Kijkt u naar de TV of kijkt de TV naar u?

Smartphones, smartwatches, smart-TV’s,… als technologie- en innovatieblog is #WhatsNext  doorgaans pro alles wat smart is.

Whatsnext Smart
Op de #WhatsNext-redactie: Smartphone, Smartwatch, Smart-TV, Smarties…

Met de Smart-TV’s hebben we nog steeds niet beslist of het liefde is of eerder een ‘laten we vrienden blijven’.
Toegegeven, ze kunnen leuke dingen maar niets wat een stand-alone toestel niet kan.

De bediening van de smart-features is doorgaans niet intuïtief en kent teveel menu’s. Maakt u gebruik van de bediening met handgebaren? Zwaaien als een gek om een kanaal verder te zappen? Sarcasme-alert:‘Genieten!’

IMG_2727

Bovendien horen de toestellen zichzelf te updaten maar we merken dat dit minder frequent gebeurt dan bij de aparte streamingtoestellen op de markt; die uw TV dus niet alleen slim maken maar ook slim houden. Vreemd genoeg is één van die makers ook het zwakste broertje. Roku biedt sticks (media-streamers) aan om domme TV’s slim te maken maar blijkbaar zijn de slimme TV’s van Roku niet geheel safe.

Dat merk is hier minder bekend. Er werd aangetoond dat hackers konden inbreken op het TV-toestel, als ze controle namen over een computer of mobiel toestel, actief op dezelfde WiFi als de TV. Erg uitzonderlijk natuurlijk.

Smart-TV’s komen bovendien met behoorlijk wat privacy-voorwaarden waar menig zichzelf respecterende wenkbrauw alleen maar kan van fronsen.

Fronsende wenkbrauw WhatsNext
Een zichzelf respecterende wenkbrauw op de #WhatsNext-redactie

Kijk ik naar de TV of kijkt de TV naar mij?

Ja, een Smart-TV houdt u in de gaten; of toch uw kijkgedrag. En elk merk doet het.

Ze horen hierover te communiceren en dat doen ze. -kuch- 
Bij de eerste installatie van de TV krijg je het verzoek om de privacyvoorwaarden goed te keuren. Wie leest dat? Bij een recente update van uw smartphone besturingssysteem de algemene voorwaarden nog gelezen? Inderdaad.
En begin er maar eens aan. Bij Samsung smart-TV’s tellen we* 57 pagina`s, bij Panasonic 8 pagina`s. LG en Philips zitten daar tussenin. Sony is het meest transparant en legt het uit in 6 pagina`s maar ook bij hen kom je niet te weten wat ze met je gegevens doen of wat je rechten zijn.

Koos je bij de installatie voor “privacyvoorwaarden goedkeuren – neen”, dan blijft de TV doorgaans wel werken maar vaak zonder de smart-functies of internettoegang. Probeer je nadien toch smart-functies te gebruiken en online te gaan, krijg je opnieuw de vraag om de privacyvoorwaarden goed te keuren.

Als je wat gaat grasduinen in de settings van uw toestel, kom je misschien wel “viewing information” of “internet based advertising” tegen. Beetje paranoia? Uitzetten die handel!

Ze dienen om na te gaan wat je bekijkt en daarvan zou je kunnen zeggen “nou en?Privacy is een ruim begrip geworden in onze all-things-connected maatschappij. Persoonlijk kan ik daar mee leven. Mijn kijkersinformatie gaat op in de massa.

WN blog smarttv ziet u

Erger wordt het, wanneer de TV’s niet smart genoeg zijn om zich te beschermen tegen hackers.

Uit tests blijkt dat sommige smart-TV’s daar inderdaad vatbaar voor zijn.
Hackers kunnen uw zenders van op afstand bedienen, het volume wijzigen en online video’s beginnen afspelen. Voor je het weet kijk je naar de nieuwste Justin Bieber clip…, ze zijn meedogenloos.

Internet of things, wij zijn fan.

Maar wanneer de waterkoker praat met de wekker in mijn smartphone, die dan weer met de verlichting en de thermostaat praat… dan heb ik daar toch graag een buffer op, met een lekker lang wachtwoord. En daar wringt het schoentje. De slimme toestellen zijn nog vaak te dom of – minder leuk om horen – wij de consument, zijn te nonchalant.

Geen paniek. Smart-TV’s zijn niet makkelijk om te hacken. Maakte je al ooit gebruik van een app voor toestelbediening, dan is er iets meer risico. Maar dan nog; en ze moeten u viseren.

Op een smartphone lees je je mails, ga je op Instagram, gebruik je Waze, scan je die wijnfles, koop je online, bewaar je je klantenkaarten, bankier je mobiel… handig!

Wat doe je op die smart-TV?

De Webbrowser op de TV. Al veel gebruikt? Letter per letter schuiven op die afstandsbediening – foutje, opnieuw beginnen – en Temptation Island spellen? Ben je wel even zoet mee.

Sociale media dan? Facebook en Twitter op je TV. Echt? Wie doet dat? Hallo, je hebt iets in je hand dat veel beter werkt dan die afstandsbediening en je kan er nog mee bellen ook.

TV kijken? Dat kan met een domme TV ook (als je die nog in de handel vindt). Wil je een beetje behoorlijk TV kijken, moet je beschikken over een abonnement voor digitale zenders. Dat gaat volgens ons niet blijven. Want waarom moeten we statische zenders hebben met een vaste programmatie? Waarom geen TV-apps die je op maat kunt gebruiken en op abonneren?

Lees hier: Klassiek live TV-kijken neemt een duik!

TV-apps zoals YouTube, Prime Video en Netflix… die zien we nu al gebruikt worden. Ze zijn gemaakt voor datgene de TV het liefste doet: bewegende beelden tonen. Maar met een extern apparaat (bijv. Chromecast of AppleTV) ben je vaak beter af.

En dus concluderen we: soms is dom toch niet zo verkeerd.

Steven Dupont

*bron algemene voorwaarden: Consumentenbond 

#WhatsNext is een Technologie- en Innovatieblog in mensentaal. Op de hoogte blijven? Volg ons op:

2 reacties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: