Soms is trop teveel. Carrefour verkleint en digitaliseert.

De Franse supermarktketen Carrefour zit opnieuw in woelige wateren. Topman Alexandre Bompard stelde dinsdag de toekomstplannen voor en liet weten dat er in Frankrijk voor 2.400 werknemers een plan van vrijwillig vertrek komt.

Vandaag werd bekendgemaakt dat in België   1.233 Belgische jobs (1.053 in de winkels, 180 hoofdzetel) verdwijnen. Dat is 10 procent van het totale personeelsbestand.

Dan mag je nog tot de grootste supermarktketens ter wereld behoren, wanneer je niet tijdig innoveert, krijg je klappen.

Ze hebben meer dan 15.000 vestigingen in meer dan 31 landen. In België zijn er 85 winkels in eigen beheer. Met de zelfstandige winkels erbij, kom je op ongeveer 800. En daar zit een deel van het probleem. Er werd zwaar ingezet op hypermarkten en te weinig en te laat op e-commerce.

Zemst

De Carrefour-winkel in Zemst werd in mei 2017 nog verbouwd tot een hypermarkt (8.500 m²) van de nieuwste generatie. “De meest volledige en moderne hypermarkt in Vlaanderen“, aldus Carrefour. Home made-producten en meer beleving. Al valt dat tegen.

Ondergetekende komt zelf af en toe in de Carrefour in Zemst, en elke keer is het omdat ik in de buurt ben en iets nodig heb, niet als mijn supermarkt‘. Wanneer ik kan kiezen, opteer ik voor de naburige Spar of Delhaize (al moet ik voor de Delhaize een eind verder rijden). Waarom? Om dezelfde reden die andere klanten aanhalen, de hypermarkt is te groot en onpersoonlijk.

Rayons die ik straal negeer, zijn die met kledij en elektronica. Niet toevallig producten die de consument steeds vaker online koopt.

Makro zag dat vorig jaar ook al in en biedt hun assortiment “elektro & multimedia” sindsdien aan via Mediamarkt, shop-in-shop.

Van klein naar groot naar klein

De kant wil nabijheid, met op meerdere plaatsen kleinere winkels of in de huiskamer via webshops. Pijnlijke boodschap begrepen, zo lijkt het.  Vandaag werd aangekondigd dat de hypermarkten van Genk en Belle-Ile dichtgaan. De hypermarkten van Turnhout, Westerlo, Brugge Sint-Kruis en Haine-Saint-Pierre worden verkleind. Turnhout blijft hypermarkt, de andere worden omgebouwd tot klassieke Carrefour Market-supermarkten.

In tegenstelling tot hun strategie van de voorbije jaren, zullen de winkeloppervlakten van de hypermarkten dus verkleinen. Er sneuvelen geen winkels, maar tegen 2020 gaat minstens 100.000 m²-winkeloppervlakte weg.

Daarnaast investeren ze 2,8 miljard in de webwinkel en boodschappen aan huis. Ze moeten daarvoor wel 2 miljard aan besparingen verwerken. Hoewel Carrefour vorige week een beter dan verwachte jaaromzet bekend maakte (88,2 miljard euro, +3 procent tegenover 2016), stellen ze hun winstverwachting neerwaarts bij (-15 procent tegenover 2016). De omzet van de Belgische winkels was de zwakste van de Europese Carrefour-landen, met slechts 0,3 procent.

Als Carrefour op termijn niet helemaal in de snelverkoop (pardon the pun) terecht wil komen, zullen ze inderdaad digitaal moeten schakelen en afstappen van de hyper-waan. Don’t forget, less is more.

Steven Dupont 

#WhatsNext is een Technologie- en Innovatieblog in mensentaal. Op de hoogte blijven? Volg ons op:

 

 

 

 

2 reacties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: