Over pakjes geleverd tot in uw autokoffer en boodschappen tot in uw koelkast…

Pakjes rechtstreeks geleverd in de koffer van uw auto… kan het nog gekker? Wat dacht je van boodschappen rechtstreeks geleverd in uw koelkast? Je leest het hier… 

Pakjes ontvangen

Online shoppen resulteert in pakjes… en die moet je kunnen ontvangen. Het Belgische bpost zegt dat 14% van de thuisleveringen van pakjes niet van de eerste keer succesvol zijn omdat er niemand thuis is om het pakje aan te nemen.

Dat lijkt nog mee te vallen, maar dat is ook omdat we nu al vaak kiezen om het pakje ineens elders te leveren. Bijvoorbeeld bij de ouders of grootouders, of op het werk.

Kris_Mahieu_-_17

Sinds 2017 is het via bpost mogelijk om zelf te kiezen waar de postbode het pakje levert, dat kan bij een buur, een veilige plaats naar keuze of een eigen gekozen afhaalpunt in de buurt zoals een postkantoor of postpunt.

Op het werk laten leveren, daar zijn steeds meer bedrijven minder happy mee, want door het succes van die optie is menig receptie overstelpt, waarbij het echte werk blijft liggen.

Dat probleem is mogelijk opgelost,…

Pakje rechtstreeks in de koffer van uw auto geleverd

Bpost maakte vandaag (18/06/2019) bekend dat ze een nieuwe dienst uittesten, waarbij ze pakjes rechtstreeks in de koffer van uw auto leveren, terwijl jij aan het werk bent.

De piloot verloopt in samenwerking met Cronos (Kontich), een bedrijf in technologische innovatie.

De test is niet zozeer technisch van aard, maar eerder om na te gaan hoe de klanten op deze mogelijkheid reageren en of ze geïnteresseerd zijn.

Volgens bpost staat 70% van de bevraagde werknemers positief tegenover een levering in de auto.

“De helft van de mensen die hun pakjes momenteel thuis laten leveren, zegt dat ze zouden overstappen naar een levering op de werkplek, rechtstreeks in de kofferruimte van de auto”, aldus Patrick Leysen van bpost.

Mercedes Me.jpeg
De Mercedes Me app van Mercedes-Benz, waar ik mijn wagen mee kan controleren, openen, sluiten… via de app.

Hoe werkt het?

Bpost moet natuurlijk toegang hebben tot uw bedrijfswagen. Er wordt software geactiveerd, die die toegang voor de postbode mogelijk maakt.

Niet zo vreemd, want de meeste auto’s die na 2015 van de band rolden hebben doorgaans het nodige aan boord, wat toelaat om op afstand te bedienen.

Via geolocatie lokaliseert de postbode de juiste auto, opent de koffer, dropt het pakje af, sluit de koffer en klaar… Vervolgens krijg je een bericht met bevestiging van levering.

Automerken Volvo en Audi experimenteerden met gelijkaardige leveringsoplossingen.

Volvo In Car Delivery

Audi en Volvo, In-Car Delivery

Volvo had de In-Car Delivery dienst samen met de grootste communicatie- en logistiekleverancier in Scandinavië, PostNord; met Lekmer.com, de grootste online speelgoed- en babywinkel in Scandinavië en met de Zweedse online supermarkt Mat.se.

De In-Car Delivery is nu beschikbaar voor Volvo On-Call gebruikers.

Amazon deed testen in 2015 in München (Duitsland), samen met DHL en Audi.

Lees ook: Amazon delivery-drones lanceren zich vanuit trein, truck en zeppelin…

Puur gemak

Waneer pakjes met amper frictie geleverd worden in uw koffer, is het maar de vraag of het niet een paar dagen duurt vooraleer je opeens beseft dat die nieuwe schoenen al een week in uw koffer steken… In elk geval, handig!

Levering aan huis wordt ooit ‘levering in huis’

Technologie maakt veel mogelijk inzake e-commerce en levering van pakjes. Bpost testte eerder al samen met Zalando, om ineens bij de klant thuis “in huis” te leveren.

In house delivery

De “In house delivery” werkt via een app en die moet gekoppeld zijn aan een slimme deurbel en een slim slot.

Zalando in house delivery Bpost 2

De klant kan dan via de smartphone de deur openen, van op afstand.

Bpost Future Lab had voorafgaand de test 750 online shoppers bevraagd waarvan 50% aangaf vertrouwen te hebben in rechtstreekse leveringen in huis. Andere shoppers waren toch gevoeliger aan hun privacy en hadden vertrouwenskwesties.

In de regio Antwerpen kregen enkele tientallen Zalando-klanten een slimme deurslot en deurbel geïnstalleerd. De postbode belt aan, de klant opent via de app het slimme slot van zijn deur en het pakje wordt in de woning gelegd.

Zalando in house delivery Bpost 4
Credits: Zalando / bpost
Zalando in house delivery Bpost 3
Credits: Zalando / bpost
Zalando in house delivery Bpost 1
Credits: Zalando / bpost

Bijna alle deelnemers (93%) gaven aan dat ze de slimme technologie ook na de test zouden blijven gebruiken, bijvoorbeeld om de kinderen of de poetsvrouw binnen te laten.

Dit was een test en is nog niet overal toe te passen. Niet elke woning heeft een slimme deurbel en slim slot, noch laat elke deur dit toe. Er is bekabeling nodig, elektrische voeding en dat brengt kosten met zich mee.

Levering tot in uw koelkast

Walmart ging nog een stap verder en testte (2017) in Silicon Valley het bezorgen van boodschappen tot in de koelkast van de klant.

Dit was in samenwerking met August Home, een producent van sleutelloze sloten die vanop afstand bediend worden met een smartphone en controle via een ingebouwde camera mogelijk maakt.

WhiteCallisto-Hero-IMG-Desktop_700x700
Smart lock, August Home

Hier nog eenvoudiger: de koerier beschikt via de bestelling van de klant over een eenmalige code om toegang te krijgen tot het huis. De klant krijgt bericht dat de koerier is geweest en wanneer dat was;  verder niets te doen. Ook geen app bovenhalen om de deurbel te beantwoorden.

De goederen worden normaal gezien in de gang gedropt, net voorbij de deur. Maar indien de bestelling ook uit verse, gekoelde of diepvriesproducten bestaat, plaatst hij ze in de koelkast.

Gemakkelijk? Ja. Gewenst? Zulke intrusie in het private leven, het gaat wel ver.

Slimme deurbellen

Ondertussen zijn de slimme deurbellen in opmars. Ik gebruik zelf ook eentje, van het merk Ring. Echt een gemak, eenvoudig te installeren en eigenlijk niet duur. Een slim deurslot is meer gedoe.

Zit ik op het werk, krijg ik op mijn smartphone en mijn smartwatch melding dat er beweging is aan mijn deur. Dat is nog voor er is aangebeld. Ook van het aanbellen krijg ik natuurlijk een bericht.

IMG_1490
Ring deurbel

Elke activiteit wordt gefilmd en bewaard, incl. audio. Ik kan met de bezoeker spreken en instructies geven.

Ring doorbel app
Mijn Ring deurbel, in de app

Trouwens, ook wel handig wanneer je toch thuis bent, en die deur-aan-deur-verkopers wil afwimpelen. Of hoe technologie je kan helpen makkelijker te shoppen, of er net aan te ontsnappen.

Steven Dupont 

#WhatsNext is een Technologie- en Innovatieblog in mensentaal. Op de hoogte blijven? Volg ons op:

 

1 reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: