Amazon’s kassa-vrije-winkel is open voor het grote publiek!

Amazon’s kassa-vrije-winkel opent vandaag, 22 januari, voor het publiek.
Het concept heet Amazon Go en begon in piloot (eind 2016) binnen hun hoofdkantoor in Seattle, waar het initieel alleen bestemd was voor personeel.

Het opzet is simpel qua idee: je scant je smartphone via de Amazon-app bij het binnenkomen van de winkel, maar vanaf dan is het grotendeels frictievrij, wat betekent dat je geen of amper interactie (vertraging) meer hebt met de winkel.

Een computer met achterliggende Machine Learning en AI, geholpen door camera’s en sensoren, traceert de items die je uit de rekken neemt, zet ze op uw account en rekent ze af van zodra je naar buiten stapt. Geen kassier, geen selfscan, … afrekenen gebeurt vanzelf via de betaalkaart die op voorhand werd gelinkt aan uw klanten-account.

De enige keer dat er personeel aan te pas komt is om bijv. de leeftijd te checken bij aankoop van alcohol. Of bij het vragen om advies, die toegevoegde waarde blijft.

De Amazon Go is met een jaar vertraging open voor iedereen. Het is een heel nieuwe manier van winkelen en dat kende natuurlijk  kinderziektes. En dat mag je letterlijk nemen: kinderen die een product uit de rekken namen om te bekijken, en het dan op een verkeerde plek terugplaatsten, bleken het systeem aardig onder druk te zetten.

Het is een ongelofelijke prestatie om dit alles voor elkaar te krijgen. Naast de Starbucks koffie met magere melk, tref je de Starbucks koffie met volle melk. Haast identieke verpakkingen. Het mensenoog kan zich hierbij al makkelijk vergissen, laat staan een computer die alle klanten en alle producten tegelijk moet monitoren. Maar dat zou dus zijn gelukt.

Je vindt niet alles in de Amazon Go. Wat eten betreft zijn het eerder kant-en-klare-maaltijden, naast drankjes, vlees, snacks en andere koopwaar. Uiteraard bieden ze ook de eigen ‘Amazon meal kits’ aan (qua concept te vergelijken met HelloFresh).

Het grote voordeel is snelheid. Binnenkomen, dat voorgemaakte broodje nemen en weer naar buiten. Klaar.

Amazon wil niet gezegd hebben of ze al dan niet plannen heeft voor extra Go-stores. Het zal natuurlijk ook afhangen van hoe goed deze primeur verloopt en of de technologie het aankan; ook bij grote klantenaantallen.

Zal de Artificiële Intelligentie het kunnen bolwerken wanneer klanten iets nemen, twijfelen en verkeerd terugleggen?

Online bestellen en geleverd krijgen via Amazon is vandaag al poepsimpel. Als ze diezelfde snelheid en gemak nu ook naar stenen-winkels kunnen brengen, komen ze tegemoet aan de trend van need-it-now en zal er nog meer disruptie ontstaan bij de klassieke ketens. Heel wat concurrenten (zoals Walmart) zijn nu ook begonnen met het experimenteren rond kassa-vrije-winkels.

Opmerkelijk detail: hoewel Amazon bekend staat voor haar dynamisch online prijsbeheer (constant in gevecht voor de laagste prijs), gebruiken ze geprinte prijsaanduidingen in de winkel. Of hoe ‘traditioneel’ toch nog een plaats heeft in de winkel van de toekomst.

Steven Dupont 

#WhatsNext is een Technologie- en Innovatieblog in mensentaal. Op de hoogte blijven? Volg ons op:

6 reacties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: