Welk land is het meest voorbereid op zelfrijdende voertuigen?

De zelfrijdende wagens zijn niet meer ver verwijderd. Maar is onze verkeerswetgeving er klaar voor? De weginfrastructuur geschikt? De geesten gerijpt? En hoe zit het in andere landen? Je leest het hier…

Nederland meest voorbereid op zelfrijdende auto

Volgens onderzoek van de internationale adviesorganisatie KPMG is Nederland wereldwijd het meest voorbereid op de komst van de zelfrijdende auto. Dit is dankzij het goed onderhouden wegennet en een overheidsbeleid dat het grootschalig testen van zelfrijdende auto’s en vrachtwagens mogelijk maakt.

In Nederland mocht sinds 2015 al getest worden met zelfrijdende auto’s, maar steeds met een bestuurder aanwezig om in te grijpen waar nodig. 

Sinds deze maand (juli 2019) is de nieuwe Experimenteerwet van kracht. Onder strikte voorwaarden, zoals af te spreken op welke  specifieke weg of wegdeel en binnen een afgebakende tijd.

De KPMG-studie heeft twintig landen beoordeeld op het gebied van overheidsbeleid, wetgeving, de kwaliteit van de infrastructuur, de mate waarin nieuwe technologie in de maatschappij aanwezig is en de acceptatie door de consument. Nederland wordt op de ranglijst gevolgd door Singapore, de Verenigde Staten en Zweden.

In diezelfde studie is van België geen sprake. Nochtans zijn ook daar stappen ondernomen.

Lees ook: Openbaar vervoer Antwerpen: Reizigers in zelfrijdende shuttle vanaf 2021

antwerp architecture belgium building
Foto door Pixabay op Pexels.com

België

Sinds 1 mei 2018 is het in België voor autofabrikanten en technologiebedrijven toegestaan om op Belgische wegen met volledig zelfrijdende auto’s te testen. Helaas zijn die Belgische wegen niet meteen een toonbeeld van kwaliteit.

Maar goed, men mag er toch al testen. Voordien moest er altijd iemand in de auto zitten om te kunnen ingrijpen. Er moet wel voorafgaandelijk toestemming bekomen worden bij de federale minister van mobiliteit. Tijdens de test moet er ook een operator beschikbaar zijn, die vanuit een controlekamer toezicht houdt.

De Brusselse openbare vervoersmaatschappij is volop bezig met zelfrijdende busjes te testen. Zelf eens gratis meerijden? Dat kan! Klik hier.

Wereldwijd

Maar eigenlijk, om autonoom rijden echt mogelijk te maken, is het belangrijk dat er een internationale harmonisatie komt van wetgeving én infrastructuur. Rij je binnen Europa over een landsgrens, kom je al meteen andere wetgeving tegen, andere signalisatie, ander wegdek.

Mercedes-Benz toonde de noodzaak van een wereldwijd of minstens Europees uniform beleid aan, na het afronden van haar “Intelligent World Drive” project.

In haar “Intelligent World Drive” project liet Mercedes-Benz een op de S-Klasse gebaseerde testauto een studiereis maken over vijf continenten; in Duitsland, China, Australië, Zuid-Afrika en de Verenigde Staten. Doel was om te ‘leren’ van geautomatiseerde testritten onder diverse praktijkomstandigheden.

aerial photo of buildings and roads
Foto door Aleksejs Bergmanis op Pexels.com

Het is overal anders

In China kom je zebrapaden op de snelwegen tegen. Die zebrapaden geven in een Chinese stad aan waar voetgangers mogen oversteken, maar op de snelweg duiden ze de minimale afstand aan die voertuigen onderling moeten aanhouden.

In het Australische Melbourne mag je rechtsaf slaan vanaf de linkerbaan… I kid you not!

In Zuid-Afrika kom je voetgangers tegen op wegen waar je dat niet zou verwachten.

In de Verenigde Staten geldt er een tijdelijk rijverbod in de buurt van stoppende schoolbussen. En op hun Interstates en Freeways met meerdere rijbanen zijn er vaak speciale carpool-rijbanen voor auto’s die minimaal twee personen aan boord hebben.

omleidingdevation.jpg

Signalisatie

En dan heb je nog de signalisatie. In de Verenigde Staten is de vorm en het formaat van verkeersborden met snelheidslimieten totaal anders dan in Europa en China. En Australië houdt dan weer van elektronische displays met variabele snelheidslimieten.

Al dat soort verschillen maakt dat er heel uiteenlopende eisen worden gesteld aan de sensoren en algoritmes van een zelfrijdende auto.

Uiteraard is 5G in dat alles essentieel maar daarover hadden we het eerder al, en ook dat is erg verschillend per land. Lees ook: 5G, de revolutie is nabij!

Is dat wel veilig?

Ik hoor tijdens mijn presentaties wel eens een “ik vertrouw het niet” en “is dat wel veilig”. Ik blijf er bij dat we ooit terugkijken en het vreemd gaan vinden dat we een mens, met al onze beperkingen, een voertuig lieten besturen.

Het is de menselijke factor die aan de basis van vele verkeersongevallen ligt.

Een computer heeft geen baaldag, drinkt niet, gebruikt geen drugs, kent geen haantjesgedrag, haalt geen buzz uit bumperkleven of hoeft geen ego te strelen met een straatrace. En dan heb ik het nog niet over de reactiesnelheid van een computer versus de menselijke, om een beslissing te nemen én uit te voeren, die levensreddend kan zijn.

Geen probleem, maar wel de oplossing

Geautomatiseerde voertuigen zijn de oplossing voor een betere mobiliteit en verkeersveiligheid. Ze kunnen bijdragen aan een vermindering van schadelijke emissies en de congestie van het wegverkeer. Het land dat proactief aan de slag gaat en het pad effent voor de technologie zou in principe de bijhorende jobs moeten binnenrijven.

In elk geval, er is geen weg terug!

Steven Dupont 

#WhatsNext is een Technologie- en Innovatieblog in mensentaal. Op de hoogte blijven? Volg ons op:

 

3 reacties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: