2018 wordt het jaar van de multibancaire apps.

PSD2,…  het beestje laat weer van zich horen.
We kondigden eerder al aan dat de nieuwe PSD2-regelgeving de banksector behoorlijk zal veranderen.

PSD2 verplicht banken klantenrekeningen open te stellen voor derde partijen die daardoor betalingen kunnen uitvoeren, betalingsdata ophalen en saldi checken. Plots staat de markt van het betalingsverkeer open voor winkelketens (cfr. Amazon), FinTechs en anderen.

We zien bepaalde FinTechs dominanter worden, vaak in partnerschap met klassieke banken. Amazon is een eigen zichtrekening aan het voorbereiden en deze week kondigde KBC aan dat hun KBC Mobile app (mobiel bankieren) ‘multibancaire’ diensten zal aanbieden.

Multibancaire diensten

KBC-klanten zullen vanuit de app hun rekeningen van bij vier andere banken kunnen raadplegen.

Heb je als KBC-klant privé- en/of professionele zichtrekeningen bij Argenta, Belfius, ING of BNP Paribas Fortis, dan kun je die vanaf eind maart in de KBC-app raadplegen. Multibancaire betalingen vanuit de KBC-app zijn binnen enkele maanden mogelijk.

De grootbanken zien in dat PSD2 alles zal veranderen. Dit najaar belooft heel wat nieuwigheden. Belfius liet weten dat ook zij multibancaire diensten in hun app zullen aanbieden en uiteraard houdt ook marktleider BNP Paribas Fortis nog iets in de mouwen.

Multibancaire apps

Battle of the screens

Banken zullen nog meer belang hechten aan het door hun klanten laten gebruiken van hun apps. De app wordt immers een portaal langswaar je al je bankzaken zal kunnen regelen, ongeacht bij welke bank. Verlies je die app bij je klant, dan verlies je stilaan ook de relatie en natuurlijk ook heel wat big data en opportuniteiten.

Erik Luts, Chief Innovation Officer bij KBC, zegt daarover:
‘Uiteindelijk willen we bereiken dat onze klanten de app KBC Mobile kunnen gebruiken voor de meest courante zaken en spontaan gebruiken om contact op te nemen, info op te zoeken, te bankieren, sociale media te gebruiken, aankopen te doen, reservaties te maken, … ‘.

Integratie van diensten is de trend

We kennen apps als Stocard en Fidme die uw klantenkaarten digitaal bewaren. Maar met betaal-apps zoals Google Pay of Apple Pay zien we ook daar de mogelijkheid om cadeaubonnen, klantenkaarten, tickets en kortingsbonnen van uw favoriete winkels te bewaren. Exit klantenkaart-apps? 

We kennen apps om parking of openbaar vervoer te betalen, apps om elektrische maaltijd- of ecocheques te beheren,… zulke zaken gaan hun weg vinden richting één app. En dat zien de banken graag gebeuren, zolang het die van hun mag zijn.

Klanten zullen heel wat gebruiksgemak genieten terwijl ‘overbodige’ apps sneuvelen. Banken krijgen extra veel big data binnen en de kans om klanten te binden. Keerzijde van de medaille is dat ze sterk uit de hoek moeten komen om klanten te behouden, zeker wanneer zowel klassieke als nieuwe spelers verrassende speeltjes op de (bancaire)app-markt lanceren.

Naast klantentevredenheid wordt ook relatiebankieren – al dan niet op afstand – een keyfactor. Connectie houden met je klant en uw diensten laten gebruiken.

Wat wil de klant?

Uit een studie die KBC liet uitvoeren blijkt dat 8 op de 10 Belgen het niet zien zitten om hun financiële gegevens met derden (niet-banken) te delen.

Als het op big data aankomt zijn socialmediabedrijven kampioen. Echter, 82% van de bevraagden zegt nooit toegang tot zijn financiële gegevens te willen geven aan spelers zoals Facebook en Twitter. Tegen internetbedrijven als Google zegt 62% neen, en 46% zou nooit delen met e-commercebedrijven zoals Coolblue en Bol.com.

90% van de Belgen heeft een groot vertrouwen in hun hoofdbank om hun financiële gegevens te beschermen.

Een Amerikaans onderzoek van Bain & Company bij meer dan 130.000 bankklanten in 22 landen, gaf andere resultaten. Uit die studie blijkt namelijk dat consumenten net zoveel vertrouwen hebben in aanbieders als PayPal, dan in hun vertrouwde bank.

Bij de Amerikaanse consument was 55% bereid om financiële producten en diensten aan te gaan bij zulke spelers, mits wat gekend.
Bij de millennials zei 73% dat ze meer voelen om in te gaan op de financiële diensten bij spelers als Amazon, Google en Paypal dan bij hun eigen bank.

Als klant moet je je akkoord geven om financiële gegevens met derden te laten delen. Maar de consument leest zelden of eigenlijk – laat ons eerlijk zijn – nooit (alle) algemene voorwaarden en accepteert blindelings. Las u de laatst-gewijzigde algemene voorwaarden van de nieuwste software-update bij uw smartphone? Inderdaad! De introductie kan dus snel gaan.

Steven Dupont 

 

2 reacties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: