Welkom Google Pay

Google heeft haar betaaldienst Android Pay gecombineerd met Google Wallet en doopte het Google Pay. Ze zien het als een begin van een centrale betalingsdienst.

Google Wallet is een transactiedienst waarmee Amerikaanse gebruikers snelle directe betalingen kunnen doorsturen/uitvoeren, op basis van e-mailadres of GSM-nummer. De Apple-tegenhanger voor die Google-dienst, is Apple Pay Cash (net als Apple Pay nog niet in Belgiƫ en Nederland beschikbaar).

Maart 2017Ā kwam BNP Paribas Fortis als eerste op de Belgische markt met Android Pay. Het is een concurrent van Apple Pay en Samsung Pay. Met de NFC-chip in de smartphone kun je dan contactloos betalen. Initieel zat die betaalmogelijkheid ook geĆÆntegreerd in de Google Wallet-app, maar in 2015 besloot Google om het af te splitsen, in een aparte app.

Google Wallet en Android Pay worden Google Pay

Door de creatie van Google Pay komen al die functionaliteiten nu terug samen.

Samsung Pay is de betaaldienst van de Zuid-Koreaanse smartphonemaker. Je kan er mee betalen vanuit onder meer de recente Galaxy-smartphones en Gear-smartwatches. De dienst is nog niet beschikbaar in Belgiƫ en Nederland, hoewel Samsung eerder wel aankondigde naar die markten te gaan.

Heb je je kredietkaartgegevens opgeslagen in uw Google-account, dan kun je die met Google Pay gebruiken voor betalingen van YouTube-abonnementen, Android-apps, bij transacties in Chrome (webbrowser) en bij NFC-kassaā€™s.

Google Wallet voor iOS

Google Wallet voor iOS screenshots
Google Wallet voor iOS (Apple)

Android Pay was er uitsluitend voor Android apparaten, Google Wallet draaide ook op iOS. De naam Android bleek toch iets te beperkt.

BNPPF Android Pay

Hoe werkt Google Pay?

De gebruiker dient over een recente smartphone te beschikken, met Android als besturingssysteem. Dat besturingssysteem mag niet verouderd zijn en uiteraard moet het toestel over een NFC-chip beschikken. De betaalkaarten van de klant moeten gelinkt worden met de betaal-app. Als de betaalterminal bij de handelaar Google Pay aanvaardt, volstaat het dat de klant zijn of haar smartphone over de terminal zwaait enĀ klaar.

Bij transacties kleiner dan of gelijk aan 25 euro, hoef je de telefoon maar in waakstand te houden voor de terminal, zonder hem te ontgrendelen. De transactie wordt uitgevoerd.

Heb je na drie transacties je smartphone geen enkele keer ontgrendeld, en je wil een vierde transactie uitvoeren van 25 euro of minder, zal je je toestel moeten ontgrendelen.

Bij transacties hoger dan 25 euro moet je systematisch de smartphone ontgrendelen alvorens een transactie uit te voeren. Deblokkeren van je smartphone staat dan in feite gelijk aan het invoeren van deĀ geheime code op een betaalterminal.

Het gebruik van NFC is in opmars, net als de grote spelers die hun eigen eco-systemen beginnen te creĆ«ren. De diverse betaaldiensten zijn daar een voorbeeld van, net als de spraakassistenten Siri, Alexa en CortanaĀ die we meer en meerĀ ons leven binnenlaten. Behalve betaling met smartphones, is er ook de opkomende trend van wearables. Zeg maar contactloos betalen met je ring, sleutelhanger of horloge.

Ik zie het nog gebeuren dat creatievelingen een NFC incorporeren in een neuspiercingā€¦ om die betaaltransactie te zien zou ik alvast geld geven.

Steven Dupont

 

 

3 reacties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: