EU overweegt verbod op gezichtsherkenning. Een goed idee?

Over gezichtsherkenning en de toegankelijkheid van die technologie. Over hoe we altijd en overal gezien en herkend kunnen worden. Quid privacy? Daar wil de EU nu wat aan doen. Lees meer…

police blue sky security surveillance
Foto door PhotoMIX Ltd. op Pexels.com

Worden we huiskatten? 

“Technologie en innovatie”, WhatsNext volgt hen op de voet. Ze brachten ons vooruitgang, weelde en luxe. Helaas, in hun zog volgden misbruik, vervuiling en uitbuiting… Denk hierbij aan Artificiële Intelligentie (AI) en Facial Recognition (gezichtsherkenning). Toptechnologie die ons helpt in kankerbestrijding e.d.m., maar anderzijds, we willen ook niet hun huiskatten worden. Laat staan dat we altijd en overal gezien (en herkend) willen worden.

Lees ook: De Picasso die u nog nooit zag. De emotie van kunst, design en technologie.

Dus niet verkeerd regelmatig stil te staan bij de voor- en nadelen van dit alles. En dat is wat de EU doet. In die mate dat het mogelijk is dat gezichtsherkenning in openbare ruimtes de komende vijf jaar verboden kan worden. 

Verbod op gezichtsherkenning

De Europese Commissie overweegt om, voor maximaal vijf jaar, een verbod uit te vaardigen op gezichtsherkenning op openbare plaatsen. Uitzondering zou bestaan voor  onderzoeks- en veiligheidsprojecten. We halen deze info uit een door Politico verkregen ontwerp van een witboek. 

Politico Europe is een wekelijkse krant die bericht over de Europese politiek. De redactie is gevestigd in de Wetstraat te Brussel. De krant is eigendom van het Amerikaanse Politico en de Duitse mediagroep Axel Springer SE.

Albert Heijn kassaloos Camera's en sensoren 1
Een camera in de kassaloze Albert Heijn in NL. Camera’s gebruiken AI. Lees ook: ING, AiFi en Albert Heijn testen kassaloze supermarkt

Regulering nodig 

Het tijdelijke verbod moet onderzoekers en beleidsmakers de tijd bieden om de technologie te bestuderen en uit te zoeken hoe ze deze het beste kunnen reguleren. 

Wereldwijd heerst er bij activisten de bezorgdheid over gezichtsherkenning; bovendien zou  de technologie niet accuraat zijn voor vrouwen en mensen met een niet-blanke huidskleur. Uit overheidstests in de VS blijkt dat zelfs de best presterende gezichtsherkenningssystemen de zwarten vijf tot tien keer zo vaak verkeerd identificeren als de blanken.

action air air shooting aircraft
Drones kunnen uitgerust worden met camera’s die specifieke personen kunnen vinden en volgen. Foto door VisionPic .net op Pexels.com

Spionage 

En dan hebben we het nog niet over de vele mogelijkheden om mensen te bespioneren of te volgen. We schreven eerder al over hoe China inwoners aan de hand van gezichtsherkenning volgt. De Social Credit Score die in sommige Chinese provincies werd ingevoerd, is daar een akelig resultaat van. 

Lees ook: 1, 2, 3,… je bent gezien. China hanteert een ‘social credit score’

Gegevensbescherming

De Europese toezichthouder voor gegevensbescherming heeft geschreven dat het als ‘object’ aanzien van een menselijk gezicht, zodat machtige bedrijven en regeringen hen kunnen volgen, een schending betekent van  de menselijke waardigheid. 

Uit een Brits onderzoek blijkt dat 46% van het publiek vindt dat ze moeten kunnen kiezen voor gezichtsherkenning of niet (een Opt-in of Opt-out). In het Verenigd Koninkrijk zijn camerabewaking  en -toezicht niet ongebruikelijk. Dat heet daar CCTV. 

Facial Recognition
Een poster van tijdens de protesten in Hong Kong (2019)

Lees ook: Hongkong: paraplu’s tegen gezichtsherkenning China

In de Verenigde Staten zien we dat steden als San Francisco en Somerville te Massachusetts, het gebruik van gezichtsherkenning door de overheid verbieden. Opmerkelijk, uit een onderzoek van Pew Research blijkt dat de meeste Amerikanen het beter vinden dat de politie de technologie gebruikt dan de bedrijven. Activisten werken er aan een verbod op het privégebruik van de technologie. 

flag usa controls security camera
Foto door Francesco Ungaro op Pexels.com

Verbieden een goed idee? 

Gelet op het halsbrekende tempo waarin de technologie in Europa wordt ingezet, door iedereen, van politiekorpsen tot supermarkten, is enige terughoudendheid een goed idee. 

Lees ook: ING, AiFi en Albert Heijn testen kassaloze supermarkt

Recent zijn scholen in Frankrijk en Zweden gestopt met het installeren van gezichtsherkenning op hun terrein. Niet zo in China, waar sommige scholen de toegangscontrole organiseren via gezichtsherkenning. En daar blijft het niet bij. Ze volgen leerlingen aan de hand van hun smartwatches.

449
Chinese schoolkinderen krijgen een gratis smartwatch van de overheid… die hen daar mee kan volgen. Credits: Guangzhou Daily

Lees ook: China volgt schoolkinderen via smartwatch. Die technologie zit ook hier…

Langs de andere kant; gezichtsherkenning bleek wel al succesvol in het vinden van gezochte terroristen. Maar de definitie van ‘terrorist’ hangt natuurlijk samen met het al dan niet democratisch karakter van diens overheid. In Noord-Korea is een beetje kritische stem al meteen een terrorist.

5G

Wanneer de 5G-technologie overal actief wordt, zal de gegevensdoorvoer gigantisch sneller gaan en de inzet van gezichtsherkenningssoftware vergemakkelijken. Probleem is dat op die 5G-hardware (antennes) ook software kan zitten die het niet te nauw neemt met onze privacy. We schreven eerder al Het gele gevaar hangt in de lucht.

Meer weten over 5G? Lees: 5G, de revolutie is nabij!

ericsson-suburban-mast-d-5g-high
Ericsson 5G mast

Voorzichtig zijn

Het is in elk geval beter om de effecten van de gezichtsherkenningstechnologie te beoordelen, dan ze nadien ongedaan te moeten maken. De suggestie van de Europese Commissie (die wellicht zal veranderen wanneer het definitieve document in februari 2020 wordt gepubliceerd) is vandaag nog vrij sterk. 

Kijken we naar Amerika, dan moeten we nu nog afgaan op wat de kandidaten voor de presidentsverkiezingen van 2020 in de VS zeggen. De meesten hebben opgeroepen tot het evalueren van de gezichtsherkenning bij de politie in plaats van te pleiten voor een regelrecht moratorium in de openbare ruimte.

Alvast iets om ‘in de gaten te houden’.  

Steven Dupont 

#WhatsNext is een Technologie- en Innovatieblog in mensentaal. Op de hoogte blijven? Volg ons op:

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: