Smile, je bent gezien. Lees hier over Google Clips; de stiekeme camera stopt met bestaan maar gefilmd worden we toch.
Google ziet u
Januari 2018 schreef ik over Google Clips, een klein cameraatje dat je aan van alles en nog wat kunt vastmaken en automatisch beelden schiet. Een beetje stiekeme camera in feite, maar gelukkig geeft een led-lampje aan wanneer het toestel actief is. Clips trekt foto’s en maakt kleine video’s. Artificiële intelligentie op het apparaat zelf, analyseert de beelden.
Lees ook: Smile,… GoogleClips ziet u.
Het gebruik van zulke camera’s komt aan bod in onder meer de roman van Dave Eggers en de gelijknamige film “The Circle” (met Emma Watson, Tom Hanks en John Boyega).
Belangrijk binnen dat verhaal, zijn de camera’s die overal gekleefd kunnen worden, en die alles, iedereen en overal registreren.
Google heeft recent (oktober 2019) heel wat nieuw leuks bekendgemaakt, vooral op vlak van Pixel-cameratechniek. Wat minder aandacht kreeg, wat het heengaan van Google Clips.
Exit Google Clips
De Google Clips-camera is uit de online winkel van Google verwijderd. Google bevestigde de verwijdering van Clips en zegt dat Clips nog tot december 2021 ondersteuning zal blijven krijgen.
Bovendien zal de mobiele app Clips, die nodig is om video’s van een Clips-camera over te brengen, volgens Google in december 2021 stoppen met werken. Het ziet er dus naar uit dat de Clips nog een houdbaarheidsdatum krijgt van twee jaar.
Waarom Clips?
Het Clips-idee was opmerkelijk en intrigerend: een kleine AI-groothoekcamera, AI-aangedreven, ontworpen om automatisch korte video’s van kostbare momenten met uw dierbaren vast te leggen.
De theorie was dat door het opzetten van een Clips camera in uw huis, je je geen zorgen hoefde te maken dat kostbare momenten verloren zouden gaan, omdat je niet tijdig je camera (of smartphone) ter hand kon nemen. Bijvoorbeeld die eerste stappen van uw baby.

Clips in de praktijk
Gebruikers gaven echter aan dat het niet zo fantastisch werkte en ook geen bijzondere momenten waren ‘gered’. De prijs was ook niet min, met 249 USD. Dan verwacht je toch iets meer.
In mijn tech-kringen heb ik nog nooit iemand een Google Clips weten gebruiken en buiten die kring, leek niemand het toestelletje te kennen.
Met zulk lage adoptiegraad en de toenemende gevoeligheid voor privacy, is het niet verwonderlijk dat de Clips einde verhaal is.
Lees ook: Hongkong: paraplu’s tegen gezichtsherkenning China
Ondertussen duiken camera’s wel meer en meer om ons heen; denk daarbij aan ANPR-camera’s (Automatic NumberPlate Recognition) , maar net zo goed slimme deurbellen en dito camera’s zoals die van Ring of Nest, die elke beweging monitoren en vastleggen. Ik gebruik er zelf een aantal. Bij mij passeert niemand zonder te zijn gezien én gehoord (dus gedraag u).

En zo zien we Clips vertrekken, maar gefilmd worden we toch en die data gaat de cloud in. Of hoe The Circle toch nog erg dichtbij komt.
Steven Dupont
#WhatsNext is een Technologie- en Innovatieblog in mensentaal. Op de hoogte blijven? Volg ons op: