De kerstpuzzel van de Nederlandse inlichtingendienst staat live, nu ook met junior-editie. Kun jij het aan?

De Nederlandse Algemene Inlichtingen en Veiligheidsdienst, AIVD, is er weer met hun schitterende kerstpuzzel. Deze keer kunnen ook junioren meedoen. Klaar voor deze breinbreker? 

AIVD kerstpuzzel

Durf jij deze kerstpuzzel aan?

Op 22 november 2019 schreven we over de eindejaarspuzzel van de Belgische militaire inlichtingendienst Adiv (Algemene Dienst Inlichtingen en Veiligheid); een mission impossible?

Lees: De Belgische inlichtingendienst heeft een ‘Mission impossible’. Doe je mee?

De Nederlanders dagen je uit

We kondigden toen al aan dat de AIVD, de Nederlandse Algemene Inlichtingen en Veiligheidsdienst, zeer binnenkort hun kerstpuzzel zouden lanceren. En daar zijn ze.

AIVD

De Belgen hebben zulke puzzel sinds 2018, de Nederlanders al sinds 2011.  Alhoewel, de Nederlanders hun offline variant gaat nog verder terug dan 2011; initieel bedoeld om systematisch en logisch denken onder de medewerkers op een leuke manier te stimuleren. Ondertussen een spannende kersttraditie.

De opdrachten zijn zoals altijd ook los van elkaar op te lossen.

AIVD opgave 4
Opgave 4 uit de volwassenen-editie
AIVD opgave 19
Opgave 19 uit de volwassenen-editie

Het zijn de medewerkers van het Nationaal Bureau voor Verbindingsbeveiliging (NBV) die elk jaar de puzzel opstellen. De AIVD businessunit ‘Nationaal Bureau Verbindingsbeveiliging’ (NBV) houdt zich bezig met de informatiebeveiliging van cruciale informatie waar de Nederlandse overheid verantwoordelijkheid voor draagt (bijv. staatsgeheimen).

AIVD opgave 10
Opgave 10 uit de volwassenen-editie

Nu ook een editie voor junioren

De juniorkerstpuzzel is nieuw en komt voort naar aanleiding van verzoeken die de AIVD kreeg van schoolklassen.

De junior-opgaven zijn speciaal gemaakt voor jongeren van 10 tot en met 15 jaar. Zo laten ze jongeren kennismaken met vercijferen en hopen ze hun te enthousiasmeren voor deze creatieve denk- en werkwijze van de dienst. Jongeren van deze leeftijd kunnen namelijk heel goed ‘out of the box’ denken.

AIVD junior opgave 5
Opgave 5 uit de junior-editie

Vond je de ‘volwassen’-versie wat te moeilijk, dan mag je als niet-junior ook meedoen aan de junior-editie, maar de eer en eeuwige roem zullen gaan naar de tieners; alleen zij krijgen een plaats op de officiële junior-ranglijst.

Teamwork is toegestaan

Bij de volwassenen mag een team uit maximaal vier personen bestaan. Bij de AIVD juniorkerstpuzzel werkt dat anders. Hier mag je alleen, met een klein team, maar ook met de hele klas aan meedoen.

AIVD junior opgave 9
Opgave 9 uit de junior-editie
AIVD junior opgave 1
Opgave 1 uit de junior-editie

De juniorkerstpuzzel is een pilot. De puzzelmakers bepalen in functie van de feedback uit de doelgroep, of er in 2020 ook weer een junioreditie komt.

Oefening baart kunst

Oefenen kan ook, door de eerdere kerstpuzzeledities eens te proberen; want daarvan krijg je naast de opgaven ook de uitwerkingen te zien.

De variant van de Belgische inlichtingendiensten kennende, geef ik je de tip cadeau dat zij deze coderingen regelmatig gebruiken: Bacon, Braille, Morse, Vigenère, Substitutie, Caesar, etc. … Misschien is dat ook zo in Nederland?!

En niet vergeten, ook online kun je ten rade gaan. Er zijn sites zoals practicalcryptography.com en geocachingtoolbox.com die misschien kunnen dienen. Maar laten we fair spelen en geen antwoorden op het internet delen. Dat doe ik nu ook niet. Het is en blijft een spel.

Genoeg erover gelezen, aan de slag!

Klaar voor? Aan de slag! Download via onderstaande linken de gewenste versie. Je kunt de antwoorden direct invullen in het opgavenformulier. Op de downloadpagina staat ook een lijst met bevestigde errata.

De antwoorden voor editie 2019 kun je insturen tot en met 14 januari 2020 (deadline: 23.59 uur), naar aivdkerstpuzzel2019@minbzk.nl.

Ik wens je veel succes. Let the games begin!

Steven Dupont

#WhatsNext is een Technologie- en Innovatieblog in mensentaal. Volg ons op:

1 reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: