China volgt schoolkinderen via smartwatch. Die technologie zit ook hier…

In China werd een nieuwe stap gezet in het constant monitoren van haar inwoners. Na massale gezichtsherkenning en online controles voortaan ook trackers in elk horloge? 

Big brother weet hoe laat het is

De Chinese regering heeft 17.000 kinderen een horloge gegeven met een tracker die hun locatie weergeeft… een nieuwe stap van big brother?

De horloges zijn uitgerust met een positioneringschip, ontwikkeld door BeiDou Navigation Satellite System, China’s GPS equivalent. Het bevat ook een indoor plaatsbepalingssysteem en is compatibel met GPS. Het bedrijf zegt dat het de positie van een drager tot binnen 10 meter kan lokaliseren.

Het Beidou-navigatiesysteem is een project van de Volksrepubliek China om een onafhankelijk satellietnavigatiesysteem te ontwerpen.

Safe Campus Smartwatches

De Safe Campus Smartwatches sturen de locaties van de kinderen in real time door naar de smartphones van hun ouders en stellen hen in staat om in geval van nood te bellen.

De ouders kunnen zelfs het gebied rond hun kind screenen. Zo worden ze ingelicht  als het kind te dicht bij meren of beken komt, om verdrinking te helpen voorkomen. Big brother is watching you, en hij vertrouwt je niet.

17.000 leerlingen van 60 basisscholen in Guangzhou ontvingen juli 2019 de smartwatches, aldus de Guangzhou Daily. 

449
credits: Guangzhou Daily

Een beangstigende nieuwe stap qua overheidscontrole in het reilen en zeilen van de Chinese onderdanen. 

We schreven eerder al over de privacy die in China onder druk staat, en hoe ook in andere landen data en privacy via Chinese technologie gevaar lopen. De Amerikaanse ban van Huawei is daar niet vreemd aan.

Lees ook: Het gele gevaar hangt in de lucht

two person standing under lot of bullet cctv camera
Foto door Burst op Pexels.com

Chinese leger

BeiDou werkt voor het Chinese leger, om als vervanger te kunnen dienen voor het Amerikaanse GPS. Tegen 2020 moet de Chinese GPS-variant operationeel zijn. 

Wat is GPS? Global Positioning System is een wereldwijd satellietplaatsbepalingssysteem dat vanaf 1967 werd ontwikkeld voor gebruik door de strijdkrachten van de Verenigde Staten en nu de internationale standaard is voor locatiebepaling

Uiteraard is er niets mis met de wens dat je kinderen veilig zijn en als ouder hou je graag overzicht. Via heel wat smartphones kun je vandaag al tracken. Daartoe bestaan apps, maar net zo goed kan Find My iPhone (Apple) dienen om te weten waar een gezinslid uithangt.

Veiligheid is in dit geval ook het argument dat de lokale overheid hanteert.  Ze zeggen dat het deel uitmaakt van een initiatief om ouders te helpen hun kinderen veilig te houden. Deelname is vrijwillig en tot nu toe hebben 8.000 studenten hun horloges geregistreerd en online gebracht. 

architecture business city cityscape
Foto door Pixabay op Pexels.com

Het project wil naar 30.000 exemplaren groeien en is van plan een soortgelijke “veiligheidsarmband”  voor ouderen uit te brengen. 

Dit is waarschijnlijk nog maar het begin. Het project was een van de eerste grootschalige BeiDou’s trackingmogelijkheden. Het lijkt erop dat het bedrijf de ambitie zou kunnen hebben om in de toekomst zijn locatie-tracking diensten op grotere schaal aan te bieden.

Spyware voor toeristen

Bij sommige grensovergangen in de Chinese Xinjiang regio, installeren Chinese immigratieagenten spyware op de smartphones van reizigers. De software doorzoekt tekstberichten, foto’s, kalendergebeurtenissen, contactpersonen, belgeschiedenis, gebruikersnamen en lijsten met apps van derden en stuurt die gegevens vervolgens naar een externe server. De malware is alleen voor Android-telefoons, maar de grenswachters hebben ook een toestel waarmee ze iPhones kunnen verbinden voor soortgelijke scans.

cable charger cellular telephone charging connection
Foto door Pixabay op Pexels.com

Wat is de volgende stap? Chinese staatsburgers met een te lage social credit score verplicht een “Safe Campus Smartwatches” laten dragen?

Lees ook: 1, 2, 3,… je bent gezien. China hanteert een ‘social credit score’

China is volop bezig  met gezichtsherkenning te gebruiken in haar bewakingscapaciteiten, mobiele dataverzameling en andere technologieën te versterken. Tracking via satelliet zou nog een andere, nog preciezere controlelaag toevoegen.

Lees ook: Hongkong: paraplu’s tegen gezichtsherkenning China

Is dit relevant voor ons? Wel als je weet dat de meeste mobiele telefoons van Chinese merken, bijvoorbeeld die van Huawei en Xiaomi, de BeiDou technologie ondersteunen. Gelukkig blijft GPS nog steeds het meest gebruikte universele kader.

Lees ook: Smartphone data lekt naar China

Privacy is ondertussen een relatief begrip. We worden constant online getracked en dat hoeft heus niet ook nog eens offline te gebeuren.

Steven Dupont 

#WhatsNext is een Technologie- en Innovatieblog in mensentaal. Op de hoogte blijven? Volg ons op:

 

4 reacties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: