Hangen we straks aan de ketting? Blockchain uitgelegd.

Hangen we straks aan de ketting?

Blockchain… je hebt er al van gehoord, maar wat is het?
Meer nog, je hebt er wellicht al gebruik van gemaakt of voordeel aan gehad.

Gebruik je Google Drive of OneDrive,… dat is met blockchain.
Bitcoins gekocht? Blockchain. Iets online besteld? Maersk gebruikt blockchain om containers te traceren.

Terwijl je kan discussiëren of de Bitcoin een zeepbel is, mogen we niet de fout maken te denken dat blockchaintechnologie niet meer dan een hype zou zijn.

Het is vrij complex maar binnen  vijf minuten ben je volledig mee. Kun je op het werk of een feestje flink uitpakken. Graag gedaan!

Alles werkt op basis van de zogenaamde hash-functies. Hash’s zijn wiskundige berekeningen die een code aanmaken.  Een hash van data (bijv. je doet een aankoop) verkrijgen is erg eenvoudig, zoals met Bitcoin-transacties.
Iedereen die over de originele gegevens beschikt, kan daar de hash van berekenen en die zal altijd hetzelfde zijn.

Omgekeerd werken is virtueel onmogelijk. Dus op voorhand gegevens verzinnen (een aankoop faken) in een poging op een specifieke hash uit te komen, lukt niet. Blockchain is dus een digitaal logboek waarin gegevens zoals transacties worden bijgehouden in de vorm van een hash.

Dit gigantische logboek, of zeg maar database, is open voor iedereen en zonder eigenaar. Vergelijk het met alle websites op het internet; er is niemand van dat alles de eigenaar, maar de sites bestaan wel en ze zijn beschikbaar.

Een voorbeeld:

Stel dat Bedrijf-X geld geeft aan Bedrijf-Y, dan wordt die transactie gehashed en opgeslagen als Hash1. Die Hash1 is de start van onze ketting (= een blockchain). (X+Y)=1

Bedrijf-Y geeft nu geld aan Bedrijf-Z. Dan wordt die nieuwe transactie samengenomen met Hash1, en dat nieuwe geheel gaat weer door een hashfunctie: Hash2. Het is een ketting, dus Hash2 draagt de gegevens van de tweede transactie in zich, samen met de hash van de eerste transactie. (X+Y=1)+(Y+Z)=2

En zo gaat het verder. De 3de transactie (Hash3) is het resultaat van transactie 3 samen met Hash2. Wanneer iemand ergens in de ketting gegevens wil veranderen, verandert ook de hash die gelinkt is met die gegevens.

In het voorbeeld van de Blockchain die Maersk gebruikt bij containerverzendingen, ziet dat er zo uit:

Maersk Blockchain proces

Dus als Bedrijf-Y wil frauderen, en de transactie uit de vorige keten wil aanpassen (zodat Bedrijf-Y geen geld geeft aan Bedrijf-Z maar geld zou krijgen) dan zijn de data gewijzigd. En data wijzigen is gelijk aan de Hash wijzigen. Iets aan de ketting veranderen betekent dat de hele ketting uit elkaar valt en dus zal de fraude niet lukken.

Samengevat: Een ketting (blockchain) kun je steeds langer maken; want bij elke nieuwe transactie komt er een stukje bij; maar je kan niet teruggaan en aanpassen. Bovendien is de keten zichtbaar voor iedereen, waardoor je verplicht wordt eerlijk te zijn. Dat is dus ontzettend veilig.

Naast veilig is het razendsnel want in real-time; en goedkoop want geen tussenpersoon meer nodig (bijv. een notaris bij vastgoedtransacties).

Over een mogelijke Blockchain-toepassing in het huishouden van de toekomst heb ik het later nog in een aparte blog. (later toegevoegd: Besparen we binnenkort op energie dankzij Blockchain? )

Met Blockchain kunnen alle remmen los, de mogelijkheden zijn eindeloos. Laat maar komen!

Steven Dupont 

#WhatsNext is een Technologie- en Innovatieblog in mensentaal. Op de hoogte blijven? Volg ons op:

5 reacties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: