De private banking-afdeling van BNP Paribas Fortis, die als private bank genomineerd was voor de ‘Global Private Banking Awards 2017’ van PWM Magazine en The Banker, sleepte de prijs voor de ‘Best Private Bank in Belgium’ in de wacht.
BNP Paribas Fortis Private Banking beheert het vermogen van zowat 70.000 families in België, met een totale waarde van 70 miljard EUR.
De bank engageert zich om hun klanten met maatwerk bij te staan. Niet alleen bij het beheer, maar ook bij de verdere opbouw van het vermogen. Of het nu gaat om een roerend of onroerend, nationaal of internationaal vermogen, ze gaan er prat op het optimaal te beschermen, te doen groeien en te adviseren hoe het best op de volgende generatie over te dragen.
De nalatenschap regelen
Wanneer het op het verdelen van een erfenis aankomt, ontstaan soms de grootste familievetes, vaak omdat de zaken niet of niet goed waren voorbereid. Familieleden betwisten dan de verdeling door een gebrek aan transparantie, informatie of bewijsstukken.

PaxFamilia
Bepaalde familievermogens zijn zo complex dat een overdracht inderdaad geen eenvoudige zaak is. Daar komt BNP Paribas Fortis met een oplossing op de proppen: de digitale stamboom van PaxFamilia!
De grootbank heeft een belang van 25% genomen in de start-up GuiSquare. Met haar PaxFamilia-tool bieden ze een overzicht van alle bezittingen en onderlinge familiestructuren en ondersteunen ze hun klanten bij het beheer, de opvolging en de overdracht van bezittingen.
De fintech GuiSquare begon in 2017 met ‘PaxFamilia’, waarmee het zich profileert als een ‘Digital Family Office‘.
Oprichter Guillaume Desclée zegt daarover: “We willen mensen een online balans laten maken van hun hele patrimonium”.
Digital Family Office
Door alles overzichtelijk te bewaren en te inventariseren zouden erfeniskwesties uit de weg gegaan kunnen worden. In de tool staat immers een evolutief en gedocumenteerd overzicht van het patrimonium en met de erfrechtelijke simulator kan een eventuele verdeling van de erfenis gemaakt worden.
De inventaris bestaat onder meer uit de giften en dynamische communicatie van de juridische en fiscale ontwikkelingen verbonden aan patrimoniumbeheer.

In een tijdperk van cloud-opslag en digitale archieven, komt ook hun elektronische safe van pas. Een mogelijkheid om documenten op een veilige en vertrouwelijke manier op te slaan, te raadplegen en te delen.
Onze maatschappij verandert, met steeds meer samengestelde gezinnen en andere samenlevingsvormen. Momenteel kent het platform een 150 klanten die het in betaversie testen. Het is nu nog uitsluitend in het Frans maar ze verwachten om in mei 2018 een Nederlandstalige versie te hebben. De tool is geschikt voor individuen, maar net ze goed voor vermogensplanners.
Niet-exclusief
BNP Paribas Fortis neemt een behoorlijk belang in deze start-up, waardoor de verdere ontwikkeling van het platform gegarandeerd is, maar de dienst is niet-exclusief voor de bank. GuiSquare behoudt haar onafhankelijkheid en autonomie tegenover BNP Paribas Fortis, en er wordt niet geraakt aan hun directieteam.
GuiSquare zal PaxFamilia rechtstreeks blijven commercialiseren bij andere professionele en particuliere klanten in België en in het buitenland, uiteraard zal het kunnen dienen voor de BNP Paribas Fortis klanten van Private Banking & Wealth Management.
“Dit partnership bevestigt tegelijk ons engagement om het klantenparcours op het domein van digitalisering aanzienlijk te ontwikkelen en te verrijken, maar ook onze strategie om partnerships aan te gaan met jonge, innoverende technologiebedrijven teneinde onze klanten de meest performante tools aan te bieden“, aldus Stéphane Vermeire, General Manager Private Banking & Wealth Management, BNP Paribas Fortis.
BNP Paribas Fortis heeft de voorbije maanden al een aantal keren getoond innovatief uit te pakken door haar samenwerking met fintechs.
Lees hier: BNP Paribas Fortis pakt uit met fintech-topper Tink!
Nieuwe spelers
We zien almaar meer spelers het terrein van de banken en betaaldiensten betreden. Alleen zij die durven om van de vertrouwde paden af te gaan, zullen de weg vinden naar de consument van de toekomst.
Bij de vermogende consument, is voortaan ook ineens de nalatenschap goed geregeld.
Steven Dupont
Op de hoogte blijven van #WhatsNext? Volg ons op: