Hongkong kent een hete zomer. De inwoners gaan massaal de straat op tegen een uitleveringswet en toenemende dominantie vanuit China. Een door betogers afgebroken camerapaal brengt bovendien heel wat sombers aan het licht. Je leest het hier…
Gezichtsherkenning
Gezichtsherkenningssoftware is leuk wanneer je er gezochte criminelen en terroristen mee weet op te storen; misdaad en terreur kan voorkomen. De vraag is waar en wanneer je die toepassingen wil inzetten.
Op luchthavens en andere strategisch plekken in het land? Drukke winkelstraten? Elke straathoek? Hanteren we de software binnenkort op bezoekers van bijv. TomorrowLand om gekende drugscriminelen uit de rij te plukken?
Waar stop je?
In China is die vraag duidelijk beantwoord; je stopt nergens. Alles en overal staat onder toezicht. En aan hetgeen men vaststelt, worden acties gekoppeld. Daar schreven we eerder al over.
Lees ook: 1, 2, 3,… je bent gezien. China hanteert een ‘social credit score’
Wanneer het staatsbelang primeert op het belang van het individu, krijg je big brother toestanden. Is de overheid die de technologie toepast van een niet-zo-democatische aard, dan heb je pas echt een probleem.
Lees ook: Het gele gevaar hangt in de lucht
En wat als de overheid ontkent dat zulke hard- en software wordt ingezet? Zoals in Hongkong. Je leest verderop hoe actievoerders letterijk het deksel van dat potje hebben gelicht.
Hete zomer
De voorbije jaren zien we heel wat onlusten en protesten in Hongkong. Sinds maart 2019 zijn er de demonstraties tegen de ‘2020 Fugitive Offenders and Mutual Legal Assistance in Criminal Matters Legislation (Amendment) Bill’, zoals voorgesteld door de regering van Hongkong.
Kortweg, een “uitleveringswet” die de lokale autoriteiten toelaat om mensen uit te leveren naar landen waarmee Hongkong geen uitleveringsverdrag heeft, zoals China en Taiwan.
Paraplurevolutie
Een symbool van hun protest is de paraplu. In Hongkong is een paraplu zomer en winter geen gek accessoire. Inwoners dragen vaak een paraplu tegen zon en hitte.
Tijdens de protesten bleek de paraplu bovendien zeer geschikt tegen de peperspray van de politie.
Het protest in Hongkong heeft zijn bijnaam ‘Paraplurevolutie’ niet gestolen.
Waarom tegen de uitleveringswet
Hoewel Hongkong tot ten minste 2047 een semi-autonome regio zou blijven, vrezen de Hongkongers dat de wet de inwoners en bezoekers van Hongkong effectief onder het gezag van China zal plaatsen. En er is een beweging die hoopt dat de werkelijke overdracht aan China – bij wijze van volksrevolutie – zou kunnen tegengehouden worden.
Is Hongkong van China?
Op 1 juli 1997 droeg het Verenigd Koninkrijk Hongkong over aan China, maar gedurende 50 jaar zouden er niet dezelfde wetten gelden als in het communistische China. Dit wordt het idee van “één land, twee systemen” genoemd.
De officiële naam van het gebied is trouwens niet gewoon ‘Hongkong’, maar ‘Speciale Administratieve Regio Hongkong van de Volksrepubliek China’.

Sinds 2017 staat als Chief Executive daar aan het hoofd van de uitvoerende macht. De betogers vragen haar ontslag.
De regering-Lam heeft de invoer van de wet on hold gezet, maar niet afgevoerd.
Carrie Lam Yuet-ngor ontkent dat de wet moet dienen om makkelijker uit te wijzen naar China; waar liefhebbers van het vrije woord het niet onder de mat hebben.
Diezelfde overheid van Hongkong beweert dat de vele camerapalen in het straatbeeld, niet dienen om mensen te tracken. Ze zouden geen technologie bevatten om aan gezichtsherkenning te doen.
Leg neer die paal
Tijdens een actie van betogers op 24 augustus 2019, werd een paal met camera’s neergehaald en opengemaakt. Foto’s van de hardware gingen via sociale media snel de wereld rond.

Zoomen we in op die foto’s, zien we toch opvallende zaken.
Om te beginnen, een camera met ultrahoge resolutie, ideaal voor gezichtsherkenning. Maar er is meer.
Een Bluetooth-locator – SPLD01
Fabrikant: TickTack Tech (Shanghai)
Oorsprong: Onbekend
Hierdoor kunnen ze het Bluetooth-MAC-adres van elke smartphone, tablet, notebook, BT-hoofdtelefoon/oortelefoon, … lezen. Alle apparaten met BT-aansluiting die ingeschakeld staat (en vooral vindbaar staan), zijn gezien.
Wat is een MAC-adres? Een vrijwel uniek identificatienummer dat aan een apparaat in een netwerk is toegekend, te vergelijken met het chassisnummer van je wagen. Als je weet aan wie het toestel is toegekend, kun je die dus tracken via het MAC-adres.
TickTacck Tech is een dochteronderneming van Shanghai Three Ideas Light, namelijk China Skynet Engineering Contractor… (self-awareness artificiële intelligentie-systeem)
Wi-Fi Access Point – E510
Fabrikant: Ruckus (USA)
Oorsprong: China
Wireless Router Single Frequency (2.4 GHz) Fast Ethernet 3G 4G – MAX BR1 Mini
Fabrikant: Peplink; dochter van Tsuen Wan Technology (Hong Kong)
Oorsprong: China
We zien ook hardware die WiFi-MAC-adressen kan lezen. Dus alle apparaten waar de WiFi aanstaat, worden vastgelegd; vergelijkbaar met het vorige punt over BT dus.
De RFID-scanner leest alle RFID-chips in de buurt. Dat zijn dus ook identiteitskaarten van de inwoners en bezoekers, die over die chip beschikken.
RFID staat voor Radio-frequency identification (identificatie met radiogolven. Een technologie om van een afstand informatie op te slaan in en af te lezen van zogenaamde RFID-tags die op of in objecten of levende wezens zitten, bijvoorbeeld in chipkaarten die gebruikmaken van NFC.
Lees ook: U draagt wellicht een NFC-chip…
Je kan bijv. uw huisdier chippen, voor wanneer die gevonden zou worden. Of denk aan uw kaart waarmee u op hotel of op uw werk de deuren ontgrendelt. Of in betaalkaarten, voor contactloze betalingen.
Industrial Ethernet Switch – IE 1000-8P2S-LM
Fabrikant: Cisco (USA)
Oorsprong: China
Battery – HEP-320-24A/HEP-185-24A
Fabrikant: Mean Well (Taiwan)
Oorsprong: China
1000Mbps Multi-Mode Rugged SFP – GLC-SX-MM-RGD
Fabrikant: Cisco (USA)
Oorsprong: China
Een paraplu helpt tegen zon, regen, peperspray en onttrekt uw gezicht aan de camera’s,… maar als je als Hongkonger tijdens protesten in de buurt van zulke paal was, valt je aanwezigheid moeilijk te ontkennen. Voor de overheid wellicht voldoende om u als onruststoker te bestempelen.
En als dan de social credit score wordt ingevoerd, is het uit met de pret. Mocht je denken, dat is ver weg. Weet dan dat de wereld steeds kleiner wordt. Technologie kent geen grenzen. Apps en andere software ook niet. Lees ook: Smartphone data lekt naar China
Technologie brengt ons zoveel moois. Laat het aan de mens om er iets verschrikkelijks van te maken.
Steven Dupont
#WhatsNext is een Technologie- en Innovatieblog in mensentaal. Op de hoogte blijven? Volg ons op:
6 reacties