WhatsApp-Business vanaf nu in België beschikbaar.
Voortaan kunnen zakelijke gebruikers een eigen profiel aanmaken en met alle voordelen van WhatsApp met klanten communiceren. De Business-applicatie is voorlopig alleen nog maar voor Android-toestellen, maar iOS volgt.
WhatsApp kwam in 2009 op de markt en kent inmiddels 1 miljard gebruikers in meer dan 180 landen. Je kan er mee bellen en eenvoudig berichten sturen naar één ontvanger, of groepen aanmaken. Het werkt qua smartphones op zowel Android, iPhone als Windows Phone; daarnaast ook op Mac en Windows PC. In 2014 slokte Facebook hen op.
Uiteraard biedt de Business-applicatie meer mogelijkheden dan de ‘particuliere’ versie.
Naast het bedrijfsprofiel aanmaken (contactgegevens, toelichting bedrijf) kun je verwijzen naar je website. Je kan berichten sorteren en statistieken vertellen je welke populair bleken. Of je programmeert automatische antwoorden, bijv. een begroeting of afwezigheidsbericht. Moet je vaak dezelfde soort berichten versturen; dan kun je die voortaan opslaan.
Bij KLM draait de app in proef. Na het boeken van je vliegtuigticket krijg je de vraag hoe je je vluchtinformatie wil verkrijgen, eventuele updates, gatenummer, de menu kiezen voor tijdens de vlucht. Handig toch?
WhatsApp-business start gratis maar zou wellicht betalend worden. Sinds 2016 is er sprake van de introductie van reclame in de app, een andere manier om de service te laten renderen.
WhatsApp zit in heel wat mensen hun dagelijks leven vervat. De klassieke – vrij domme – SMS raakt zo steeds meer in verdrukking.
De (bij ons niet-verkrijgbare) tegenhanger van WhatsApp is WeChat, van het Chinese bedrijf Tencent. Deze socialemedia-app kent sinds haar ontstaan in 2011 een enorme boost. De app kun je vergelijken met zowel Twitter, Facebook als WhatsApp en zit in alles verweven; zoals rekeningen en goederen betalen (Tenpay). Van een taxi bestellen tot een vliegtuigticket reserveren. Die ene app maakte tal van andere overbodig en zorgt voor eenvoud en overzicht. Een afspraak bij de dokter maken? Via de app! Bankzaken regelen? No problem, de app! Al wat je moet hebben is een telefoonnummer. Die simpelheid maakte hen ook toegankelijk voor de consument die zelf niet lid is van een sociaal netwerk.
Het heeft er alles van weg dat WhatsApp met WhatsApp-business een volgende stap heeft gezet richting maximale integratie van diensten en bereikbaarheid.
WhatsApp bij veel bedrijven in gebruik
Nog voor WhatsApp-business er was, gingen bedrijven er al intern mee aan de slag.
Zo ook bij Van Marcke. Als gespecialiseerde groothandel verdeelt Van Marcke badkamers, wellnesstoestellen, keukens, verwarmingsinstallaties, sanitair- en installatiemateriaal. Het bedrijf is marktleider in België.
Als een technicus van hen ten velde gaat om bijv. een verwarmingsketel te herstellen, staat die in contact met zijn collega’s via WhatsApp.
’s Ochtends krijgen ze hun rittenplan op de tablet, via een app die het bedrijf zelf liet maken. De technici werken doorgaans alleen waardoor ze hun rechtstreekse collega’s pas zien bij opleidingen of meetings.
En daar komt WhatsApp dan in de kijker, de app is een goede manier om contact te houden. Ze kunnen elkaar informeren over speciale gevallen en vragen stellen. Hun parate kennis krijgt zo een digitale uitbreiding. Collega’s helpen elkaar. Ze hebben veel technische productinformatie op hun intranet staan, maar als ze ergens ter plaatse bezig zijn hebben ze liefst meteen een oplossing. Natuurlijk zijn in deze context alle features van de business-variant niet nodig; het is een eerder particulier gebruik.
Bij Albert Heijn (AH) helpen ze hun klanten al een tijdje via Messenger en WhatsApp. Geen idee wat te koken? Een vraag over een gerecht? De “Allerhande”-dienst staat elke dag paraat voor advies. Simpelweg een WhatsApp-berichtje sturen naar Allerhande Helpt, en de culinaire experts van AH geven je een antwoord. Meer daarover binnenkort in een apart artikel.
Toen ik recent op hotel was in Den Haag in Nederland, kreeg ik naast de keycard ook hun WhatsApp-nummer: “voor roomservice of om vragen te stellen meneer”. Als gast was ik zeer tevreden over die aanpak. Je hebt WhatsApp overal bij je en dus zat het hotel gedurende mijn verblijf netjes in mijn binnenzak. De minibar bleek niet aangevuld; één berichtje en dat was in orde. Een late snack bestellen? Gaan we bellen en wat is het roomservice-nummer ook alweer? Maar natuurlijk, gewoon een berichtje sturen en klaar. Van de hotelmanager mocht ik vernemen dat hun omzet qua roomservice was toegenomen, wellicht door de lagere drempel van bereikbaarheid.
Met de WhatsApp-business is de poort voor het professionele gebruik volledig opengegooid. Binnenkort uw Deliveroo dan maar bestellen met een berichtje via WhatsApp? En niet vergeten, dit artikel kun je delen via WhatsApp. #sharingiscaring weet je wel?
Steven Dupont
#WhatsNext is een Technologie- en Innovatieblog in mensentaal. Op de hoogte blijven? Volg ons op:
3 reacties