Staatsveiligheid waarschuwt voor spionage op reis; wij leggen uit waarom

Spionage… nog van deze tijd? Ben jij er slachtoffer van? Denk je dat jij daartoe ‘niet interessant’ genoeg bent? Dat zou wel eens kunnen tegenvallen. Je leest hier over het advies van de Belgische Staatsveiligheid en welke gevaren wel degelijk  bestaan. 

Staatsveiligheid

Ik ga op reis en ik neem mee… gezond verstand!

Gaan we op vakantie, dan laten we de dagelijkse sleur achter ons. De riem er even af… Of bij een zakenreis, dan ligt onze focus op de business.

Doorgaans bestaat de stress uit ‘halen we onze vlucht’ en ‘het hotel zal toch wel OK zijn’. Maar zijn we daarin niet naïef? Staan we stil bij de gevaren die we niet zien? En welke gevaren zijn dat dan?

In elk geval is de Belgische Staatsveiligheid van mening dat je maar beter alert bent. In een recent advies (30/10/2019) rond spionage brachten ze een interessante brochure uit: “Travel Security – Hoe uw gegevens beschermen in het buitenland”.

De VSSE (Veiligheid van de Staat – Sûreté de l’état): De missie van de Veiligheid van de Staat, de Belgische burgerlijke inlichtingen- en veiligheidsdienst, is de veiligheid van het land te bewaken door veiligheidsrisico’s te voorkomen, de politieke, administratieve, gerechtelijke en militaire overheden te adviseren en dreigingen te verstoren.

people walking inside glass building
Foto door Scott Webb op Pexels.com

De brochure bevat nuttige tips voor wie zijn gegevens veilig wil houden tijdens verplaatsingen over de grens.

Als reiziger ben je echt veel kwetsbaarder dan je denkt. En misschien vind je jezelf niet zo belangrijk, maar anderen jou wel. Omwille van waar je werkt. Wie je kent. Of misschien wel echt om wie jij bent.

De gegevens die je op zak hebt, zijn de sleutel voor een zee aan informatie; in uw cloud, of op uw werk, in uw netwerk… Gegevensverlies of –diefstal kan voor behoorlijk wat schade zorgen, voor de reiziger zelf en voor zijn organisatie.

VSSE.jpg

Net daarom geeft de VSSE in de brochure adviezen mee en tips, om in elke fase van een reis bij stil te staan. Dat begint dus al vóór het vertrek, tijdens maar ook na terugkeer.

Elk advies draagt een risicokwalificatie: van een minimaal vereiste bescherming (basic) tot de strengste maatregelen (high), waarbij de aanbevelingen cumulatief zijn.

Voor wie is de brochure bestemd?

De VSSE gaat de brochure prioritair verspreiden bij geprivilegieerde partners zoals de federale en regionale overheden met als doel de interne veiligheid van deze instanties te verbeteren. Nochtans richten ze zich ook tot het breed publiek. Federaties van bedrijven die geïnteresseerd zijn in de brochure kunnen ook contact opnemen met de dienst. Net als provinciale en lokale overheden.

De brochure bevat bijvoorbeeld tips over wat je als reiziger moet doen om je smartphone of laptop te beveiligen, zodat niemand kan ‘meelezen’.

Spionage treft jou niet?

Spionage is niet meer van deze tijd“, mispoes!  Spionage gaat al eeuwen mee en is nog brandend actueel. In het technologisch tijdperk waarin we leven, is het nog geniepiger en doeltreffender dan ooit. Industriële spionage behoort daar ook bij. Daar schrijven we later nog eens over; artikel in de maak.

people notes meeting team
Foto door Startup Stock Photos op Pexels.com

WhatsNext schreef al vaker over de gevaren van gegevensverlies of –diefstal. Ook wij zijn immers van mening dat spionage – vanwege overheden, hackers of industrieel – zwaar onderschat is. We doen graag aan sensibilisering.

We sommen even enkele artikels voor je op, waarbij je kan doorklikken om meer te lezen:

In elk geval, een gewaarschuwd mens is er twee waard!

De brochure van de Staatsveiligheid is hier te downloaden: “Travel Security – Hoe uw gegevens beschermen in het buitenland”.

Steven Dupont 

#WhatsNext is een Technologie- en Innovatieblog in mensentaal. Op de hoogte blijven? Volg ons op:

 

3 reacties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: