Segway’s S-Pod rijdt u met uw luie zetel naar de toekomst

De elektrische steps kennen we allemaal. Je kan erover struikelen, op vloeken en ook nog mee rijden… Elektrische eenpersoons vervoersmiddelen zijn in opmars. En ken je de Segway nog? Die laten je voortaan rijden zonder uit je stoel te komen.

Segway

De Segway PT (Segway Personal Transporter) is een elektrisch aangedreven zelfbalancerend eenpersoons vervoersmiddel waar je staand op rijdt.

Segway PT
Segway PT, credits: Segway inc.

De Segway valt op daar het typisch balancerende effect. Het toestel wordt door twee elektromotoren aangedreven die de wielen onafhankelijk van elkaar kunnen laten draaien. De energie wordt voorzien door oplaadbare batterijen.

Zitten en vertrekken

De laatste tijd zijn ze knap bezig met nieuwe elektrische voertuigen te creëren. De nieuwste is een zelfbalancerende gemotoriseerde ‘stoel’, de S-Pod.

Bestuurders van Segways komen vaak klunzig over of lijken wat op technologische nerds. In Segway’s nieuwste eivormige rijdende stoel, kun je tenminste vanuit een comfortabele zittende positie naar je haters zwaaien.

s-pod segway
Credits: Segway inc.

De stoel is tegelijk fascinerend als wat dystopsich. De S-Pod doet me namelijk heel erg denken aan de rijdende stoelen die de revue passeren in de Pixar film Wall-E. Je weet wel, die pod-achtige zwevende relaxfauteuils die mensen op een automatische manier rondzweven en van lopen een overbodigheid maakten. Een sombere toekomst waar we dermate bediend worden dat we nog amper een calorie verbruiken. Segway’s nieuwste product, dat officieel werd onthuld op CES 2020, is griezelig van die aard.

Wat is CES? De International Consumer Electronics Show is een grote technologiebeurs die elk jaar in januari (sinds 1967) wordt gehouden in het Las Vegas Convention Center in Las Vegas in de Verenigde Staten. 

Wall-E pixar
Mensen in Wall-E gebruikten zwevende stoelen om zich te verplaatsen (alle rechten voorbehouden aan Disney/Pixar)

Segway S-Pod

Segway S-Pod is een elektrische rolstoel met een snelheid van 39 km/u die zichzelf in evenwicht houdt. De batterijen zouden 70km meegaan met één oplaadbeurt. Het is geen typische rolstoel zoals we die kennen voor personen met een handicap. De Segway S-Pod is ontworpen voor iedereen en dient als een nieuwe vorm van stedelijk vervoer.

Het idee is in zekere zin zinvol. De meest productieve producten van Segway op dit moment zijn de elektrische steps, die over de hele wereld door steden rijden. Maar hoe handig die staande steps ook zijn, veel mensen voelen zich comfortabeler in een zittende, fietsachtige houding.

Rijdende stoel

De S-Pod is meer stoel dan scooter of step, want bevat geen stuur (I kid you not). Met een joystick pas je de hellingshoek aan, en dus het zwaartepunt van de S-Pod.

De S-Pod houdt zich – zoals typisch voor Segway – zelf in balans. Door voorover te leunen ga je voortbewegen, met een limiet van 38km/u. Het remmen gebeurt op dezelfde manier door de joystick in omgekeerde richting te draaien en de S-Pod achterover te laten leunen.

De rijder hoeft niet te leunen zoals op een typische Segway of hoverboard, alle rij-instructies worden beheerd door die ene joystick.

Op zich wel een leuk vervoersmiddel. Ook voor personen met een handicap, die kunnen genieten van het voordeel van een comfortabelere en leukere manier van rondtrekken dan een typische rolstoel.

Het bedrijf deelt in een verklaring mee: “de Segway S-Pod is een eersteklas slimme transportpod voor gesloten campussen zoals vliegvelden, pretparken en winkelcentra”. Dus het ziet er niet naar uit dat we eerstdaags op het voetpad omver gekegeld zullen worden.

Want met omverkegelen overdrijf ik niet. Elektrische voertuigen gaan snel en maken amper lawaai; denk daarbij aan de geliefde of gevreesde steps die we nu overal zien rijden.

Segway steps
Credits: Segway inc.

Als je de S-Pod mengt met voetgangers in een overvolle luchthaven, een pretpak of winkelcentrum, zou dat zeer pijnlijk kunnen aflopen wanneer iemand de besturing niet kan achterhalen of als koppige voetgangers weigeren om uit de weg te gaan. Loop ik op een luchthaven, zie ik nu al hoe vaak mensen amper uit de weg gaan voor de golfkarren die daar rijden.

selective focus photography of golf cart steering wheel
Foto door Jopwell op Pexels.com

Verkeersveiligheid

Op de CES-beurs (2020) moest Segway stoppen met het demonstreren van haar S-Pod nadat een journalist het voertuig tegen een muur had gecrasht. Gelukkig raakte er bij het incident niemand gewond, maar het bedrijf besloot de demonstraties te staken om te voorkomen dat er nog meer ongelukken zouden gebeuren. Toch ook enig krediet voor het innovatieve bedrijf: op CES worden prototypes vaak als demo-toestellen gebruikten en die staan vaak nog niet geheel op punt. Het bedrijf is wel van plan om naast de reeds aanwezige richtingaanwijzers ook een veiligheidsgordel toe te voegen.

Maar als er een goed systeem zou kunnen worden ontwikkeld om S-Pods en voetgangers gescheiden, veilig en gelukkig te houden, dan zou ik zoiets als dit succesvol kunnen zien. Je kan het ook vermengen met de fietsen, en fietspaden gebruiken. Maar ook dan bots je op limieten. Toch iets om over na te denken.

In elk geval is de S-Pod slecht voor één ding: de stappenteller op je smartphone of wearable. Het belooft wel een leuke rit te worden.

Steven Dupont

#WhatsNext is een Technologie- en Innovatieblog in mensentaal. Volg ons op: 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: