“Schat, het hotel is er!” Reizen opnieuw uitgevonden.

Denken we aan autonoom rijdende auto’s, dan menen sommigen ‘dat komt nooit goed’, ‘vertrouw ik niet’ en ‘moet dat echt?’; anderen denken aan het comfort dat het ons zou opleveren, bijvoorbeeld van en naar het werk, op daguitstap of misschien wel op reis.

Terwijl ik dit schrijf vlieg ik op 11 km hoogte. De tijd die ik tijdens de vlucht  gebonden ben aan mijn stoel, gebruik ik om nuttig bezig te zijn. Drafts van artikels verder vorm geven en de laatste hand aan een lezing leggen.

Steven Dupont
Steven Dupont, #WhatsNext, vlucht onderweg naar Brussel.

In de wagen is die luxe mij vandaag nog niet gegund. Hoewel die voorzien is van allerlei handige snufjes zoals spraakbediening en Apple CarPlay is dat natuurlijk niet hetzelfde als tijdens een lijnvlucht. Maar het zou wel kunnen!

Lees ook: Hoera! Waze eindelijk beschikbaar voor Apple CarPlay!

Ruimtetoerisme

Elon Musk kwam recent nog op de proppen met zijn eerste passagier op een (toekomstige)  toeristische trip om de maan. En hoewel ruimtereizen mij wel aantrekkelijk lijkt hou ik het vandaag dichter bij de grond. Want volgens mij is er een mooie rol weggelegd voor reizen over de baan in een autonoom rijdende auto. En dan laat ik nog in het midden of dat via de hyperloop hoort te gaan of niet.

Lees ook: Wat hebben Jules Verne, Elon Musk en Richard Branson gemeen?

De mobiele hotelkamer

Ik heb het dan over de Autonomous Travel Suite, een mobiele hotelkamer zonder chauffeur, die voor deur tot deur transport zorgt, en inzet op het reizen via een zelfrijdende suite.

De Autonomous Travel Suite (van Steve Lee, Aprilli Design Studio; Los Angeles) werd begin deze maand (oktober 2018) uitgeroepen tot winnaar van de Radical Innovation Awards.

00_ATS_COVER_IMAGE.0
Credits photo: Radical Innovation Awards

Lee ziet ons niet meer naar de luchthaven gaan, maar als reiziger aan huis opgehaald worden in elektrische voertuigen op zonne-energie die ons naar de gewenste bestemming pendelen in rijdende microhotelkamers.

De mobiele hotelkamer is uiteraard voorzien van een matras (traagschuim) om te slapen, een keuken met minibar, berging voor bagage, een wasruimte, een toilet en een zitgedeelte voor werk of entertainment. De ramen van de auto zijn dankzij het slimme glas dimbaar, en bieden wanneer nodig privacy. Graag een TV aan boord? Een extra bed? Dat kan geregeld worden.

ATS_ELEVATION
Credits photo: Radical Innovation Awards

De ene keer reis je anders dan de andere dus wordt ook de Autonomous Travel Suite beschikbaar gesteld in verschillende kamertypes (eenpersoonskamer, familie, huisdieren, enz.) en in verschillende eenheidsgroottes; uiteraard aan verschillende prijsklassen.

Aangekomen op bestemming legt de Autonomous Travel Suite aan bij een Autonomous Hotel faciliteit bij wat ze een “parent suite” noemen. De auto en de parent suite vormen op dat moment een grotere standaard hotelkamer die zorgt dat de auto opgeladen wordt waarbij het Autonome Hotel dan weer voorziet in hetgeen je op hotel mag verwachten, zoals een spa, een fitnessruimte, vergaderzalen en eetgelegenheden.

ATS_HOTEL
Credits photo: Radical Innovation Awards

Volgens Lee zou de Autonomous Travel Suite goedkoper zijn dan heel wat hotels omdat het de prijs voor vervoer en kamerverblijf combineert.

Een zelfrijdende suite zou ook minder limieten kennen qua toegestane bagage, meer privacy bieden en flexibeler kunnen inspelen op de behoeftes van gezinnen of groepen. Ook issues rond check-ins, veiligheidscontroles en mogelijke vertragingen zijn niet meer van toepassing.

De wagens die deels zelfrijdend of eerder ondersteunend werken kennen we steeds beter. De volledig autonome wagens daarentegen, zijn nog niet massaal op de weg en voor velen nog ver van hun bed. En toch is die evolutie echt niet meer zo ver van ons weg.

Auto’s zonder bestuurder

In een aantal steden treffen we nu al auto’s zonder bestuurder, doch in testmodus. In Parijs en Las Vegas kom je de zelfrijdende minibus van Navya tegen en in San Francisco heeft General Motors’ een Cruise ride-hailing service.

Ook in België zien we de zelfrijdende busjes verschijnen. In Han-sur-Lesse, in de provincie Namen, zagen we een Navya shuttle bezoekers van en naar het domein van de Grotten van Han vervoeren. Een primeur in België.

Openbaar vervoer Vlaanderen

Binnen enkele jaren, in 2021, gaan we ons in Antwerpen kunnen verplaatsen met de zelfrijdende busjes van De Lijn (op de Antwerpse Linkeroever en over de Scheldekaaien op rechteroever). En op de luchthaven van Zaventem (Brussels Airport) loopt een pilootproject. Lees: Openbaar vervoer Antwerpen: Reizigers in zelfrijdende shuttle vanaf 2021

Van ‘bezitten’ tot ‘gebruiken’

Initiatieven zoals bijvoorbeeld in Antwerpen maken het openbaar vervoer ineens heel wat boeiender. Maar ook het al dan niet hebben van eigen vervoer zal veranderen.

Autonome voertuigen zullen het feitelijke bezit van een eigen wagen doen reduceren. Parkeerplaatsen zullen kunnen worden beperkt, want je wordt op je bestemming gebracht waarna de wagen zich wel even bezighoudt; die hoef je niet nutteloos ergens te gaan zetten. De vibe en het uitzicht van onze steden zullen er op termijn door veranderen.

De Autonomous Travel Suite zal waarschijnlijk pas echt realistisch en succesvol worden wanneer we meer zelfrijdende en elektrische auto’s op de weg kennen. En mogelijk wordt het beperkt tot gebieden die het dichtst bevolkt zijn, want om autonoom te rijden – over langere afstanden – tussen twee steden in, moet voldoende kans bestaan om de elektrische wagen op te laden.

Er zal immers nog niet overval een Autonome Hotel ter beschikking zijn om aan te docken, en de zonnepanelen hebben ook hun beperkingen. Hyperloop tunnels – weliswaar in de kinderschoenen en experimenteel – zouden natuurlijk voor een afstandsboost kunnen zorgen.

plattegrond
Kunstwerk aan de muur… AR maakt de kaart interactief. Lees meer: klik hier

De bestemming evolueert, en zo ook de reis

Wij vinden de rijdende hotelsuites alvast een interessant idee dat ons doet stilstaan bij een andere manier van reizen. Liggend in bed, van stad tot stad.

De Autonomous Travel Suite is in deze niet het enige concept dat die richting uitdenkt. Daniel Czyszczoń en Michał Witalis, van de University of Technology in Krakau (Polen), wonnen de studentenprijs op de Radical Innovation Awards. 

Ook zij gaan voor autonome voertuigtechnologie met hun RES, wat staat voor Room Extension Solution. Een concept dat fungeert als uitbreiding van een hotelkamer, gericht op het optimaliseren van reistijd, navigatie, comfort, veiligheid en efficiëntie.

RES_2_preview
Credits photo: Radical Innovation Awards

Na het afstappen van een vlucht worden de reizigers bij aankomst opgewacht voor een snelle check-in service bij de RES. In de mobiele hotelkamer vinden de gasten een volwaardig bed, voldoende opbergruimte voor bagage met kasten en kleine garderobe, en een volledig operationele badkamer.

De RES brengt hen naar de ‘hotelstructuur’ en de docking stations. Totdat de passagier het hotel verlaat, maakt het voertuig deel uit van de totale kamer; het is een heuse, weliswaar aparte, extensie.

Het combineren van autonoom vervoer met hotelverblijf heeft de kracht om de manier waarop we de wereld rondreizen te herdefiniëren. Zou jij boeken?

Steven Dupont 

#WhatsNext is een Technologie- en Innovatieblog in mensentaal. Op de hoogte blijven? Volg ons op:

4 reacties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: