Battle of the dashboards: TomTom, Waze, CarPlay, Android Auto…

We verkondigen het al enige tijd, de klassieke GPS (al dan niet in de auto ingebouwd) is de weg kwijt! Ze komen onder druk te staan door navigatie-apps zoals Google Maps, Waze (ook Google) en Kaarten (Apple).

Vroeger gebruikte ik een aparte TomTom GPS (gekocht), nadien verving ik die door de (betalende)  TomTom-app op mijn iPhone, met extra opties zoals flitsers en verkeer (betalend). En… toen kwam Waze op de proppen. Gratis, gratis, gratis!

Waze

Waze is een gratis navigatie-app (voor iOS en Android), ontwikkeld door de Israëlische start-up Waze Ltd., in 2013 door Google overgenomen. Daardoor maakt Google Maps gebruik van de verkeersinformatie en meldingen van Waze, alhoewel naar mijn ervaring Google Maps minder mee is dan Waze.

Waze is anders dan traditionele GPS-navigatiesoftware omdat de kaart door gebruikers wordt bijgehouden en zo leert van hun reistijden. De gebruikers geven aan waar er ongevallen zijn, wegafsluitingen, files, wegwerkzaamheden, politiecontroles en stilstaande voertuigen op autosnelwegen. Waze beschikt op die manier over actuele verkeersinformatie. Ingebouwde GPS’n zijn daarentegen niet altijd online en dus niet up-to-date.

Ingebouwde GPS

Later had ik een ingebouwde GPS in mijn Mercedes, maar daar ben ik nooit tevreden van geweest en dus ging mijn iPhone tegen het raam en Waze toonde de weg. Was ik ineens ook verlost van kaarten-updates die ik bij Mercedes moet laten uitvoeren (en ondertussen heb je verouderd materiaal), en daar mag ik dan voor betalen natuurlijk. Hallo, dit is 2018! Ik heb het nu toevallig over Mercedes, maar de meeste fabrikanten zijn in datzelfde bedje ziek.

Tegenwoordig rij ik met een andere Mercedes, met opnieuw (verplichte optie in bedrijfswagen)  een ingebouwde GPS, nu met spraakbesturing… en nog steeds ben ik daar niet tevreden over. Het blijft me verbazen hoe een onhandig en minderwaardig product Mercedes – toch kostelijk – aflevert. Gelukkig bevat die wagen Apple CarPlay. Nou ja, ‘gelukkig’, daar heb ik natuurlijk  zelf voor gezorgd want die optie wou ik echt hebben.

Apple CarPlay Dashboard (WhatsNext)
De Kaarten-app en de Google Maps-app op de Apple CarPlay

Via Apple CarPlay gebruik ik de Kaarten-app van Apple. Gebruiksvriendelijk, vertrouwd, overzichtelijk. De Kaarten-app communiceert behalve op het dashboardscherm, ook nog eens met mijn AppleWatch door elke instructie weer te geven op het AppleWatch-scherm en tactiel met lichte vibraties.

AppleWatch with Maps (WhatsNext)

Waarom moeilijk als het makkelijk kan?

Waarom zou ik ooit nog een TomTom of ander fysiek navigatietoestel kopen? Waarom zou ik terugkeren naar de TomTom-app? Waarom zou ik (tenzij verplicht qua corporate car policy) nog gaan voor een ingebouwde GPS? Waarom zou de corporate car policy voortaan niet beter verplichten een Apple CarPlay of Android Auto als optie te nemen?!

Gelijkaardige vragen werden duidelijk gesteld in de directiekamers van (de alliantie) Renault, Nissan en Mitsubishi, waar werd beslist dat de navigatie en entertainment in hun dashboards vanaf 2021 verzorgd zal worden door Google (Google Maps en andere Android-technologie). Die aankondiging zette het aandeel TomTom dinsdag  (18/09/18) tot wel 27% lager, het grootste dagverlies sinds 2011.

koers TomTom

“De overeenkomst van autofabrikanten Renault, Nissan en Mitsubishi met Google is een wake-up call voor TomTom en de hele sector”, zo stelt de CEO van het navigatiebedrijf TomTom, Harold Goddijn, in een gesprek met Bloomberg.

Google Maps in Apple CarPlay (WhatsNext)
Google Maps op de Apple CarPlay, mogelijk sinds de iOS12 update.

Het gaat vooruit

En het zal snel gaan. Apple CarPlay kan sinds de introductie van iOS12 voortaan ook externe navigatie-apps ondersteunen. (iOS12 is de recentste update van het mobiele besturingssysteem van iPhones en iPads). Google Maps is ondertussen bruikbaar. De release van Waze verschijnt waarschijnlijk over een paar weken en kijken we naar uit. Ondertussen heeft TomTom via hun forum laten weten dat ze werken aan ondersteuning voor CarPlay.

TomTom forum UK
Bericht op het forum van TomTom

Wat is CarPlay?

CarPlay is een software die het mogelijk maakt om iOS te gebruiken in de auto. Heb je een iPhone 5 of nieuwer, dan staat dat standaard op uw toestel. Niet onbelangrijk: uw auto moet wel over de mogelijkheid beschikken om CarPlay te ondersteunen. CarPlay werkt immers in combinatie met de auto-entertainmentsystemen die dit ondersteunen. Heeft uw auto deze optie niet, dan kun je nog aftermarket-systemen installeren, zoals van Alpine of Pioneer. Binnenkort nieuwe auto kopen? Bekijk hier de lijst van merken die CarPlay aanbieden.

Gebruik van CarPlay

Is uw iPhone met uw auto-entertainmentsysteem verbonden, dan kun je bellen, muziek luisteren, berichten versturen en ontvangen vanuit je auto. CarPlay maakt gebruik van de ingebouwde microfoon, speakers, knoppen van je auto en is dus volledig geïntegreerd.

De meeste wagens beschikken tegenwoordig over een ingebouwde spraakbesturing maar Apple CarPlay voegt daar ook nog eens Siri aan toe. Je kan als je wil de CarPlay features handmatig bedienen, maar je zal merken dat je snel nog alleen maar met Siri op de baan gaat. Mijn iMessages en WhatsApp’s krijg ik door Siri voorgelezen, ik verstuur dagelijks gedicteerde berichten en laat mijn volgende afspraken opsommen.

GoogleMaps

Navigeren met CarPlay ging tot nu via Kaarten van Apple, maar sinds deze week kan dat ook via Google Maps en binnenkort met Waze. Anderen zullen volgen maar komen waarschijnlijk op een moment waarop ze zullen vaststellen dat de koek is verdeeld. TomTom zal uiteindelijk beschikbaar komen via CarPlay, maar de achterstand die ze nu oplopen zal hen behoorlijk pijn doen.

En voor Android?

Apple heeft CarPlay en Google heeft Android Auto. 

Android Auto van Google verbindt uw smartphone met de auto en geeft het Android Auto-scherm weer in het dashboard. Ook hier is het mogelijk om muziek te luisteren (Spotify of Play Music) te navigeren en inkomende telefoontjes en sms’jes beantwoorden.

Android Auto.png

Battle of the dashboards

De smartphone-markt is gedomineerd door Android en Apple.  Gebruikers kiezen een ecosysteem en ontsnappen daar moeilijk uit. En dat ecosysteem heet niet TomTom, Garmin of Mio maar Android of iOS en daarmee is alles gezegd. De ‘battle of the dashboards’ is ingezet  en zo blijven we bij ons punt: de traditionele GPS-fabrikanten zijn de weg kwijt. 

Update, lees ook: Hoera! Waze eindelijk beschikbaar voor Apple CarPlay!

Steven Dupont

Op de hoogte blijven van #WhatsNext? Volg ons op:

7 reacties

    1. Beste Bart, ik begrijp die frustratie. Heb al jaren mijn ingebouwde GPS niet meer gebruikt; ook een Mercedes. Ik doe alles via Waze in CarPlay. Apple CarPlay vergt een fysieke installatie in de wagen en is m.a.w. iets wat je best als optie kiest bij aanschaf van je (volgende) wagen. CarPlay is bij alle grote merken beschikbaar, dat kan je hier checken: https://www.apple.com/ios/carplay/available-models/. Je kan ook een aftermarket systeem laten installeren onder volgende audiomerken: Alpine, Clarion, JVC, Kenwood, Pioneer en Sony. Mvg, Steven Dupont

      Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: