden toegewezen aan 100 particuliere bedrijven, waaronder e-commerce gigant Alibaba. Waarom dat lastig kan zijn voor ons allemaal, dat lees je hier…
Chinese staat verstrakt grip op bedrijven
De Chinese stad Hangzhou, een hub qua toptechnologie, is van plan om overheidsfunctionarissen toe te wijzen aan 100 particuliere bedrijven, waaronder e-commerce gigant Alibaba.
Hangzhou is de hoofdstad van de oostelijke provincie Zhejiang, in de Volksrepubliek China. Gelegen op ongeveer 180 km ten zuidwesten van de Chinese metropool Shanghai.
Er is een stijgende bezorgdheid wat betreft de groeiende rol van de Chinese staat in bedrijven allerhande. Bedrijven die over uw data beschikken, en waarover dus ook de Chinese overheid kan/zal beschikken.
Overheidstoezicht
De stap benadrukt hoe de Chinese regering en de partijautoriteiten steeds sterker geïntegreerd raken in de particuliere sector, nu de Chinese economie zich in een steeds intensievere handelsoorlog met de Verenigde Staten bevindt.
Lees ook: De ‘wat’ en ‘waarom’ van het nieuwe Huawei besturingssysteem HarmonyOS

Het is nog niet geheel duidelijk om welke bedrijven het gaat, maar Alibaba en Zhejiang Geely Automotive Holdings (het moederbedrijf achter Volvo) werden wel al genoemd.
Volgens berichtgeving van Reuters gaat het vooralsnog alleen om bedrijven in de stad Hangzhou zelf. In Hangzhou tref je heel wat technologiebedrijven.
Alibaba liet alvast weten dat de overheidsbeslissing en -supervisie de werking van het bedrijf niet zullen verstoren. Ze geven aan dat ze de komst van de ambtenaren eerder zien als een brug tussen de overheid en de privésector. Al is het maar de vraag in welke mate de betrokken bedrijven ‘neen’ kunnen zeggen, laat staan zich kritisch uitspreken.

Toenemende controle door China
De beslissing is een zoveelste stap na eerdere vereisten waarbij privébedrijven een link moeten hebben met de Chinese Communistische partij. Denk hierbij aan WeChat, een Chinese berichtendienst te vergelijken met WhatsApp.
Lees ook: 1, 2, 3,… je bent gezien. China hanteert een ‘social credit score’
WeChat scoort niet zomaar 0/100 in de Amnesty International veiligheidstest, waarbij wordt aangegeven dat WeChat onderhevig is aan censuur en afluisteren.
Meer dan 1 miljard mensen gebruiken WeChat; in China is dat 1 op 3. Het bedrijf geeft zelf toe gebruikersgegevens door te spelen aan de Chinese overheid, zogezegd in lijn met de daar geldende regels.
Die overheidsregels worden nu strenger, met letterlijk toezichters in bedrijven zelf.
Lees ook: Smartphone data lekt naar China
De Communistische partij in de raad van bestuur
De Chinese wet schrijft al lang voor dat particuliere bedrijven, met inbegrip van buitenlandse entiteiten, formele partijafdelingen moeten oprichten.
Dergelijk opzet werd ooit als grotendeels symbolisch gezien. In de afgelopen jaren hebben buitenlandse leidinggevenden echter gezegd dat ze onder toenemende druk zijn komen te staan om partijvertegenwoordigers meer zeggenschap te geven over de bedrijfsvoering.

Binnenlandse bedrijven hebben de partijcomités ook versterkt. In 2018 kondigden tientallen Chinese banken wijzigingen in hun statuten aan, waardoor partijcomités meer macht kregen.
De Communistische partij bij u thuis
Deze week (22/09/2019) raakte bekend dat beelden gemaakt door duizenden beveiligingscamera’s en babyfoons van het Chinese Sumpple en dochter Apexis vlot te bekijken zijn door onbekenden. Die toestellen worden ook in Nederland en België verkocht.
Het Nederlandse RTL meldt dat het hackerscollectief The Arcanum Group er afgelopen zomer in gelukt is om in de database van Apexis te geraken. De database met de wachtwoorden en adressen van gebruikers bleek onvoldoende beveiligd; met een wellicht te frequent voorkomend wachtwoord.
Lees ook: Werd jouw paswoord ooit gestolen? Check het hier en krijg nuttige tips.

Wie in de database kan, kent de paswoorden die gebruikers hanteren in combinatie met hun mailadres. Wanneer ze datzelfde mailadres gebruiken met steeds datzelfde paswoord, en dat op andere sites of (mail)accounts… heb je op al die accounts een opendeurdag.
Tip: heb je een camera of babyfoon van Sumpple of Apexis… dan is er maar één oplossing: Uitzetten en loskoppelen van het net! Uw paswoord wijzigen helpt niet, want de database waar die in bewaard wordt is lek als een zeef.
Kijkt China mee?
Als morgen de Chinese overheid haar vertegenwoordigers toevoegt aan Sumpple en Apexis, of de regelgeving hanteert die bedrijven verplicht info te delen met de staat; dan mag de database nog zo sterk beveiligd zijn; Chinese agenten kunnen dan in uw huis- of kinderkamer meekijken.
We willen allemaal leuke dingen. Tech en gadgets, en alles liefst online, in de cloud en in een app, maar… het mag niets kosten.
Lees ook: Apple brengt met één knop je online privacy terug!
Uw veiligheid is geld waard, letterlijk en figuurlijk. Investeer in degelijk materiaal bij bedrijven die databescherming ernstig nemen. Een garantie heb je nooit, maar alert zijn is aangewezen!
Steven Dupont
#WhatsNext is een Technologie- en Innovatieblog in mensentaal. Op de hoogte blijven? Volg ons op:
2 reacties