Facebook komt met eigen cryptomunt

Het hing al een tijdje in de lucht: Facebook die met een eigen cryptomunt zou komen. Je leest het hier…

De Libra is op komst

Het ziet er naar uit dat het Amerikaanse social mediaplatform Facebook op 18 juni 2019 effectief met een eigen munt op de proppen zal komen. Het in principe geheime project staat bekend als Libra, meteen ook hoe het nieuwe crypto betaalmiddel zou gaan heten.

clear hour glass on brown sand
Foto door Worldspectrum op Pexels.com

Waarom wil Facebook een eigen munt?

Een eigen munt zou heel wat kunnen faciliteren wanneer ze voluit voor eigen e-commerce gaan. Door controle te houden, kunnen ze lagere tarieven bieden.

Die lagere tarieven zijn ze bereid te hanteren, ook al zou dat een impact hebben op hun kortetermijnrendement . M.a.w. ze verdienen nu liever iets minder, als dat maar meer trafiek genereert op hun Facebook-platform. Trafiek = data. Data = geld.

Facebook ziet het gebruik van het sociale platform krimpen, mede daar privacy-schandalen. Niet toevallig dat ze willen diversifiëren en opties onderzoeken.

Lees ook: Zit Facebook voortaan in uw woonkamer?

Het zou zelfs zo ver kunnen gaan dat Facebook gebruikers Libra’s laat verdienen door advertenties te bekijken. Dat zal sommige gebruikers wellicht overtuigen.

Mocht Libra actief zijn, en je je virtuele portefeuille kan vullen; dan zullen er ongetwijfeld ook betaalknoppen opduiken. Daar kan je dan snel en eenvoudig betalingen mee doen. Denk aan doneren voor een goed goed, of de virtuele variant van een omslag met geld, bij een verjaardag. Maar net zo goed heuse e-commerce. Hun Facebook Marketplace is daar een ideaal platform voor.

Marketplace van Facebook is ideaal voor hun eigen munt

Wordt Facebook een bank?

Facebook ligt door meerdere schandalen al enige tijd onder vuur en blijft in het vizier van onder meer Europese en Amerikaanse gouvernementele toezichthouders.

Ze zijn geen bank en dus zijn ze juridisch beperkt in wat ze mogen doen. Net om die reden zouden ze de Libra onderbrengen in een aparte structuur, en zo bepaalde regels en toezichthouders omzeilen.

Cryptomunt en Stablecoin

De Libra is wat men noemt een cryptomunt; een virtuele munt. Te vergelijken met Bitcoin. Beiden gebaseerd op Blockchain.

Lees ook: Hangen we straks aan de ketting?  Blockchain uitgelegd.

Cryptomunten hebben zowel serieuze stijgingen als diepe duiken gekend. Maar de achterliggende Blockchain-technologie is solide.

Het doel is om van de Libra een ‘stablecoin’ te maken. Stablecoin is wanneer de cryptomunt gelinkt is aan een traditionele munt, wat het al meteen wat minder virtueel maakt.

Die stabiliteit is nodig; wil men het gebruiken binnen e-commerce en Marketplace. Want dan kan je echt geen volatiele koersschommelingen verdragen. Ze zouden hiertoe willen samenwerken met onder meer Visa en MasterCard.

Een stablecoin is bovendien interessant in landen waar de nationale munt instabiel is. En ook in de virtuele wereld, zoals WhatsApp, Messenger of Facebook zelf, zou je dan makkelijk geld kunnen overschrijven.

Op het Facebook developers congres ‘F8 2019’ maakte CEO Zuckerberg bekend dat WhatsApp binnenkort zal mogelijk maken om tussen gebruikers geld te transfereren. Tests in India bleken succesvol.

round silver and gold coins
Foto door David McBee op Pexels.com

Bedreiging voor banken?

Als een dominante speler als Facebook een werkbare cryptocoin (stablecoin) kan laten bestaan en die effectief mondiaal en dus op grote schaal gebruikt zou worden, dan kan dat inderdaad een bedreiging betekenen voor financiële instellingen. Vooral dan voor die spelers die per vandaag het grootste gedeelte van het online en mobiel betalen voor hun rekening nemen.

De transactionele informatie zouden ze verliezen, net als het contact met een grote groep bestaande klanten; zeker wanneer die gemakkelijk via Facebook online en mobiel kunnen betalen. Consumenten kiezen voor gemak. De grootbanken worden dan uit de betaalketen gehaald.

mark-at-f8
CEO Mark Zuckerberg op F8 2019.

Quid Privacy

Privacy is nooit een sterk punt geweest bij Facebook, alhoewel ze nu trachten het platform neer te zetten als Privacy-focussed. Maar de geloofwaardigheid ontbreekt wat dat betreft nog ontzettend fel.

Je had het Cambridge Analytica schandaal maar ook dat rond de NSA en Prism, hetgeen onthuld werd door Edward Snowden, die de USA moest ontvluchten.

Toegegeven, niet alleen Facebook was betrokken in Prism; dat waren net zo goed Google, Microsoft en YouTube. Maar zij komen nu niet met een crypotomunt die er toe kan leiden dat je bij elke transactie nog meer gegevens deelt.

Lees ook: Apple brengt met één knop je online privacy terug!

server-detail.jpg

Uw data is geld waard

Is Facebook van plan om uw aankoopgeschiedenis en -gedrag te verkopen aan derden? Aan de overheid? En wordt het een drukkingsmiddel om gebruikers aan het platform te linken (wil je je Libra’s behouden).

In elk geval bestaat die kans. In de ruime en open wereld van handel en e-commerce, zal de Libra niet meteen de dominante munt zijn, laat staan de enige. Maar binnen haar eigen ecosystemen zoals Marketplace, WhatsApp, Instagram, Messenger, … bepaalt Facebook zelf de regels en kunnen ze je uitsluiten, als je hun munt niet gebruikt.

Zal Facebook er in slagen om de munt te doen gebruiken? En als een andere gigant zoals Amazon met een eigen munt begint… wat dan?

Lees ook: Amazon komt met eigen zichtrekening

Crypto Stablecoins zijn maar nuttig als dat er niet eindeloos veel zijn. En hoewel de achterliggende waarde een traditionele munt is; is het duidelijk dat de echte waarde simpelweg data is. Jouw data.

Een trend om in de gaten te houden!

Steven Dupont 

#WhatsNext is een Technologie- en Innovatieblog in mensentaal. Op de hoogte blijven? Volg ons op:

 

1 reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: